Svar 2, på förra bloggen från den 30 december

“Jag skulle gärna vilja att veta lite mer om “tänket” med där runt-kommandot och inkallningen. Har hört det (i tredje hand) förut, men fick inte hela tankekedjan klar för mig!”

Börja med att lära din hund  att gå runt ett träd eller en stolpe. Den knöligaste men roligaste vägen (för din egen utveckling som tränare) är att shejpa in beteendet. Den enklaste, är att du använder dig av hjälper.

Shejping,

Stå väldigt nära trädet, max 50 cm avstånd. Kriteriet för att du ska klicka är att din hund vänder bort blicken från dig i riktning mot trädet/stolpen.

Belöna blixtsnabbt, innan din hund vänder upp och tillbaka mot dig, i den riktning hunden ska, dvs framåt. Repetera inte mer än max 3 gånger. Låt därefter din hund vila.

Nästa kriterium kan vara att din hund tar flera steg innan du klickar och belönar.  Gå inte i fällan och inbilla dig att du måste mängdträna första kriteriet tusen gånger.Korta pass och mycket vila är ofta nyckeln till snabba framgångar.

Variera platserna (träden) så fort som möjligt. Byt sedan ut träden mot en stol, ett bord, en bil, ett hus osv. Signalen lägger jag på så tidigt som möjligt. Så fort jag ser att hunden vänder från mig och börjar att gå runt trädet.

Hjälper

Tycker du att det är svårt med shejping går det lika bra att hålla hunden kort i kopplet för att sedan sträcka ut en hand med en godibt i på motsatta sidan av trädet. Hunden "måste" välja rätt väg runt trädet för att på det viset komma åt godbiten. Sedan ökar du svårighetsgraden  genom att successivt banta bort hjälpen av din hand (håll in armen mer och mer mot din egen kropp). Ge kommandot när du ser att hunden börjar runda trädet så att han/hon inte felaktigt stannar upp istället för att fortsätta runt. Därefter ger du kommandot allt tidigare för att sedan prova när hunden befinner sig vid din sida.

Kommentarer

7 svar

 1. Tack, men jag var nog lite otydlig i min fråga. Hur ska detta sedan leda till ett snabbare ställande på inkallningen, vilket jag hört talas om att det ska kunna göra? Det är ungefär där min tankeförmåga tar slut. Vad är fördelen med att lära in inkallningen med ställande med den här metoden gentemot de traditionella metoderna? Hoppas du orkar utveckla lite till. 🙂

 2. Hej, jag har problem med min kelipe som är 3,5 år, när vi tränar så är hon bara intresserad av belöningen. Jag har jättesvårt att få henne att ta det lungt, och vara intreserad av mig om inte hon får belöning. Nu har jag provat din 1 minutersträning och sen belöna henne med klappar och röst. Så nu hoppar hon och försöker bita i mina händer för att få i gång mig. Hur gör jag?

 3. Hej Lotta!

  Fördelen med att lära hunden att springa runt ett föremål är att du slipper momentet att din hund inlednignsvis ska sitta/ligga stilla och invänta din inkallningssignal. Istället skapar du en skojig springlek där det kan halka in ett ställande, läggande på både ut-eller inväg, eller inte alls. Hundar tycker ofta att det är väldigt skojigt att runda olika föremål. det i sig blir en aktivitet som gynnar att vi slänger in ytterligare kommandon. Variationerna är oändligt mycket större än att alltid sätta/lägga hunden inför en inkallning. fråga på om jag är oklar.

 4. Jag skulle gärna komma på kurs hos dig men jag bor i Norra Jämtland så det är lite svårt att komma en kväll.

  Skall testa det där med "slut" så får jag se, det är jättesvårt för vill hon bara är hon duktig, och ibland "försvinner" hon bara och är okontaktbar, går och tittar efter en belöning eller andra ljud eller fåglar…. Då brukar jag bara sluta, annars är risken att vi blir ovänner, och det vill jag inte.

 5. Hej! Jag har oxå kelpies så jag känner igen Kerstin problem med belöningen. Det jag gör då mina kelpies blir för fixerade vid belöningen är att jag står helt stilla, fryser till is och vänder bort huvudet från dem. Då brukar de tycka jag är konstig och av nån anledning sätter de sig och tittar på mig och precis då ger jag dem lov att ta en extern belöning. De måste alltså va lugna för att få sin belöning. Externa belöningar är väldigt bra till heta kelpies. Hundarna måste titta på mej och va i rätt sinnesstämning för att få ta belöningen. Man kan träna detta som en lek. Blanda inte in lydnadsmoment i det i början utan gör det till en lek där hunden själv får lista ut vad den ska göra för att få ta belöningen. Kelpies älskar sån shejping för de får lösa problemen själva och kelpies är väldigt bra på problemlösning, oftast snabbare än sina ägare tyvärr…

 6. Hej igen… Jag kom på en sak till som kanske kan hjälpa dej, Kerstin: ofta när man tränar kelpies och de börjar leta lukter eller titta på fåglar så gör de det för att de är uttråkade. Man kan inte "traggla" moment för mycket med en kelpie för då tröttnar de och "gör om" momentet. De lär sig så snabbt att man som förare hela tiden måste vara ett steg före och hela tiden göra övningen svårare eller annorlunda så de känner att det är en utmaning, annars tröttnar de.

  Till Eva: Jag lärde mina jyckar gå runt en stol igår kväll – de tyckte det var skitkul!

 7. OK, tack, nu är jag med – tror jag. Ytterligare ett projekt vi ska ta oss an då, med tanke på att vi har problem med just det momentet. Men detta kanske kan vara en väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: