Frågor och svar om hundar som gnäller och piper i vardagen, under träning och på tävling

Det är många hundägare som sliter sitt hår över hunden som gnäller i vardagen, under träning eller på tävling. Jag har mina tankar och mina träningsmetoder medan andra tränare hittar sina tillvägagångssätt. Vill du hjälpa mig att samla in information genom att besvara ett par frågor? Dina svar kommer sedan att ligga till grund för en kommannde blogg i ämnet. Frågorna är riktade till dig som har en hund som gnäller, oavsett om du anser att det är ett problem eller ett naturligt sätt för hunden att kommunicera vad den vill eller inte vill. Du kan välja att besvara frågorna nedan direkt i blogginlägget, på FB. Föredrar du att vara anonym? Svara på info@evabodfaldt.com

Var din valp gnällig redan som valp? Om du svarar ja, försök att gå bakåt i tiden och försök att minnas vad som var utlösande stimuli för beteendet? Din känsla, situation, miljö?

Gnällde/er din valp när du var/är aktiv eller när du ”bara” står eller sitter stilla?
Gnällde/gnäller valpen när den inte stod/står i centrum för din uppmärksamhet?
Hur ofta tränade/tränar du din valp aktivt och hur länge?
Hur påverkar/de det dig själv när valpen gnällde/gnäller?

Den vuxna hunden

Hur bedömer du din hunds livlighet på en skala mellan 1 till 3 där 3 står för mycket livlig?

Hur bedömer du din hunds förmåga att koncentrera sig på en uppgift?

I vilka situationer och miljöer är din hund som mest orolig?

  1. Inomhus, var, när och vad gör din hund?
  2. Utomhus, var, när och vad gör din hund?

Vad är dina egna utlösande signaler för att hunden ska börja att gnälla? Kommandon, kroppsspråk, känslor?

Ex. Gnäller din hund när du är aktiv- står- sitter stilla eller gör någonting där hunden inte står i centrum för din uppmärksamhet?

Tack för din medverkan!


Kommentarer

6 svar

  1. Jag har en 10 månaders labrador som har gnällt sedan hon var valp. Hon gnällde när hon var otålig tex när hon inte fick maten fort nog men det har vi lyckats träna bort. Nu gnäller hon mest när jag är passiv och hon inte får uppmärksamhet. Detta sker både i hemmiljö och på andra ställen, ute och inne. Hon gnäller aldrig i träning men jag har inte tränat i grupp så mkt just pga av gnällandet och min oro att det ska komma där. Vi tränar flera korta (5-10min) pass varje dag med både lydnad och nosarbete. Jag försöker ha en avslappnad inställning till hennes gnällande då jag inte vill uppmärksamma det och därigenom förstärka det men det är självklart att jag ibland känner stress då hon gnäller ffa bland folk.

  2. Jeg har en labrador tispe på ca 2,5 år. Vi trener med Norske Redningshunder,ettersøkning og lavine. Hun gjør/gneller når jeg stopper bilen når vi har kommet dit vi skal trene (og bare da, ikke på andre kjøreturer) og når jeg tar henne ut av bilen hvis vi blir stående og vente før vi kommer i gang med jobben/treningen/søket.
    Jeg tolker det som hennes høye forventninger til noe hun synes er fantastisk gøy. Og at hun har høy motivasjon. Noe som jo er positivt.
    Men det er også negativt, fordi hun stresser seg opp, stresser meg opp, selv om jeg forsøker å ignorere og å ikke la meg stresse. Jeg tenker hun bruker unødig energi på dette, som hun kan trenge når hun skal ut og jobbe. Dessuten er det forstyrrende for de jeg trener med da det er vanskelig å ha en samtale med hunden ved siden av før hun og jeg skal ut i søk.
    Ellers lager hun lite lyd, både hjemme, inne og ute.

    1. Ser at jeg ikke har svart på alle dine spørsmål.
      Min hund gjør altså når det ikke skjer noe, men hun har høye forventninger (min tolkning).
      Jeg forsøkte til å begynne med å be henne være stille, men det hjalp ikke. Så nå kommenterer jeg det ikke. Forsøker å ignorere, være rolig og gjøre det jeg skal gjøre. Ikke gi henne oppmerksomhet. Men forsøker belønne henne så snart hun er stille. Og om hun feks begynner å gjø når jeg åpner bakluka for å ta henne ut har jeg ofte lukket bakluka igjen for så å åpne den når hun er stille. Det har hjulpet.
      Dette har blitt et stressmoment for meg og jeg ser ikke bort fra at mitt stress, selv om jeg jobber med å holde meg rolig, forsterker hennes atferd.

  3. Min hund gnällde lite som valp, särskilt när hon inte fick vara nära mig eller inte fick min uppmärksamhet. Hon kunde även gnälla på promenader om jag satt mig ner en stund och blev passiv. Jag tränade min valp korta pass (10 min) eller någon liten övning nästan varje dag eller flera gånger om dagen. Jag träffade även delar av hennes kull och tränade regelbundet med dem.
    På en livlighetsskala skulle jag säga att hon är en tvåa. Hon kan koncentrera sig men är ganska lättstörd för stimuli. Hon är som mest orolig i situationer där hon har hög förväntan som lydnadsplan och skogen när jag har träningsväst med dummys. Värre blir det när det är andra hundar är med och värst i konkurrens situationer där man turas om att skicka hunden. Addera skott på det och hon är väldigt svår att få samarbete med. Hon gnäller eller skakar när hon måste vänta i situationer där hon vill arbeta. När andra hundar lägger sig och sover mellan moment eller där förarna tydligt visar att hundarna inte ska arbeta så ligger hon på spänn och tittar på allt som händer runtomkring. Piper gör hon numera bara efter skott där hon ska vänta. Hemma piper hon aldrig inte heller i andra miljöer eller sammanhang där vi inte tränar/tävlar/jagar.

  4. Jag har en flatte på 4 år som låter och har gjort sen han var liten. Han pep så fort jag inte var nära honom, det kunde handla om bara någon meter. När jag duschade stod han utanför och "grät". Han pep vid passivitet och ännu värre vid passivitet där andra fick göra saker och inte han. Han är fortfarande så här men inte riktigt lika illa som det har varit. Hans livlighet på skalan 1-3 är en stark 3:a. Jag minns inte exakt hur mycket vi tränade när han var liten men jag vet att jag fokuserade mycket på att INTE träna men att han ändå skulle få använda huvudet kortare stunder. Vi "Klickade" nog in en del saker, vilket jag nu i efterhand ser att det stressar honom. Tyvärr tränade jag nog för mycket apportering runt andra från början, ist för att där hitta rätt känsla och lugn.

    Hans koncentrationsförmåga har varit urusel. Den har bara fungerat kortare stunder. Den har dock ökat nu på senaste, ju mer lugn vi har hittat.

    Inomhus gnäller han idag när jag gör mig i ordning eller när han inte får vara i samma rum som mig. Det spelar ingen roll om han är med någon annan i familjen, han gnäller ändå.

    Utomhus är det mest vid passivitet. Om jag stannar under en promenad tex, så ställer han sig bredvid och piper. Efter tag börjar han även gräva, äta gräs osv. Det gäller även vid träning, han kan inte vänta på sin tur.

    Hoppas jag fick med alla frågor nu och att det blev förståeligt.

  5. Har en cockertik 5,5 år, som är väldigt energisk.En trea.
    Som valp var hon lättsam till hon blev 5 månader och upptäckte vilda fåglar. Det gick inte att promenera i vissa områden under en lång period. På valpkurser sa de att hon har höga förväntningar. Hon gnällde och skrek så fort hon skulle sitta still en stund. Hon låg som en sköldpadda med magen i backen och benen ut åt sidorna när hon fått syn på något spännande. Hårda kast framåt i kopplet var också vanligt. Vi har tränat mycket. Parkour för att hon skall koncentrera sig. ViltSpår. Det går i rekordfart. Hon går ibland över på annat spännande. Bäst går hon i längre koppel som ger henne viss frihet. I skogen helst. I stad gnäller hon så folk vill fram och klappa. Så dessa promenader testar vi bara på mindre lugnare ställen. Granngården, affären, har fått följa hennes utveckling genom dessa fem år. Utvecklingen går framåt. Vi sitter också mycket och kollar på fåglar och annat. Koppelpromenaderna på asfalt går hyfsat numera om hon får gå med kopplet bakom mina ben så trivs hon bättre fast hon låter hela tiden. Inte så mycket så jag ignorerar henne.
    Vi övar stadga. Vänta kommandot är svårt. Det protesterar hon emot med att titta mig i ögonen och yla lågt. Sedan gör hon som hon blivit tillsagd. Hon får godis när hon beter sig lugnt och går fint vid sidan.
    Inne är hon hellugn och fantastiskt rolig. Tar ofta kontakt och vill visa saker. En härlig skitjobbig hund som jag älskar. Tränar vi hemma på tomten är hon jätteduktig. Fot, sitt/ligg, stanna. I nya miljöer glömmer hon helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

  • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
  • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

  • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
  • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
  • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

    1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
    2. BankId:installerat på telefonen
    3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

  • summa 
  • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
  • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
  • om du vill få e-post när presentkortet använts
  • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
  • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

  • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
  • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

  • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

  • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

  • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
  • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

  • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

  • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

  • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
  • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
  • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: