Det låter väldigt ambitiöst men egentligen jobbar vi väldigt grundläggande med framför allt on/off. Valparna ska kunna pendla mellan olika belöningar i förhållande till micro övningar och förstå skillnaden mellan beröm – bryt och slut. Beröm = jobba på, bryt = bus nära matte, slut = det ringer ut från klassrummet.
Valparna fick lära sig att vara följsamma trots att det låg en extern belöning en bit från dem. En rolig övning för valparna var när en leksak slängdes ut och ägaren vände sig om sittandes på huk, inväntades att valpen själv räknade ut att han/hon måste vända sig från leksaken och hämta hjälp hos matte för att få ett “varsågod” tillbaka till leksaken. Den lilla schäferkillen Diesel hade förra söndagen lämnat avstängningsknappen hemma. Annika har jobbat jättefint under veckan med sin Diesel som visade sig ha på både on och off knapp idag. Han kunde lugnt sitta och titta när de andra valparna jobbade och lekte. Sassa som har schäfertiken Kajsa, var rädd för att gasa henne för mycket med lekbelöningar så Kajsa var lite för mycket “off”. Kajsa fick lära sig att stjäla leksakerna från Sassa, så att Kajsa lär sig att själv ta initiativ och inte bli hjälpt hela tiden. Det är viktigt med en blivande tävlingshund att våra verktyg verkligen fungerar. En lek som hunden inte deltar i med hull och hår blir sällan ett bra belöningsverktyg.
Vi tränade även handtarget och lille bordercollien Lennox har blivit rena höjdhopparen under den här veckan. När matte Annica satte upp handen i luften gjorde han ett snyggt hopp rakt upp och nuddade Annicas handflata och fick varierade belöningar från den andra handen. Tanken är att Lennox sedan vet var han ska lämna av föremålen – nämligen i Annicas hand. Heges portugiska vattenhund Drama gjorde verkligen skäl för sitt namn idag när hon kom med större delen av pälsen helt bortrakad. Damen hade utvecklat en allergi och hade fått gå iförd tratt den här veckan istället för att tränas. Alla valpar har idag lärt sig att skälla och de bjuder även på liggande bensparkar, huvudrörelser och lite sträckningar av kroppen – tillräckligt många beteenden för att tjejerna ska kunna forma fram ett kryp. Vi jobbade även med gripanden av föremål – högt,lågt och med stora variationer i belöningarna -kasta, ge, leka och kela/ta det lugnt – allt för att valparna inte ska ritualisera belöningen till ett visst beteende utan klara av att bli belönade på en mängd olika sätt för samma beteende. Vi vill ofta snabbt utveckla beteendet, men med en lite valp är det ofta bättre att istället variera belöningarna så fort som möjligt och hålla kvar i en liten enkel övning. Valpen blir både rörligare i huvudet och mer flexibel. “Blir jag belönad så här den här gången – vad kul”.