Jag vet knappt var jag ska börja. Som vanligt hade Molly, min eminenta värdinna och vän, bullat upp med allehanda skaldjur och fiskar under helgen. Jag tror knappt att jag och Molly ätit en enda köttbit under de år jag gästat henne. Helgen gick väldigt bra trots relativt många hundar (12 stycken). De var en salig blandning av raser, engelsk staff, golden, engels spr. spaniel, dvärg pinscher, boxer med flera. Det var ett trevligt och entuiastiskt gäng trots det något kylslagna vädret.

På lördagen tittade jag på en hund i taget. Det kräver en del av deltagarna och kan kanske vara lite tufft för den hundägare som enbart är intresserad av sin egen träning. Å andra sidan finns det inget bättre sätt att utbilda sig än att titta på andra ekipage. Jag brukar titta på två hundar i taget, sedan får deltagarna träna själva i tio minuter så att alla hundar får röra på sig. Dessutom får de själva möjlighet att prova informationen på sin egen hund. Sedan rullar dagen på med samma upplägg. På söndagen tränades det i grupper medan jag gick runt och gav råd.

Måndag morgon klockan 08.00 hade jag krånglat mig ur Göteborg och upp till Jonsered där Västra Götalands polishundar huserar med ny och fin anläggning, med inomhus hall. Kul att träffas igen och vi åkte i samlad trupp till Karlsborg där polisens hundtjänst är förlagd och där Västra Götalands hundenhet har sin årliga regionala träning. Då kan alla i lugn och ro och med hjälp av varandra och instruktörer träna på sånt som behöver slipas på och förbättras. Nyttigt för mig som aldrig tidigare varit med på deras träning utan bara kommit för att undervisa.

På det här viset fick jag en mycket bättre inblick i träningen. Igår utsattes två av hundarna för störningar och allehanda problem i spårarbetet. Ett spår slutade vid en väg där personen hade plockats upp med en bil, körts ca 200 meter för att på nytt släppas av för att gå vidare. Förr var det enklare för polishunden att hitta en buse i slutet av spåret, men med mobiltelefonens intåg är det inte lika säkert att det finns någonting annat än märken efter en rivstart av en bil. Idag hämtas de upp av kompisar.

Nästa störning på spåret var en arg och vresig markägare som med sin hund gick rakt mot den spårande polishunden. CG som agerade arg markägare skulle ha platsat på Dramaten. Han svor ve och förbannelse över sina kollegor och jag tror att många civila hundar hade sprungit och gömt sig bakom husse eller matte, men nej då, båda ekipagen stannade och pratade med den "uppretade" markägaren och förklarade vad de gjorde i skogen. Sedan fortsatte hundarna att spåra som om ingenting hade hänt.

Visst har jag gått bakom mina hundar och pratat med kompisar, i mobiltelefonen och på olika sätt försökt att störa dem i arbetet för att de ska lära sig att koncentrera sig på spåret oavsett vad som än händer, men jag har aldrig bett spårläggaren köra iväg med en bil tvåhunda meter för att där fortsätta spåret och jag har aldrig bett någon komma gående mot mig och ge mig en utskällning under tiden jag spårar. Det ska prövas! Jag skriver mer om dagens iscensatta rån och husrannsakan imorgon. Vi hittade både narkotika och vapen! Nu ska jag sova efter fem dagars äventyr i Göteborg och Karlsborg. Tyvärr strejkade batteriet i min kamera men Tobias en av hundförarna, har lovat att skicka lite bilder under helgen. Polisens Hundförarförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.