Hundfobi – ett möte mellan Eva och Zakk

SkräckZakk

 Det gör ont i hjärtat att höra Evas berättelse om hur hon hindrats livet på grund av sin förlamande hundrädsla. Skräcken för att det när som helst kan komma en hund rusande mot henne. En skräck som fått henne att slänga sig bort från vägar och stigar för att undvika ett oönskat möte. Naturligtvis, har det lett till att Eva istället dragit till sig uppmärksamhet. Vilken hund tycker inte att det är spännande med människor som uppför sig annorlunda?

Jag, Zakk, Eva och Maja som är psykologstuderande, träffades igår utanför Psykologiska institutionen i Stockholm. Lite pirrigt var det till en början, innan jag visste hur stark Evas fobi var. Zakk är inte så van vid att människor är rädda för honom. Skulle mötet med Evas och hennes skräck kunna påverka honom på ett negativt sätt?

Efter en kort presentation av varandra, gick jag och Zakk gick ned till en stor gräsmatta och väntade in Maja och Eva. Då och då ställde Maja frågan till Eva “på en skala från ett till tio, hur rädd är du nu?” Terapin kallas för desensibilisering och är en välkänd terapiform när det gäller fobier. Lite komiskt med tanke på att jag och Carina använder samma terapi fast i motsatt riktning – hundar som är rädda för människor.

Jag har alltid hävdat att om jag måste tvingas välja en övning, väljer jag Ryggsäcken eftersom användbarheten är så oändligt stor. Eva tyckte att Zakk var mindre obehaglig när han stod stilla invid mitt ben. Efter en stund kände sig Eva lugnare. Jag slog mig ned på huk med Zakk sittande mellan mina knän (Ryggsäcken). Jag lade ut ett par godbitar ett par decimeter framför Zakks nos, på den snötäckta marken. Den här övningen är Zakk väl införstådd med. Kriteriet för att jag ska ta upp en godbit och ge till honom, är att han stint fokuserar på godbiten.

Efter en stunds pratande kunde Eva stå intill Zakk, sedan sätta sig ned framför honom. Kriteriet för Zakks belöning var att han fortsatt stirrade på godbiten. Inga problem för en godissugen labrador. Nästa kriterium för Eva var att hon rörde vid Zakk, och även det gick bra. Jag försökte sätta mig in i Evas situation. Vad är jag livrädd för? Jo, höjder! Det är lättare att känna empati för en annan människa och hennes rädslor, när vi kan relatera till egna rädslor.

Efter en stunds träning satt Eva på huk och klappade Zakk!! Han satt fortsatt och stirrade på sitt godis, som jag serverade med jämna mellanrum i samband med att Eva tog i honom. – Kan vi släppa Zakk, frågar Maja. – Hur skulle det kännas på en skala från ett till tio?

Eva säger att det hamnar på ca fem men att jag ska släppa honom. Sagt och gjort, jag tar av kopplet och ger Zakk en frisignal. Zakk är tämligen obekymrad om Evas fobi mot hundar och springer glatt iväg till närmsta träd som i hans värld är mer spännande än en kvinna – som för en kort tid sedan helst hade sluppit samtliga hundar på jordens yta.

Eva är i mina ögon otroligt modig som vågar utmana sina rädslor och på ett imponerande sätt! Det är tydligt att Eva bestämt sig. Hon vill inte vara begränsad längre. Hon vill inte längre att lösspringande hundar ska hindra henne.  Shit, vad jag är imponerad….och ledsen för hennes skull. Så mycket oro, så mycket rädsla…..

Hundar som kommer springande är naturligvis det värsta scenariot och jag föreslår att Eva kör “pendeln” med Zakk vilket innebär att hon slänger godis i riktning bort från sig. När Zakk tar godbiten från marken ropar Eva på Zakks namn och slänger iväg en godbit åt andra hållet. På det här viset kan Eva själv, genom sina kast, styra Zakk i den riktning hon vill.

– Hur skulle det kännas på en skala från ett till tio om Zakk kom rusande ifatt dig bakifrån, frågar Maja.
 Eva påminner mig om de hundar som till en början är lite försiktiga när de gör en MH-beskrivning men som växer i mod under resans gång.

Jag sätter ned Zakk och sedan går vi tillsammans framåt längs vägen. Zakk kommer, på min signal, springande med ett ångloks hastighet och Eva vrider inte ens på huvudet. Jag vet inte vem som är lyckligast, Maja, Eva, jag eller Zakk, som fått en ny lekkompis. Eva tar över kopplet och marscherar iväg med Zakk som glatt följer med.

Vi avslutade terapin inomhus. Eva fick nu själv praktisera Ryggsäcken med Zakk. Jag fick en tår i ögat där Eva satt på en stol med Zakk mellan sina knän och en hög med godis ett par decimeter framför hans nos. Eva kliade Zakk, sträckte sig efter en godis och belönade honom för att han höll fokus framåt på godishögen. – På en skala från ett till tio, hur skulle det kännas om du skulle lyfta hans tass? Japp, Eva tar upp tassen. – På en skala……….Eva öppnar Zakks mun. Jag har aldrig tänkt tanken att Ryggsäcken skulle komma att användas i det här syftet men attans vad bra det blev. Jag hoppas Eva fortsätter på sin modiga resa. Kanske som en del andra hundrädda människor – en vacker dag med en egen jycke. Välkommen in i en ny värld, Eva!

 

Kommentarer

4 svar

 1. Vilken glädje jag känner när jag läste detta inlägg. Helt fantastiskt att en hundrädd människa klarade av så mycket på samma dag! (Tolkar som det endast är 1 tillfälle?). Det är nästan så jag får gåshud.
  Detta hade ju inte gått lika bra om inte Zakk vore en sån duktig hund och du en sån duktig hundtränare. Jag är så glad att Eva i framtiden, tillslut, kommer slippa känna rädsla för hundar. Det måste vara hemskt då det finns så många hundar i varje stad. Bra jobbat till alla fyra!

 2. Hatten av för alla inblandade, hoppas hon kan fortsätta sin träning med trevliga hundar. Misstänker att Zack för alltid blir speciell i hennes värld.

 3. Blir rörd av din berättelse! Klockrent att du kan dra paralleller till rädda hundars beteende och hur hundar "växer" under ett MH. Vi är rätt lika, vi två- och fyrbeningar i våra reaktioner mot omvärlden….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: