Efter On/Off föredraget i onsdags fick jag ett mail från en hundägare som önskade mer av “on”.
– Hur gör jag med hunden som inte är så intresserad av föremål eller av att samarbeta?
Om det överhuvdtaget finns några regler så är det att tänka tvärtom mot Offträningen.

Jag brukar börja med att gömma maten istället för att ställa ned skålen på köksgolvet. Även den mest matointresserade hund brukar efter ett par gånger uppskatta att själv söka efter maten. Om inte…..ja, då får han/hon stå över det målet och räven får sig istället ett skrovmål. Dessutom lönar det sig att med den matointresserade hunden övergå till fryst, färskt hundfoder om man vill uppnå snabbare resultat.
Kriteriet för att hunden ska få ett “varsågod” är att hon/han visar aktivitet mot mig, närmar sig, viftar på svansen, tittar på mig. Kanske till och med hoppar och studsar runt mig. – Säg varsågod då! Helt enkelt en glad och framfusig uppmaning. Inomhus kan du gömma maten på ett ställe dit hunden inte når, belöna när hunden kommer och tjatar. Utomhus kan du gömma maten svårare. Börja med att sätt eller bind upp hunden innan du gömmer maten. Därefter går du tillbaka och knyter loss henne/honom. Var nonchalant och titta ointresserat åt ett annat håll. Kanske rör du dig en aning med kopplad hund men utan att ta kontakt. Kriteriet för belöning är detsamma: svansviftning, närmande och ögonkontakt. Alternativt en hoppande och glad hund till en början. Passa dig för gnäll och skall!!

Den hund som jag vill ska öka sin intensitet mot mig får jag inte skjuta bort när den kommer för att uppmana till lek eller annan aktivitet. Den ska ta initiativ till kontakt!!!
Häng på! Men…..avbryt aktiviteten innan hunden tröttnat.
När hunden förstår att hon/han kan påverka dig övergår du till att vara lite motsträvig, så att han/hon får kämpa lite till för att du ska “ställa upp”.

Vill du träna lydnad är principen enkel: viftar inte hunden på svansen säger du heller inte “fot”. Det innebär att du i en mängd olika situationer enbart och på olika sätt ska förstärka svansviftning och ögonkontakt. Undvik fotkommandon, ingångar och halter!
Titta på en Flat coated retriever i en utställningsring så förstår du vad jag menar. Börja med attityden!

Obs! Motsatt gäller för den överaktiva hunden: Svansen stilla innan aktivitet!

7 svar

 1. Min första flat var måttligt road av att träna. Däremot älskade hon att ha picknick. Vi började med 30 sekunders träning på lydnadsplan, sedan fikade vi (hon fick ett hundkex), och hade mysigt. Sedan förlängde jag tiden successivt. Det slutade med att hon dansade in på plan och vi lyckades få LP i klass I.

 2. Etter kurs med deg begyte jeg den type trening på min papillon. Det virket! 192poeng i kl1!!!

 3. Så bra att du skriver om OSS 😉 alltså alla vi som har hundar som ofta roar sig rätt bra själva. Gärna mer på det temat tack 🙂

  Undrar om det där med svansviftning. Varför tycker du just det är så viktigt? Jag har en hund som inte viftar så våldsamt mycket ens när han är på glatt humör.

  Camilla o Kito

 4. Försökte träna det där med stilla svans på min lilla efter att vi varit hos dig, men jag är ju lika "flirrig" som hon så… Men, nu blev jag ju påmind, ska skärpa mig!

 5. Underbart! Testade detta på min terv som är mkt glad men mindre fokuserad, och hon fick genask mkt bättre aktion i ingången och sättandet när jag sa fot som belöning för att hon tittade på mig och inte för ATT hon skulle titta på mig..!

 6. Intressant att det var någon mer än jag som har en hund som inte viftar på svansen. Han viftar i princip aldrig på svansen och har aldrig gjort. Inget problem egentligen då han visar glädje och glöd på andra vis. Men ibland funderar jag på hur det kommer sig att en sådan tydlig del av kroppspråket bara har försvunnit hos honom?

  Tack för fin inspiration Eva!

 7. Vägra hunden mat för att den inte anstränger sig tillräckligt??? Och du förespråkar mjuka metoder? Hur vet du varför den inte är intresserad? Den kan vara sjuk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.