Lev som du lär

Det är inte bara en fråga om inlärning och träning. Det gäller i högsta grad även hundens basala behov av motion.

Jag lider när jag ser aktiva hundägare släppa ut omusklade och ibland överviktiga hundar ur sina bilar, för att sedan plocka fram godis och klicker ur väskan!
Jag lider när människor fysiskt korrigerar sina hundar i en träningssituation i syfte att visa var skåpet ska stå, när det är vi som slarvat med att planeringen – så att hundens förväntningar på övningen skapar för hög aktivitet – och därmed felaktigheter i beteendet.

Ofta går vi in och försöker korrigera hunden för det felaktiga beteendet, istället för att ändra känslan hos hunden.

Därför, blir fallet stenhårt när jag misslyckas med det jag själv förespråkar.

Eftersom jag aldrig har trott på att hundar jävlas med oss eller att det existerar en linjär rangordning, kan jag inte heller gömma mig bakom argumentet att ”hunden jävlas med mig”.

Ett osakligt påstående, men som ger många hundägare ett legitimt skäl att bli förbannade och ta hunden i upptuktelse.  

Jag gjorde det ändå!

Jag har inga problem med korrigeringar – om de är planerade och genomtänkta! Då kan de absolut fylla sitt syfte och avbryta ett beteende så att vi istället kan förstärka det önskvärt beteendet.

Min korrigering var däremot sprungen ur en frustration. I en vanlig lydnadssituation hade den kunnat vara förödande. Nu får jag vara ”glad” över att det handlade om apporteringsträning. Dvs. hunden tål mer eftersom motivationen är så stark.

Jag satte för många år sedan upp en etisk gräns för mig själv när det gäller hundträning. En gräns som jag strävar hårt att inte överskrida. Därför blir jag så besviken på mig själv!

För övrigt var det som vanligt en trevlig, pedagogiskt suveränt upplagd träning av Anita Norrblom.

Stenbury
l.

Anita fick mer än röda axlar igår. Det blåste en hel del

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

15 svar

 1. Oj vilken bra och nyttig läsning!!! Ibland brister det bara, gäller nog alla, vi är ju människor
  Lycka till med all träning, tack för jättebra läsning

  fina bilder på fiiiiiina Zakk

 2. Eva!

  Va´inte för hård mot dig själv!!!

  Du är ju iallafall medveten om att du gjort lite tokigt och har dåligt samvete för det. Om du däremot hadde skyllt allt på Zakk ja då är det en helt annan femma

  Vad mysigt ni har det, ser svalt och skönt ut

  Kram & Vovfar

 3. Hej Eva, det var ett tag sedan vi samtalade, men jag tror att det är dags att jag skriver någon rad. Jag är övertygad om att Zakk har överseende med dig och dina brister. Det har jag haft med matte i 14 år! Så ETT litet misstag av dig lär inte skada. Puss!

 4. Vad säger du! Är du mänsklig? Sista gången jag går kurs för dig Skojade bara! Då är det värre att kalla sig hundälskare och posera på bild med sina hundar i stackelhalsband som Anna Anka gör i senaste Hundsport! Det är riktigt pinsamt det!

 5. Nix jag tror heller inte att hundar gör saker för att jäklas eller för att dom vill vara dumm Men det är förvånande hur ofta man ändå får höra seriösa tävlings förare som på allvar tror det

  Att man av misstag korrigerar fel eller förhårt och lägger skulden i ren frustration i misslyckandet på hunden någon gång händer oss alla….Så länge man är tydligt medveten om det och inser misstaget är man riktigt bra hundförare iaf i mina ögon

  Ha en bra sommar !!

 6. Fina bilder och din egen reflektion är imponerande … är det bara "tjejer" med och lär sig?

 7. Så länge man är medveten om vad man gör och effekten av det går det alltid att rätta till Eva. Det är värre när folk skyller allt på hunden och vägrar se sin egen del i ett misstag!

 8. Har du en bra och trygg relation i grunden, och det har ju du och Zack, brukar det inte påverka långsiktigt ändå. Men jag lider med dig, vet precis hur det känns. "Been there done that" och inte är man stolt över det! Starkt av dig att skriva om det på bloggen.

  PS Jag är superbra vattenträningsområden om du vill träna vattendirigeringar..

 9. Uj vilken trevlig miljö. Härliga bilder.

  I bland gör vi såna grejer. Skillnaden är att vissa inte har vett att bli besvikna på sig själv efteråt…

  Vad gäller det där med fysade hundar håller jag med dig. Första veckan i augusti kommer du dock att få möta en av de mest välmusklade schäfrar jag sett. När jag ser den hunden tröstar jag mig med att en rapporthund inte behöver se ut som en "belgian blue"…

 10. Tack för alla klokheter!

  Ingrid!

  Jag träande Martina Garpsäter och Proffs Chrissie i lydnad för sådär ca 100 år sedan. Martina vann så vitt jag kommer ihåg SM i rapport vid tre tillfällen och ett NM. Chrissie var den mest fysade lilla räka jag sett. Så visst, det är inte alltid det syns. Titta på maratonlöparna.

 11. Ja visst blir man förbannad på sig själv när man inte når upp till sin egen standard. Men jag försöker själv tänka att faktumet att jag blir förbannad på mig själv när jag klappar igenom är ett tecken på att den standard jag satt upp för mig själv är den rätta för mig, något jag fortfarande vill stå för. Man får göra om och göra rätt och tacka hunden för dess förlåtande inställning till sin människa!

 12. Så underbart att även du kan fela. Jag tror att de flesta av oss strävar att "göra rätt" dvs ignorera fel, belöna det som är rätt, planera,utvärdera, träna ofta men korta pass, leka…Och många av oss lever titt som tätt inte upp till allt detta…

 13. som många andra skriver så är man ju bara mänsklig och felar ibland, men inte många kan erkänna det.

  jag ångrar mig så starkt över hur jag låtit instruktörer behandla min hund på jaktkurser och hur jag oxå gjort felet men har idag kommit på bättre tankar. Förstår inte vad jag tänkt med innan….och jag håller med dig, jag tror inte hundar jävlas med oss, så smarta är inte hundar att de kan tänka i dom banorna att de gör saker för att göra oss besvikna och jävlas med oss.

  fin bild på fin hund

 14. Även solen har sina fläckar…
  Tack för att Du delade med Dig av din mänskliga sidan! Vi är många som behöver veta att det kan hända även Dig. När det gäller Zakk, skulle jag tro att han har glömt för länge sedan. När man har så mycket på "sparkontot" som Du har i hans hjärtat, en liten skuld gör ingen skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: