Det är inte alltför ofta man ser en tax i bruks eller lydnadsammanhang. Christel och Salmiak är dock ett undantag. Salmiak tävlar i klass tre och är en mycket arbetsvillig herre. När han blir uttråkad skäller han på Christel att det är dags för aktivering. Ibland så fungerar det bra och han får sin vilja igenom men stundtals får han en utskällning tillbaka och får gå och lägga sig. Salmiak lär sig fort, både rätt och fel. Han har felaktigt lärt sig att han ska tugga på apporten när han kommer och sätter sig vid sidan på Christel vilket ger stora avdrag i betyget på tävling. Vi har därför lärt om apporteringen från början genom frukostapporteringen (oktober, “låt hunden göra fel” )som jag beskrivit tidigare.

Målet är att lära Salmiak att ta upp apporten vid Christels vänster sida utan att tugga. Framifrån är han klockren men på vänster sida av Christel är beteendet väl ingrott.Vi började med Salmiak sittande vid Christels vänstra sida och med apportbocken precis framför nosen på honom. Christel slängde ut en godbit framför sig och en bit framför apportbocken. Salmiak har lärt sig att godbiten kan placeras var som helst utan att det begränsar hans koncentrationsförmåga. Den är inte tillåten förrän ett "varsågod" ges. Christel varvade sedan träningen med "apport" ena gången och ett "varsågod" vid nästa tillfälle. Salmiak "tvingades" anstränga sig att lyssna på vad Christel sa och lärde sig att bara för att det ligger en apportbock framför honom är det inte säkert att han ska apportera. Det här var kul ,tyckte Salmiak och det var vi som fick avbryta leken. Salmiak hade gärna fortsatt en stund till. Vi avancerade träningen med att dessutom lägga till ett "ligg". Första gången hade han lite skräp i öronen och tog apportbocken istället för att lägga sig ned. Gång nummer två koncentrerade han sig på vad Christel sa och slängde sig raskt ned på golvet innan fick "varsågod".

Efter ett par korta träningspaus bestämde vi oss för att den bästa utvecklingen av träningen var att behålla apportbocken vid sidan och i jämnhöjd med Christels vänstra fot ,samtidigt som Salmiak fick sitta några meter bakom Christel. På signalen "apport" kom Salmiak springande och precis när han grep apporten klickade Christel. Belöningen låg som tidigare en bit framför Christel. Orsaken till det, är att vi vill att Salmiak ska tänka framåt och förbi Christel. De kommer att påverka farten in till Christel och öka förväntningen framåt istälelt för upp mot Christel. Träningen ska så snabbt som möjligt varieras genom att Salmiak tränas på olika plat
ser men alltid med apportbocken vid Christels vänstra sida invid hennes fötter. Det kan till exempel stå ett hopp mellan Salmiak och Christel så att han på signalen "apport" först måste hoppa för att sedan springa upp vid Christels vänstra sida och gripa apportbocken. När Salmiak kan detta och gör det snabbt och med flyt är det dags att han kedja gripandet och sättandet vid sidan på Christel. Då har vi förhoppningsvis lärt honom att förvänta sig belöningen framåt, vilket minskar riskerna för tugg vid Christels sida. Tack Pavlov!

Christel får inte heller ta apportbocken ur hans mun efter klicket, utan Salmiak får istället droppa apportbocken i backen. Jag kom nämligen på Christel när hon blixtsnabbt stoppade ned handen för att ta apporten. "Du är rädd för att han ska släppa, eller hur? Vid nästa tillfälle ska vi lära honom att händer inte är signalen tillför "loss" men tills vidare får han släppa när han hör klicket. Vi får ta en sak i taget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.