Det finns så många spännande personer med så mycket kunskap. Ibland behöver man inte gå över ån för att hämta vatten även om jag i det här fallet vandrade över Öresund och Köpenhamns universitet för att hämta Björn Forkman.
Vi jobbade ihop i september 2009 när SBK arrangerade en utvecklingskurs för instruktörer på Kydingeholm. Här kommer några några axplock från Björns föreläsningar,
Inlärning handlar om att förutse/modifiera framtiden. När vi kan förutsäga allt så behövs den inte längre – ingen vidare inlärning sker. Håll mao överraskningarna levande! Jag tänker framför allt på de slentrianmässiga belöningar vi hundägare ofta omedvetet ägnar oss åt, men även alla upprepningar vi gör i träningen. Vi nöjer oss inte med att hunden gör rätt en gång. För att vi verkligen ska lita på att hunden förstår, upprepar vi träningen ytterligare, ytterligare och ytterligare gånger.
Björn pratade bland annat om vikten av generalisering dvs. vikten av att träna hundar i en mängd olika situationer. Att signalen "sitt" fungerar i köket när vi håller i en matskål innebär att vi inte har någon aning om vilken av alla övriga signaler som också är utlösande för att hunden sätter sig ned. Är det matskålen, spisen, hur jag håller matskålen, att jag håller matskålen osv. Inte förrän vi byter situation och miljö har vi chans att diskriminera den signal som vi vill ska utlösa hundens beteende.
Den gamla klyschan om att att våra hundar utvecklar ett dominant beteende är tack och lov avfärdat genom forskarna Rooney och Bradshaw som kunnat fastslå att inga hundar utvecklar dominans på grund av kamplekar. Dessutom resulterar buslekar utan föremål i hundar som lyssnar mer på oss.
Ni känner säkert till den gamla skrönan att trillar man av en häst, så ska man fortare än ögat upp på hästen igen innan vi hinner utveckla rädslor? Studier visar istället att man ska utsätta sig för situationene igen när man inte är rädd, dvs 24 timmar senare.
Vi pratar ju ofta om hur nära aporna vi människor står. Men, hundar har under årtusenden selekterats för att förstå våra signaler. De förstår utan tidigare inlärning t.ex innebörden av att vi pekar på någonting. Det gör inte vargar och det gör inte chimpanser!
Hundar är antagligen den enda djurart som trots sällskap inte tycker om att vi människor lämnar dem ensamna. Tänk tanken, skulle en häst deppa i hagen för att vi går när han är omgiven av sina kompisar?
Tack till Björn för en väldigt intressant helg och tack till er alla som deltog.
Ps. Hittade för övrigt en intressant artikel om inlärning skriven av Anna Larsson på 3 vallare. Sök på överskuggning och inlärning så hittar du artikeln. Kan tyvärr inte länka till den.
6 svar
Åh, hade velat vara med! Hoppas ni kör en repris i framtiden!
Anna
Jaha? Har bett Anita och Patricia redogöra lite men inser ju att det är för mycket begärt! Ett väldigt intressant "intresse" som tas upp. Hade helt klart velat vara med…men men. Önskar man kunde klona sig ibland
Kram Jill
Hej Jill!
Lotta Treiberg kommer att skriva om kursen i Brukshunden.
Intressant ämne. Tankeväckande det där att hundar är den enda djurart som deppar när de lämnas av männsikan, trots sällskap av artfränder. Ser fram emot artikeln.
Låter som en toppendag! Önskar att jag hade varit där, men kanske kan man hoppas på en repris?
Kursen var toppen – jag hoppas på en "del 2" .