Crufts och den engelska näsborren

 
– Carina, vi glömde inget va? Resan mot England har startat. Vi lämnar kalla Svedala för att möta våren på vår väg mot Birmingham. Det blir inte alltid som man tänkt sig!
– Ingen fara!
I Carinas bil finns allt. Ett armband som snabbt kan förvandlas till en klätterlina. Kan vara bra att ha i bilen ifall vi skulle fastna i ett träd med fallskärmen. Det är bara att kroka fast armbandet i närmsta gren och fira sig ned till fast mark. Hur fallskärmen passar in i sammanhanget glömde jag att fråga Carina……men ifall…..
 
Alla bilar har väl en inbyggd make up väska? Toyota har i alla fall en sådan.
 
Vet inte riktigt var försäkringspappren förvaras, men jag vet precis var besticklådan finns.
 
Vattenskål till hunden placeras lämpligen på passagerarsidan. Det kan ju hända att passageraren behöver ett uppfräschande fotbad.Frukost i Nyköping.
Under ett av våra stopp längs vägen fick jag ståpäls, tänk att köra dirigeringar över till den andra sidan. Tyvärr, var det inte lämpligt för den sortens hundträning, eftersom det var ett pågående vägbygge.
 
Mot våren och ett strålande väder.
 
Vi övernattade i Flensburg i Tyskland invid den danska gränsen. En söt liten stad som jag gärna återvänder till. 
 
Varför välja den snabbaste vägen när man istället kan åka till Hoek van Holland och ta färjan därifrån till Harwich?
– Jo, därför att Carina lider av samtliga typer av åksjuka oavsett färdmedel, möjligen hundspann undantaget. Det var helt enkelt den kortaste färjevägen. Överresan gick utmärkt med hjälp av åksjuketabletter som kunde däckat en häst. Carina var lugn och fin under hela överfarten. Stena Lines sängar höll dessutom toppkvalite och vi vaknade 06.30 pigga och utvilade. Pop fick däremot inte sova i hytten utan valet stod till att bo i kennel ombord på färjan eller stanna kvar i bilen. Valet var inte speciellt svårt och Pop sov i bilen.
 
Cambridge!
 
Våren hade gjort entré och det blommade överallt. Underbart för en frusen nordbo. Carina, jag och Pop gick omkring och njöt av vårdofterna. Jag måste dock säga att det är enklare att ta med sig hunden på restuarang i Stockholm än det var i Cambridge. Vi fick kalla handen på tre av fyra ställen.Vi tog farväl av Cambridge och valde fortsättningsvis motorvägen till Birmingham. Då fick vi vår första chock! De erkänt artiga och belevade englesmännen lös med sin frånvaro i trafiken. Nu förstår jag vad som menas med fighting spirit! Carina och jag genomgick rena tjänstehundstestet där vårt mod, skärpa, försvarslust och dådkraft sattes på prov. I efterhand tyckte jag att vi klarade oss bra. Vi överlevde regn, dimma, mörka motorvägar och engelsmän med körstilar som hade gjort Ronnie Peterson grön av avund. Det var precis nu som Carina myntade begreppet ” min engelska näsborre”. Mer om den senare.Både Carina och jag blev djupt imponerade av hur välorganiserade engelsmännen var, undantaget i trafiken. Inga köer i väntan på att komma in på Crufts och mycket hjälpsamma volontärer. Vi kunde dessutom låta Pop ligga kvar i bilen i väntan på att freestyletävlingen skulle starta. Under tiden kramades det, kindpussades och utbyttes presenter mellan deltagarna. Ovant för både Carina och mig men tydligen en viktig tradition. Presenter och lyckoönskningar delades ut mellan deltagarna som kom från såväl Europa, Sydafrika som Nya Zeeland.

 

Färgglatt från Sydafrika.
 
 
Carina gjorde en fantastiskt bra insats men med neddrag för ett par korta skall. Engelsmännen är stenhårda när det gäller ljud vilket jag tycker är glädjande. Carinas program är snyggt och hon utnyttjar musiken väldigt väl med precisa och eleganta signaler i övergångarna. Jag fick en tår i ögat där jag satt på läktaren med 10000? andra åskådare. Jag som tjatat på Carina att hon måste ut och tävla i freestyle. När hon väl gör det, så gör hon det med besked. Jag frågade Carinas efteråt om det var nervöst att kliva ut inför så många människor. – Näääääää…….det var så kul! Carina är hundvärldens Carolina Clüft!
Tävlingen vanns av den fantastiskt duktiga och trevliga belgiskan Jules O´Dwyer. Carina kom på tionde plats av femton startande. En fantastisk prestation av Carina som precis startat sitt tävlande. Nu filar Carina på ett helt nytt program med ett mer utvecklat distansarbete.  

Vi hade ingen tid över att gå runt och titta, utan kastade oss iväg så fort prisutdelningen var klar. Jag var tvungen att vara tillbaka i Sverige senast måndag kväll eftersom jag skulle ha en föreläsning för Medborgarskolan på Lidingö under tisdag kväll. Vi skyndade oss att packa bilen och körde direkt till färjan som avgick från Harwich 23.15. Den “engelska näsborren” fortsatte att vålla Carina problem, vilket förklarades med att hennes känsliga näsborre är allergisk mot trafiknätet i England, inklusive bilisterna. – Jag sätter inte min fot på vägarna i England, säger min annars mycket toleranta medarbetare med en myndig stämma. Vi anländer till Harwich när de första snöflingorna börjar falla.

Överresan gick bra men vi möttes av kraftiga vindar när vi/Carina klev ur bilen i Hoek van Holland för att rasta Pop. – Gå du, jag vaktar bilen under tiden, säger jag med en mild blick. Det dröjde inte många mil förrän vi till vår stora förvåning fick se snöbelagda träd.

Även fyrbenta gäster bjöds på lunch på den här vägkrogen söder om Hamburg. Snön ligger kvar och vi tar en promenad med Pop pulsandes i snö. Jag och Carina skrattar och kör vidare. Det blir säkert bättre……..

……..fast inte riktigt….

Vi möts av ömsom snö, uppehåll och till och med sol emellanåt.Carina, den obotliga optimisten, säger glatt efter varje snöoväder vi passerar: – Nu är det över!– Jo, hej du!
 
Trötta efter en lång resa i dåligt väglag stannar vi över natten i Flensburg. Vi trotsar en bitande kyla som skär genom märg och ben och travar iväg till ett bryggeri två kilometer längre bort. Flensburg är mer hundvänligt än Cambridge och Pop är välkommen att följa med in.

 
 

 

Kommentarer

2 svar

 1. Du anar inte hur mycket jag uppskattar att se att det finns fler som begriper vikten av att ha "lite av varje" (eller snarare minst allt möjligt) med sig i bilen! Man vet aldrig var man blir stannandes och vad man kan komma att behöva. Jag är övertygagd om att när man åker med Carina behöver man aldrig vara orolig för om man glömt något -allt är redan med!

 2. Underbart! Ett gott skratt och en fin skildring av er resa. Go Carina go med support av Eva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: