Unghundsderbyt 2010

En grov uppskattning, utan att titta i startlistan, är att ca 75 % av de startande hundarna bestod av svarta jaktlabbar.

Flattarna kom som goda tvåor. Jag såg en golden som fördes av Lasse Jonsson, retrievervärldens nestor och en av de allra första som förde jaktlabrador på prov (tror jag ).

Jag överlämnar ordet till Jens Palmqvist eftersom han på ett väldigt trevligt och underhållande sätt skrivit om tävlingen. Varför gå över ån…… Tack Jens!

Istället berättar jag om Zakks och min första start på ett WT. Maxpoängen på varje station är 20 poäng och lägst 0 och avstånden mellan hund och den kastade apporten mellan 40 – 100 meter.

Det var två starter, en klockan 08.00 och en senare start klockan 10.00. 127 hundar kom till  start. Jag och zakk startade i den första gruppen och fick börja på station 3. Det var ca 100 – 200 meter mellan varje station. Ni kan ju själva gissa hur många skott som avlossas under en dag  till 127 hundar: 5 x 127 = 635. Till det ska plussas ytteligare 10 skott för finalhundarna. För den hundägare vars hund är skotträdd, framkallar säkert siffrorna kalla kårar längs ryggraden.

De flesta retrieverägare dras med motsatt problematik – hundarna har alldels för höga förväntningar på att skott leder till att få springa och hämta en apport. Träningen ligger snarare på att lära hunden att inte smälla av av förväntningar så fort det skjuts.Zakk är inget undantag,  – vardå, vardå, VARDÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ ??????????????????? Ögonen far som pingpongbollar och huvudet far fram och tillbaka som vilken entusiastisk tennispublik som helst.

Vid den första stationen och på en angiven plats, fick jag koppla loss Zakk och därefter gå fot ca 20 meter till startpunkten. Därefter sköts det ett skott och en dummie kastades. På sätt och vis är det ju en enkel match för en hund att se var någonting kastat faller, men klurigheten ligger i att hundarna lätt felbedömer avståndet när terrängen på väg ut till apporten förändras.

Hundarna lätt "går för kort" och börjar söka på fel avstånd. På den första stationen var det ett stråk i mitten ca 40 meter ut, som många hundar fastnade på. I det läget måste föraren bedöma om han/hon ska övergå till att med pipa och handtecken hjälpa hunden att snabbt hitta ut till apporten. Maxtiden hunden får jobba på en apport är inte mer än 2 minuter vilket är en väldigt lång tid om hunden spikar markeringen, men känns som en sekund i de fall man som förare tvingas dirigera hunden.

Beslutet om att dirigera hunden kan stå en än dyrare, eftersom varje olydnad i dirigeringen ger minuspoäng. Den ständiga fråga är naturligtvis, – ska jag styra, ska jag inte styra……vilket är den ständigt centrala frågan i all retrieverträning. När, var och hur ska jag ingripa och när ska jag hålla klaffen?

Nå, tillbaka till Zakks och min prestation på den första stationen med nummer 2. Zakk spikade den och glädjande nog så valde domaren på den här stationen att utse Zakk till dagens bästa hund (på sin station). Zakk spikade området och jobbade fint i vind och kom snabbt tillbaka med dummien. Zakk har ett väldigt bra fotgående vilket säkerligen påverkade betyget. 20 poäng och full pott.

Därefter gick vi över och satte oss i kön till den fjärde stationen. Kön till varje station var för övrigt den ständiga följeslagaren under dagen. Väntan, väntan och återigen väntan. Två minuters jobb och sedan ny väntan. Det är definitivt en tävling för supersociala människor. Det finns väldigt gott om tid för samtal .

Station nr 4 spikade Zakk inte alls och det är tveksamt om han verkligen såg nedslagsplatsen. Han sökte i allt vidare cirklar och jag bestämde mig för att dirigera honom till nedslagsplatsen. Det blev inget kanonresultat utan vi gick därifrån med 14 poäng av 20 möjliga.

Station 5 bestod av en vattenmarkering genom vass. Det var sk "springvatten", vilket innebär att det är för grunt för att simma genom. Svårigheten låg i, att det i mitten fanns en område med vass som många hundar felaktigt stoppade vid och började söka av, istället för att springa rakt igenom och vidare till apporten som låg ytterligare 20 meter längre ut i nästa vass. Allting ser ju väldigt enkelt ut när det går bra! Zakk spikade markeringen och sprang samma väg hem dvs genom vattnet. 20 poäng och full pott!

Sedan är min teori att det blev lite för mycket för Zakks unga hjärna. Jag borde ha gått ifrån provplatsen och låtit honom "blåsa ur sig" under en promenad. Istället satt vi snällt och väntade. Märkligt hur man ändrar sina beslut om hur man ska göra, istället för att hålla fast vid den plan som jag från början hade bestämt.

Nåväl, på station 3 "knallade" Zakk och stack iväg utan mitt kommando. Det ses inte med blida ögon! Jag kallade omedelbart tillbaka honom med skadan hade redan skett. 0 poäng!

Vi gick iväg till station 1 som för min och Zakks del innebar den sista stationen. Den enklaste som en del uttryckte sig, men om man är trött i mössan är ingenting enkelt. Zakk markerade nedslagsplatsen ca 75 meter längre ut men orkade inte "ligga i" och följa upp vittringen i området utan började ta allt vidare cirklar. Med facit i hand skulle jag kanske blåst ned honom blixtsnabbt. Som det nu var så blev cirkeln alltför stor och när jag blåste stoppsignal och skickade honom på ett "ut" blev skicket snett och vint och jag valde att kalla in och avbryta. 0 poäng igen.

Resultatmässigt blev det ingen hit, men jag förstår bättre vad ett working test innebär och det blev en bra träning. Jag är också nöjd med att Zakk inte fick vinst av att hämta in apporterna på de stationer han nollade utan att jag istället avbröt honom. Samma kriterier som under träning. Dessutom påverkade det inte mig mentalt utan jag kan med framitden i sikte se fördelen med att han inte fick vinst av att hämta en apport, på ett felaktigt sätt under en tävling.

Zakks resultat, 0, 20, 0, 14, 20.

Grattis! Vinnare på Unghudnsderbyt 2010 blev Annika Ahlbaum med Andvikens Sound of Silence

Ett stort grattis till min uppfödare Anne Nerell, kennel Stenbury, som med Zakks syster Susa kom fyra!

Trött kille som tyckte att Caroline tog alldels för stor plats.

Vi grillade fantstiskt kött och fantastiska korvar från Taylor & Jones. Tack David!

Marie med grillspett.

 

Imorgon ska jag berätta om vattendirigeringskursen vi gick för farmor Birgitta Staflund.

Kommentarer

7 svar

 1. Kul att läsa om er tävlig 🙂
  det är inte alltid lätt för unghundarna.. och jag tycker det är så svårt för jag kan inte dirigera Kiwi höger eller vänster än, det funkar bara ibland. Ut funkar bara.. och pipan så klart.. Så man vill ju inte gå in och störa för mkt.. Valde oxå pga detta att bryta på en station.. ist för att förstöra..
  men det var kul iaf.. Och man måste ju lära sej hur hunden funkar i tävlingssituationer 😀 När en annan blir nervös.. 😀
  kul att se dej..
  ha det gott
  Kram från mönsterås!

 2. Så härligt du skriver och va kul att få ta del av dina tankar i tävlingssituationen – två fullpoängare är riktigt snyggt!!!

 3. Tack för den utförliga förklaringen om ett WT. Zakk gjorde ju bra ifrån sig på första halvan, det är gott nog att bygga vidare på. Bra gjort av er!

 4. Snyggt gjort Eva, att inte tumma på kriterierna, bara för att det är en "viktig" tävling. Det är så lätt att tänka att man ska göra så – men ack så svårt i en tävlingssituation. Grattis till domarens val!

 5. Haha jag förstår precis. Minns Vilde förra året på sista stationen. Ett rött streck som for omkring som ett jehu utan hjärna. Klart att dom är trötta efter allt pangande o ny konstig miljö, dom små prinsarna!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: