Vattendirigeringskurs hos Birgitta Staflund

Tidigt på måndag morgon bar det av från Scandic i Kalmar till Alvesta. Birgitta är ju känd för att lägga upp övningar som tänjer gränserna och får hundarna att prestera mer än vad ägaren tror är möjligt.

Vi samlades klockan 09.00 hos Birgitta för att sedan åka vidare till en sjö och en vik formad som en hästsko. Vi var sex stycken deltagare, 4 flattar och två labbar. Vi började med en enkelmarkering på vatten. Birgitta stod på en brygga som var ca 50 meter lång och kastade en apport till varje hund.

Birgitta har en bra metod för hundar som skakar sig innan avlämning – lägg en hand på manken på dem och ta sedan apporten ur munnen.

Eftersom jag har en hund som lämnar i hand så brydde jag mig inte om såna barnlekar. Naturligtvis släppte han!!!!!! Jag såg tendensen redan på nybörjarprovet, men har varit lat och inte kört speciellt mycket vatten. Fick skämmas desto mer nu! Men, som vanligt handlar det inte om att våra hundar inte kan, utan snarare i vilken miljö som vi tränat dem i – och vilket miljöer/sitautioner vi inte tränat dem i.

– Ni ska träna lika på mycket i vatten som på land, hojtade Birgitta. Självklart är det så!! Zakk har mestadels apporterat på land och inte i vatten. Nåja, det tar jag lätt på . Igår stod jag i Hagaparken och han apporterade snyggt och prydligt även  när jag stod femtio meter upp på land.Men, jag fick mig en knäpp på näsan. Apporteringsträningen är inte tillräckligt generaliserad!

Sedan fortsatte vi med att hundarna fick titta på när Birgitta, från bryggan, slängde ut dummies på rad efter varandra. Den närmsta låg ca 25 meter ut och den längst bort låg kanske ca 80 meter längre ut i vattnet. Syftet med övningen var att lära hundarna att lita på vår signal och att simma rakt ut: – Det finns en apport där ute att hämta!

I den här övningen tangerade Zakk sin förmåga. Tre stycken apporter var inga problem att plocka in, men sedan blev det svårare när den fjärde låg längre ut och inte fullt lika synlig. Jag blev varm i hjärtat när Zakk efter en viss tvekan och ögonkontakt med mig vände ut på mitt kommando och simmade vidare. På det viset simmade han för första gången ca 70-80 meter rakt ut.

Därefter gick vi runt till andra benet på hästskon till en väsentligt kortare brygga. I hästskons främre del växte tät vass. Samtliga hundar och ägare fick ställa sig på bryggan och titta på när Sverker, vår roddare, från båten slängde ut dummies på öppet vatten men också i den täta vassen. Zakk simmade ut och plockade in två apporter på öppet vatten och simmade hur lätt som helst ut igen och in i den täta vassen. Nu tränar jag en hel del sök med honom, men jag tyckte att han var duktig som utan vidare gav sig in i vassen.

Innan vi återvände till vår första station skickade Birgitta ut en mängd dummies i vattnet och vassen. Därefter knatade vi runt sjön, tillbaka till platsen där vi startade med långa linjetag på vatten. Nu skulle vi knyta ihop säcken och se om vi kunde få hundarna, att med hjälp av den allra första övningen och de senaste synintrycken av de kastade dummisarna, på nytt simma ut och över till den andra sidan varifrån vi kom. Det var en lång sträcka på drygt 100 meter som hundarna skulle simma innan de fick kontakt med en apport.

Den här övningen blev tyvärr alltför svår för Zakk. Han simmade till en början ut och tog även nya direktiv, när han frågande sökte kontakt med mig, men vände efter ca 60 meter tillbaka in mot mig. Jag fick stopp på honom när han var ca 25 meter ifrån mig varpå han vände och simmade ut på nytt. Birgitta kastade då en dummie förbi honom som han fick ta som belöning för att han åtlydde mitt kommando.

Med facit i hand skulle Zakk fått en dummien kastad över huvudet när han befann sig långt ut, innan han vände in mot mig, men det är alltid lätt att vara efterklok. Övningarna var väldigt bra men en kommunikationsradio kan nog vara bra att ha. Då är det lättare att kommuncera med varandra på långa avstånd utan att störa hunden. En kul dag och kurs som gav nya infallsvinklar på vattenträning.

Sverker, vår eminenta kastare.

"Ut"

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

6 svar

 1. Åhh så spännande läsning!

  Alltid intressant att läsa om träningsupplägg, försöker att suga i mig som en svamp, och lägga på lager för kommande träningar då lillhunden vuxit till sig!

  Ha det gott!

  Heléne med Eassabrassa o Vinna

 2. Det låter som väldigt bra övningar inför höstens andjakter, då hundarna måste arbeta länge i vatten på vissa ställen. På våra B-prov är det sällan så mycket vattenarbete. Ska försöka hinna lägga handen på manken …

 3. Önskar er en riktigt trevlig Midsommarafton!

  Skojig läsning och duttiga Sakk 🙂 kramen.

 4. Det känns ofta VÄLDIGT långt när man står på nya marker första gången.

  Men faktum är att det inte är riktigt fullt så långa avstånd som beskrivet.

  Långsta avståndet till andra sidans vass är uppmätt 75 meter.60 meter ca blir yttersta apporten på de fem på rad, men det är tufft nog ändå!

  Och det är ju upplevelsen som räknas!

  Glad Midsommar till Duktiga Dig och Duktige Duktige Zakk!

 5. Hamnade på din blogg och såg att du har en ny unghund. Kul! Intressant att läsa om vattenövningarna. Vi är ute varje morgon på kommunal badplats (innan alla vaknar och ska bada) och gör olika övningar över Eskilstuna ån. Behövs lite ny inspiration till annorlunda sätt att träna. Alltför ofta hamnar man i samma mönster..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: