Passivitetsträning – gratis för den hundägare som har fler än en hund?

Många är de retrieverägare som fått rådet att sitta en hel dag på kurs och låta hunden göra – nada!Till slut tröttnar hunden och kommer att lägga sig ned och koppla av. men fungerar det verkligen?

Tillåt mig att vara en aning skeptisk till metoden att trötta ut hunden. Framför allt så tror jag att uttröttningsmetoden många gånger verkar mer effektivt på hundägaren. Ingen har väl lust att sitta en hel dag utan att göra ett enda arbete med sin hund?

Hur uppstod rådet att retrievern i jaktlig träning ska/kan tröttas ut? Har vi någon statistik på att det verkligen är en effektiv metod?

Jag ser skillnaden på mina egen hund när jag undervisar- alternativt om jag själv går som kursdeltagare. Aktiviteten hos Zakk är väldigt mycket lägre när jag själv undervisar. Vad beror det på? Vad kan vi lära av det faktumet?

Skillnaden mellan att träna en- alternativt flera hundar är milsvid. Det är då aldrig frågan om att det är en enda hund som står i centrum för all uppmärksamhet. Hur påverkar det hundens inställning till träningen? Är det rent av enklare att träna flera hundar eftersom det aldrig är en självklarhet vilken hund som ska få jobba? Fungerar uttröttningstaktiken bättre när man har fler än en hund?

Vad tycker ni? Vad har ni för erfarenheter av att träna fler än en hund samtidigt?

Kommentarer

16 svar

  1. För mig är det blandat. Vilde är mer balanserad när han vet att jag har full koll. Tränar jag alla tre kan det bli lite rörigt ibland. Har jag däremot kurser brukar det fungera ok, men han tycker det är svåååååååårt när jag kastar åt andra Kräver oftast en tennisboll som belöning

  2. Efter ganska lång tid har hundarna lärt sig att koppla av medan en tränar. Eftersom Mick får 90% av all träningstid så kan Tiger lätt koppla från och nästan somna då vi tränar, medan Mick aldrig riktigt släpper fokus på Tigers träning, även om han är tyst och ligger stilla.

  3. jag tränar ofta mina 2 samtidigt. Jag upplever att man kapar förväntan på….eftersom de inte vet VEM som ska få arbeta eller vänta. Nu har jag en valp här hemma… så snart blir det 3 som får turas om….kanske ännu effektivare..

  4. Jag upplever båda sidorna av myntet tror jag. Dels så får jag hundar som blir bra på att koppla av eftersom det är vana vid att de inte alltid kan stå i centrum när de får turas om att träna. Men jag märker också att konkurrensen gör dem mer taggade när det väl blir deras tur.

  5. Hmmmm.. Det fungerer definitivt INTE så med mina hundar. Har måttet ta tak i dette med passivitetstreningen nå da mina hundar kappas om treningstiden.

    Nå opplever jeg at jeg trener to hunder samtidig, da den ene belønnes for momenttrening med meg mens den andra belønnes for å ligge stille og se på…. hahahaha, med flere hunder blir man hvertfall god på å holde koll på flere samtidig

  6. Mina hundar blir uppstressade av att se varandra träna, för mycket konkurrens, båda älskar att arbeta. Jag föredrar att träna passivitet med dem var för sig, då blir min fokus bättre riktad. Passivitet är ju nåt man måste träna fram, inget man får gratis genom att lägga sig på soffan! Min servicehund har precis legat passiv under ett två timmars långt medlemsmöte på klubben! Skratt, applåder, höjda röster, tappade kaffemuggar – inget störde henne – och hon är ändå en kelpie! Träning ger framgång!

  7. Morsomt du skrev om det, for det er nettopp så noen trene på, det med å uttråka sin hund, uten særlig hell… hunden var jo faktisk i fokus hele tiden

    Men det fungerer veldig bra synes jeg, og dette har de faktisk skjønt helt av seg selv; når jeg har med mannen bort for å trene holder han den ene hunden mens jeg trener med den andre (har en veldig snill mann ), og den som ikke trener legger seg bare ned og venter, lager ikke lyd eller tull i det hele tatt – men er klar på et sekund når det er tid for å bytte hund. Selv hr. Olsen fikser dette – helt av seg selv. Eller – hvis de har bråket så har mannen tatt dem med seg litt vekk, og det ønsker de jo ikke, vil jo helst få med seg det som skjer, så kanskje han har trent dem helt uten å vite det

  8. Timjan som är en bc och haft jättelätt för pip klarar numera att vara med på jaktträning och vara alldeles tyst, kan vänta på sin tur. Jag börjar dock ofta med henne om det är riktigt svår träning, tex vattenapportering som är hett. Annars varvar jag olika på sök och markeringar. Dom ska aldrig veta vem som ska få göra härnäst. Gjorde misstaget att varva min gamla bc Bess med Timjan på ett regelbundet sätt, varannan gång fick dom göra, helt förkastligt. Timjan lärde sig ordningen och blev pipig när jag ändrade reglerna. Dum matte!! Lydnadsträning hemma gör jag ofta så att en får vänta i soffan medan den andra jobbar och tvärtom. Jag belönar oregelbundet den hund som väntar lugnt också. Abby är tränad så från början och har ganska lätt för att vänta i olika situationer även om hon aldrig skulle somna, det är en aktiv väntan kan man nog säga.

  9. Jag lägger alla mina fem hundar mitt på planen när jag tränar, pressterar dom inte byts dom ut, så det gäller att vara på topp med topp attityd om man vill vara kvar på planen med mig, och självklart gäller det att vara tyst och ligga still om man vill vara den som får komma in på planen, jag tränar aldrig passivitets träning. Det är som du säger, det blir av bara farten…

  10. Jag tänker så här: Man kan lura sig att tro att den väntande hunden minsann får lära sig passivitet medan man tränar hund nr 2 – eller när man sitter på ryggsäcken med hunden i koppel liggandes på marken. I själva verket så blir det inte riktigt så som man har tänkt sig för den kanske har förstått att det är ju först när den är vid vänstersidan vid sin gående/stående matte/husse som jobbet kommer att gälla den? Kanhända kommer t ex "oljud" först när ägaren reser på sig eller hämtar hunden/byter hund och den är vid ägarens vänstersida – startberedd? Särskilt om ägaren dessutom tittar på den så att den blir medveten om att något förväntas av den.

    Om jag i första hand tänker på retrieverjakten, så ska ju hunden kunna vara passiv under lång tid för att sedan kunna jobba oavbrutet – alltså "av" och "på" växelvis, inget konstigt med det. Hur får jag då hunden som kan växla mellan totalt lugn till hög aktivitet fram och tillbaka?

    Man kan på träning säkert sitta hur många pass som helst på ryggsäcken och bara "träna" passivitet. Men den dagen man ställer sig upp, går fram inför "jobbet" så kanske förväntan snabbt slår till ändå efter ett par pass, hur mycket passivitet man än tränat fram till dess?

    Därför tror jag att hunden i tidig ålder ska lära sig att vara med i träningsmiljö men att man undviker att skapa hög förväntan på aktivitet. Att vara i träningsmiljön ska bara kännas som ett naturligt inslag som vilken miljö som helst.

    När man sedan ändå vill börja träna så kanske man inte som 5:e ekipage ska ta samma markering på vattnet som de andra 4? Kanske man istället ska träna fotgående och ett litet närsök upp mot skogen. Alltså att inte göra det som hunden bygger upp förväntan på och ser fram emot ska hända. Därför kan det ibland vara tveksamt att gå på kurs…!

    Likaså på lydnadsplanen. Ibland sätter vi oss och tittar på, ibland ställer vi upp i tävlingsposition och belönar kontakten men går genast tillbaka till fikabordet igen. Ibland gör vi ett enda moment och ibland flera moment vid träningspassen. Bort med rutiner!

    Våra hundar har såklart som individer olika lätt att gå upp i stress och det gäller att tidigt se tecknen på om min hund är stressbenägen, och aldrig fortsätta träningen vid minsta pip, trampande eller flämtande. (Sen finns det ju stressade hundar som löser stressen med att bli passiva istället.) Någonstans har kanske en sådan hund också fått "ta för sig" lite för mycket och är oroliga bara därför? Vem bestämmer aktiviteten – hunden eller jag? Framför allt tror jag att vi förare överför bra mycket mer på våra hundar än vad vi är medvetna om.

  11. Jag har tre flattar och gjorde så i början när jag tränade dem växelvis att jag hade mycket fokus på dem som inte jobbade och belönade lugn. Om den som jobbar gör ett bra jobb får den fortsätta jobba eller en extra kul lek som avslutning. Nästa hund att jobba är den med lugnast sinnesstämning. Taggar den på för mycket när den blir vald får den fortsätta vara passiv.

    Ibland låter jag dem jobba åt olika håll samtidigt. Det tycker jag är en kul övning.

    Nu har min äldsta tik haft problem med ett ben så min mammas hund har följt med på skogspromenaderna istället och då har det genast blivit oordning i leden, så jag har fått backa träningen och igen lägga stort fokus på att belöna passiviteten. Ett bakslag jag fått som jag inte riktigt rått bot på än är att min tik nu går efter mig en bit när jag är ute och lägger söket. Jag binder henne helst inte. Några tips?

    Hälsningar

    maria & flatgänget

  12. Vilken härlig respons. Tack för alla kommentarer och tips hur ni själva tänker och tränar.

    Tillsammans kan vi göra underverk!!

    Maria!

    Har du provat att lägga ett närsök bakom henne, innan du går iväg framåt? När du kommit ut på ett för henne lämpligt avstånd kan du skicka henne bakåt och på det sättet minska förväntningarna i din riktning. Try it!

  13. Varför gå kurs för det? Är bara att sätta sej på torget och äta en glass så löser det sej själv och man får miljöträning på köpet.

    Jag tränar bara 1 hund åt gången för oftast är det problemhundar jag har då men kan min hund något bra så kan jag ta med en problemhund så den får se hur det ska gå till.

    Tränade en kompis hund igår med att gå lös samt gå på vänster sida och kommandot "Kanten" när han kom för långt ut. Koppel är fånigt

  14. Jag har tränat två hundar länge nu och det fungerar jättebra. I början fick den ena vara uppbunden och sedan har jag växlat om. Inga problem alls, snart behövdes inget koppel de ligger vid ryggan o väntar på sin tur. Avkopplade o fina. Bryr sig inte om andra hundar runt omkring

  15. Tack för tipset med närsöket, det skall jag pröva. Viss risk att det inte bara är hon som tar närsöket men är jag uppmärksam skall det nog gå.

    maria & flatgänget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

  • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
  • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

  • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
  • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
  • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

    1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
    2. BankId:installerat på telefonen
    3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

  • summa 
  • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
  • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
  • om du vill få e-post när presentkortet använts
  • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
  • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

  • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
  • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

  • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

  • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

  • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
  • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

  • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

  • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

  • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
  • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
  • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: