Lungmask – vanligare än vi tror?

Mask är kanske inte det första vi tänker på när våra hundar börjar bete sig annorlunda. Som i Zakks fall där förändringen skedde gradvis och kan därför var svår att upptäcka.
Jag upplevde att Zakk inte riktigt var sitt vanliga jag redan i vintras men det fanns inget som jag kunde ta på. Jag startade honom vid två tillfällen i våras i elitspår, som jag var tvungen att bryta. Vi kom helt enkelt inte runt spåret. Zakk slutade att spåra efter 7-800 meter. Ett beteende jag verkligen inte kände igen. Tvärtom, har jag slitit för att han ska gå lugnt och inte ligga på alltför hårt i selen.

I juli startade vi i elitjaktprov och tog vår sista etta för championatet. Zakk var helt slut och jag blev orolig för hans hälsa. Det var varmt men ingen av de andra hundarna blev lika uttröttade. Jag åkte omedelbart till veterinären som konstaterade anaplasma. Antibiotika i 30 dagar. Zakk blev piggare och vi åkte ut till skärgården för att jaga sjöfågel. Han vägrade att söka, kom tillbaka till mig och tittade på mig, – jag kan inte!

Nästa veterinärbesök, denna gång till Redog. Efter att hanundersökt Zakks rörelser säger ägaren och grundaren Stefan Rosen, – Det är inte mitt bord, du får träffa Lis-Marie vår ortoped. Sagt och gjort, två timmar och en lunch senare träffar vi Lis-Marie som föreslår att vi röntgar Zakks lungor.

Svaret på lungröntgen var att Zakk hade en nedsatt syreupptagningsförmåga. Men, på grund av vadå?
Lis-Marie förslog att vi skulle starta med en avmaskning. Det lät ju som en lätt åtgärd men riktigt så enkelt kunde det väl inte vara?

Så enkelt var det! Dagen efter hostade och harklade sig Zakk vid ett par tillfällen. Därefter blev han piggare för varje dag som gick. Nu är Zakk samma glada jycke som han vanligt

Symptomen som Zakk hade överensstämde inte med de beskrivna symptom jag hittat på SVA,s hemsida utan var följande,

Allmän trötthet, sov mycket, plufsigare, hässjade påtagligt vid även enkel fysisk aktivitet vilket jag missbedömde som allmän värmekänslighet eftersom det var så varmt i somras. Zakk slutade sova på rygg, kampade sämre, släppte föremålet och var inte lika intensiv som vanligt.

Det är inte så många som känner till lungmask men enligt SVA är det en mask som blir allt vanligare över hela landet och det finns verkligen anledning att se upp. Det är ju annars lätt att tro att symtomen kan bero på någon av de fästingburna sjukdomar som ibland drabbar våra hundar. I Zakks fall hade han ingen hosta eller harklingar, däremot sekret från nosen, men inte så ofta.
Summa summarum, efter behandling för noskvalster, antibiotika mot funnen anaplasma (jag hade tagit ett prov månaden innan med negativt provresultat) hittade vi så orsaken bakom hans långvariga trötthet. Tack och lov!

Kommentarer

3 svar

 1. Hej Eva! Förra våren hade Abby två månader av hosta, hon var inte så nedsatt, jag tyckte inte det stämde riktigt med hur kennelhosta betett sig, hade kontakt med veterinär, två olika, båda ville att jag skulle avvakta när jag hörde av mig efter två veckor, efter en månad envisades jag och fick kollat hjärta och lungor, inga fel där. Höll båda hundarna i stillhet en månad, därefter fick Magic börja med lite motion och träning, Abby fortsatt vila. Jag var ett nervvrak. Efter knappt två månader säger ngn jag känner, har du kollat så det inte är lungmask? Läser på om det, verkar ju inte så vanligt, svårt att hitta hur man ska avmaska men jag kör på med sex dagar Axilur, fick tips om ännu fler dagar men vågade inte det. Efter en dag vände det. Berättade för veterinären. Han sa att nä det var nog knappast lungmask, den finns inte här!!!! Alldeles nyligen fick hon samma symptom igen, jag avvaktade en vecka men satte sen in Axilur igen, bra på två dagar ungefär. Hann aldrig gå ner sig den här gången. Men i våras fanns inte mycket muskler kvar och det har tagit tid att bygga upp henne igen. Inte så kul att behöva avmaska två gånger på ett år, men vad gör man? Vore intressant att veta vad du fick för behandling. Jag pratade med SVA som sa åt mig att bara följa det som föreskrifs och det är ju tre dagar med Axilur. Men vet att en kompis fick ge ett annat medel med annan dosering som skulle upprepas efter ett tag. När man läser om lungmask så låter det som att det vore lättare för en valp, ung hund att få det eftersom dom kanske smakar på en snigel men Abby tar knappast sniglar i munnen men det kanske räcker med att äta gräs där snigeln har "farit" fram. Skönt att Zack är bra. Kram Ditte

 2. Har en äldre hund med lungmask. Konstaterad genom träckprov. Har flera hundar och alla äter påkörda vinbärssniglar tyvärr. Det verkar vara en delikatess för dom. Har avmaskat två gånger med olika preparat enligt föreskrift, en till tre dagar. Hunden blev bättre men hostan fanns kvar. Har nu enligt veterinär på stort djursjukhus fått rekommendation att avmaska med Axilur i 14 dagar och det är nu två dagar kvar på kuren och hon är som en annan hund. Hennes mage har klarat av det bra. Lite hosta är kvar men pigg och glad. En del veterinärer är väldigt okunniga. Det värsta är att dom kan smittas på nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: