Jag har sedan länge närt en idé om att börja med clinics. Det är en vanlig form av undervisning i hästvärlden men än så länge inte så vanligt inom hundvärlden. På sätt och vis görs det ju ändå med hundägare och observatörer. Vårt klimat ställer till problem, ingen har lust att stå i strilande regn och storm för att titta på inlärning och problemlösning. Så icke medelmmarna i Steigens hundklubb i nordland – de hyrde en lokal för att vara på den säkra sidan ifall…..

Klokt tänkt för regnet öste ned under helgen och stormen ven runt knutarna. Själva satt vi inne i varma lokaler med kaffe och gott hembakat kaffebröd. Jag hade tio hundägare och hundar av olika raser, åldrar och behov. Flertalet ville ha hjälp med något tävlingsmoment men även hjälp när det gällde utfall mot hundar.

En mycket energisk svart cockerspanieltik jobbades det passivitet med istället för fotgåendet som var ägarens egentliga huvudbry. Tiken gick i fel position och gnällde konstant – och ljudligt. Vi bestämde oss för att först och främst få ned de mycket höga förväntningar som tiken hade på sin ägare när hon visste att de skulle träna. 

 Matte fick stå helt stilla och avslappnad (vet att det är svårt). Det gnälldes, hoppades och skälldes. Matte snodde sig runt för att visa att hon nonchalerade beteendet men för den här lilla energiska och förväntansfulla damen innebar det en belöning – matte gjorde ju någonting i alla fall, då måste det vara ett lönsamt beteende

 Istället för att sno sig om när tiken började sjunga, fick  matte stå kvar i exakt samma position och titta på mig. Så startade vi en utsläckning, vilket i korta drag innebär att vi stod ut med oljudet tills dess att tiken gav upp. Det kräver såväl tålamod som lugn. Hunden uppfattar blixtsanbbt om matte är irriterad vilken inte underlättar utsläckningen.

Efter ett par minuter gav hon upp, satte sig ned, och utan att röra svansen i ideliga uppvarvade svansviftningar  – jackpot! Natruligtvis släcks inte ett beteende så snabbt som av en enda belöning, men vi fick ett break och kunde belöna den passivitet som kom av att hon för en stund gav upp. Naturligtvis finns det andra sätt att jobba också men ägaren till hunden kände sig inte bekväm med on/off träningen vilket innebär att den träningen inte kommer att fungera helt okej. En träningsmetod måste kännas spontant rätt i magen och hjärtat.

Målet är att den här lilla tiken inte kommer att få det endaste lilla kommando om hon inte lugnt och med stilla svans inväntar att matte antingen belönar eller ger henne en uppgift. Resultatet blir annars att hon återigen startas i en alltför hög aktivitetsnivå vilket leder till bristande koncentration och gnäll som följd.

Det har varit en härlig helg som avslutades hos Viggo och Trude med familj och med en fantastisk middag bestående av "pinnkött", rotmos och potatis. Pinnkött som är gjort av revbenen på fåren, och som äts till jul, saltas och får ligga ute i ca en månad och torka. Därefter läggs köttet i blöt ett dygn innan det kokas kokas. Därefter en sista resa in i ugnen för att få en knaprig yta. Måste jag säga att jag rullade därifrån?!

Tack till er alla för en härlig helg. Vi ses i sommar igen i Steigen. Bilden är från hemresan som gick med katamaran till Bodö för vidare avfärd till Oslo och Arlanda.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.