Idag var sista dagen på årets lydnadsvecka. Det var en samling trötta, solbrända tjejer som förhoppningsvis lärt sig ett nytt “tänk”.

Visst har vi tränat moment men väldigt mycket av träningen har handlat om att hundarna måste ha rätt attityd till sina belöningar. Glada, aktiva, uppmärksamma och i balans. En hund som vi kopplar loss från ett träd och som omedelbart sticker iväg med nosen i marken har fel inställning till samarbete.

Följsamheten (förväntningar på oss utan kommandon) får aldrig glömmas bort. Vi tränade med att förändra attityderna hos fem av sex hundar till en mer aktiv inställning och förväntan. En hund (BC) tränade vi tvärtom. Se trött ut så får du din boll!  Många hundägare tar bort lekbelöningar helt och hållet när hunden gnäller –  andra lägger ned hundarna. Min erfarenhet är att vi måste lära oss acceptans. Inte genom att bortse från problemet men utan att reagera med irritation. Då först kan vi påbörja träningen!

Om du tittar på den gnällande hunden, ökar du sannolikheten för att du förstärker beteendet! Fortsätt med det du gör, förändra ingenting, räkna tyst från det sista gnället och belöna tidigast efter att du räknat till tre sekunder. LEK!". Ta inte bort leksakerna. Utöka tiden från det sista gnället undan för undan. Börjar hunden gnälla, börjar du om tidräkningen från ett. Titta sekundsnabbt och vänligt på hunden (flirta) men bara då du minst räknat till tre sekunders tystnad. Variera med lekbelöning eller annan typ av belöning.

 

Eva & Izack

 

 

Ingrid stör Izakk genom att vifta med en boll då han springer till rutan.

 

 

Hur ska detta gå? undrar Jessica, Zakk och Tim….

 

 

Mirre tittar efter matte Monica som rymt ur stolen…….

 

.

…..och som kommenderingstränar Suzanne i kryp.

 

"Slut på gratismat på golvet". Matte säger att jag ska leta efter maten, men först ska jag tigga som en valpuschling. Suck!

 

 

Petra, Charlie (fd. kontorschefen) och Esther kom på besök.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.