Mask är kanske inte det första vi tänker på när våra hundar börjar bete sig annorlunda. Som i Zakks fall där förändringen skedde gradvis och kan därför var svår att upptäcka.
Jag upplevde att Zakk inte riktigt var sitt vanliga jag redan i vintras men det fanns inget som jag kunde ta på. Jag startade honom vid två tillfällen i våras i elitspår, som jag var tvungen att bryta. Vi kom helt enkelt inte runt spåret. Zakk slutade att spåra efter 7-800 meter. Ett beteende jag verkligen inte kände igen. Tvärtom, har jag slitit för att han ska gå lugnt och inte ligga på alltför hårt i selen.

I juli startade vi i elitjaktprov och tog vår sista etta för championatet. Zakk var helt slut och jag blev orolig för hans hälsa. Det var varmt men ingen av de andra hundarna blev lika uttröttade. Jag åkte omedelbart till veterinären som konstaterade anaplasma. Antibiotika i 30 dagar. Zakk blev piggare och vi åkte ut till skärgården för att jaga sjöfågel. Han vägrade att söka, kom tillbaka till mig och tittade på mig, – jag kan inte!

Nästa veterinärbesök, denna gång till Redog. Efter att hanundersökt Zakks rörelser säger ägaren och grundaren Stefan Rosen, – Det är inte mitt bord, du får träffa Lis-Marie vår ortoped. Sagt och gjort, två timmar och en lunch senare träffar vi Lis-Marie som föreslår att vi röntgar Zakks lungor.

Svaret på lungröntgen var att Zakk hade en nedsatt syreupptagningsförmåga. Men, på grund av vadå?
Lis-Marie förslog att vi skulle starta med en avmaskning. Det lät ju som en lätt åtgärd men riktigt så enkelt kunde det väl inte vara?

Så enkelt var det! Dagen efter hostade och harklade sig Zakk vid ett par tillfällen. Därefter blev han piggare för varje dag som gick. Nu är Zakk samma glada jycke som han vanligt

Symptomen som Zakk hade överensstämde inte med de beskrivna symptom jag hittat på SVA,s hemsida utan var följande,

Allmän trötthet, sov mycket, plufsigare, hässjade påtagligt vid även enkel fysisk aktivitet vilket jag missbedömde som allmän värmekänslighet eftersom det var så varmt i somras. Zakk slutade sova på rygg, kampade sämre, släppte föremålet och var inte lika intensiv som vanligt.

Det är inte så många som känner till lungmask men enligt SVA är det en mask som blir allt vanligare över hela landet och det finns verkligen anledning att se upp. Det är ju annars lätt att tro att symtomen kan bero på någon av de fästingburna sjukdomar som ibland drabbar våra hundar. I Zakks fall hade han ingen hosta eller harklingar, däremot sekret från nosen, men inte så ofta.
Summa summarum, efter behandling för noskvalster, antibiotika mot funnen anaplasma (jag hade tagit ett prov månaden innan med negativt provresultat) hittade vi så orsaken bakom hans långvariga trötthet. Tack och lov!

2 svar

  1. Hej Eva! Förra våren hade Abby två månader av hosta, hon var inte så nedsatt, jag tyckte inte det stämde riktigt med hur kennelhosta betett sig, hade kontakt med veterinär, två olika, båda ville att jag skulle avvakta när jag hörde av mig efter två veckor, efter en månad envisades jag och fick kollat hjärta och lungor, inga fel där. Höll båda hundarna i stillhet en månad, därefter fick Magic börja med lite motion och träning, Abby fortsatt vila. Jag var ett nervvrak. Efter knappt två månader säger ngn jag känner, har du kollat så det inte är lungmask? Läser på om det, verkar ju inte så vanligt, svårt att hitta hur man ska avmaska men jag kör på med sex dagar Axilur, fick tips om ännu fler dagar men vågade inte det. Efter en dag vände det. Berättade för veterinären. Han sa att nä det var nog knappast lungmask, den finns inte här!!!! Alldeles nyligen fick hon samma symptom igen, jag avvaktade en vecka men satte sen in Axilur igen, bra på två dagar ungefär. Hann aldrig gå ner sig den här gången. Men i våras fanns inte mycket muskler kvar och det har tagit tid att bygga upp henne igen. Inte så kul att behöva avmaska två gånger på ett år, men vad gör man? Vore intressant att veta vad du fick för behandling. Jag pratade med SVA som sa åt mig att bara följa det som föreskrifs och det är ju tre dagar med Axilur. Men vet att en kompis fick ge ett annat medel med annan dosering som skulle upprepas efter ett tag. När man läser om lungmask så låter det som att det vore lättare för en valp, ung hund att få det eftersom dom kanske smakar på en snigel men Abby tar knappast sniglar i munnen men det kanske räcker med att äta gräs där snigeln har "farit" fram. Skönt att Zack är bra. Kram Ditte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.