Hundar som gnäller del 1


Fotograf, Inga Realrsen

Har DU en hund som gnäller? 

Det är många hundägare som sliter sitt hår över hunden som gnäller i vardagen, under träning eller prov/tävling. För vissa hundägare är det inget stort problem medan det för andra är ett ljud som skär genom märg och ben. En hund som gnäller kan dessutom aldrig ges höga poäng vilket innebär att det blir en omöjlighet att någonsin tävla med framgång.

Stresstolerans – eller varför gnäller hundar? 

Det finns en mängd orsaker till varför hundar gnäller men grundorsaken handlar om frustration där hunden vill ha, komma fram- eller bli av med med något men där den inte kan påverka sin situation. Frustrationen utlöser gnäll. Vissa raser är mer benägna att gnälla och vissa personligheter klarar inte stress lika bra, precis som det är för oss människor. 

Precis som ifråga om rädslor verkar ljud vara i ett hög grad ärftligt beteende. Det kan vara värt att tänka på när du väljer valp. Hur är föräldrarna och tidigare avkommor? Vad som är hönan och ägget är däremot svårt att säga. Blir hunden som ljudar mer stressad eller är det på grund av stress som den ljudar? Antagligen är det i stor grad rasbundet.

Curt Blixt och jag turnerade i Sverige och Norge med föreläsningen ”Gnäller din hund under träning och tävling?”.  Curt pratade om hundens mentalitet och relation till ägaren och jag pratade om relation och träning. Curt pratade om stresstolerans vilket enligt honom innebär,

 • hundens höga förväntan med bibehållen koncentrationsförmåga, 

 • hundens förmåga att hålla ihop motstridiga känslor,

 • hundens förmåga att hantera hög förväntan i kombination med negativa känslor

Curt menar att ”Nej – bra” träning är en grogrund för frustration. Undvik att samtidigt blanda korrigeringar och belöningar. 

”Mina hundar gnäller aldrig”

Kanske tränar vissa människor på ett sådant vis att deras hundar aldrig ges möjlighet att känna sig frustrerade men det kan också vara så att träningen helt enkelt läggs ned eller, om det gäller träning inriktad mot tävling, leder till att hunden omplaceras. 

Vanliga situationer som kan framkalla gnäll

 • Uppmärksamhet från oss

 • Separation, vi stänger dörren om oss och hunden får inte följa med 

 • När vi står eller sitter stilla, såväl inom- som utomhus

 • Vår egen ängslan, oro eller irritation som vi överför till hunden 

 • Fotgående, framför allt vid ingångar då vi står stilla, stegförflyttningar i sidled eller bakåt, vändningar på stället och när vi byter tempo 

 • Ritualer (Hoppa ut ur bilen, skickas från vänster sida) Skott

 • Kast av apport

 • Närvaron av andra hundar

 • Närvaron av andra hundägare, domare, funktionärer och provledare 

 • Trötthet

 • Hunger

 • Sjukdom eller hormonförändringar i samband med löp och skendräktighet

Vi belönar uppmärksamhet

I den grundläggande träningen lägger vi ofta stort fokus på att hunden tittar på oss. Vi belönar beteendet med vår blickkontakt, smek, beröm godbitar och lek. Därigenom kommer vi oavsiktligt också att belöna en för hunden grundläggande överlevnadsstrategi, nämligen att tigga för att få tillgång till mat och aktivitet. Vi skapar helt enkelt förväntningar hos hunden.  Vad händer sedan om hunden är van att få någonting som sedan uteblir därför att vi gör någonting annat (pratar med våra gäster, grannen, telefonen, eller om vi står och tittar på andra hundar i arbete? En hund som tigger ökar ofta i aktivitet i form av ökad blickkontakt, ökad svansviftning och slutligen gnäll och kanske även skall. Alla som sett en tiggande hund vid ett matbord vet också att hunden då och då förstärks i sin aktivitet. Oftast genom att vi tittar på den och säger till den att vara tyst. Någon gång kanske vi tappar en matbit eller så kanske vi ger hunden slumpen. Vi skapar ritualer.

Ritualiserade belöningar/aktiviteter/miljöer/situationer

En ritualiserad belöning innebär att vi alltid belönar likadant. Ett exempel på det är fotgåendet där vi ofta belönar med en godbit när hunden går i rätt position invid vårt ben. Ett annat exempel: hunden skickas från vänster sida för att hämta en apport, hoppa över ett hinder eller skickas mot en target. Ritualiseringen i den här situationen leder till  förväntan på en aktivitet som alltid utgår från vänster sida. 

När hundens kunskap är alltför låg i förhållande till stor förväntan på belöning/aktivitet kommer hundens frustration över att den inte ges godbiten eller aktiviteten att öka, precis som vid matbordet. Hunden börjar att röra oroligt på tassarna, slå upp och ned med huvudet, vifta på svansen, gnälla och ibland även att mjälla. 

Gnäll inte på hunden

Du har säkert googlat och läst en mängd olika råd om hur du kan eller bör lösa problemet. Ett är säkert, du är själv en del av detta. Det är nämligen vanligare att hunden gnäller under tävling eller när vi tränar i grupp- än när vi tränar själva hemma. Förutom en i grunden bristande generalisering spelar din egen trygghet en stor del roll i hundens gnällande. Ju mer otrygg och ängslig du själv känner dig i förhållande till en alltför utmanande uppgift, kanske i form av andra människor och konkurrens av andra hundar, desto större risk är det att hunden börjar ljuda.

Generalisering är kunskapens moder

Jag vet inte hur många gånger jag hört en hundägare säga ”x kan det här”. För min del innebär det en oavslutad mening som i sin fulla längd borde lyda: . ”X kan det här – hemma på tomten utan störningar. ”X kan det här – tillsammans med sin träningsgrupp”, X kan det här – när jag själv är trygg”.  Jag saknar tillägget ”när jag själv är trygg” och därmed insikten om var någonstans min hund kan utföra ett korrekt fotgående, avlämning eller en annan färdighet.

Under en kurs träffade jag Lena vars labrador Tjapp gnällde på varje jaktprov hon anmälde sig till. Förutom den gången då Lena hade arbetat natt och var så trött att hon under momentet passivitet somnade mot ett staket. Tjapp var helt tyst. Det är ett exempel på hur mycket vi påverkar hunden utan att vara medvetna om det.

Kunskap måste sättas i relation till situationen och miljön men det handlar alltså inte enbart om själva färdigheten, beteendet, utan lika mycket om vår egen känsla.

När vår och/eller hundens känsla förändras sviktar ofta kunskapen. Därför är generalisering så viktigt. Vi behöver träna grundfärdigheter i en mängd olika miljöer och situationer innan vi avancerar i träningen. 

Vi bör mao träna fotgående,

hemma i köket, 

på tomten, 

på stigen, 

i en uppförsbacke,

Vi bör träna fotgående,

med en annan person på tomten, 

på stigen, 

i en uppförsbacke

 Vi bör träna fotgående tillsammans med en annan hund,

på stigen,

i en uppförsbacke

hemma på tomten

i köket

I situationer och miljöer där vi inte känner oss trygga bör vi göra träningen enklare för oss själva för att kunna fortsätta vara bra lärare för våra hundar. Ibland är det helt enkelt bättre att vi säger ”hopp och lek” till hunden och återgår till den ursprungliga valpträningen och ”bara” belönar hunden för att den spontant och utan kommando söker upp vår sida. Upprepa sedan ”hopp och lek” igen tills dess att hunden inte vill höra dessa ord igen. 

Prata vänligt med andra människor, provledare, tävlingsledare och undvik att din hund blir utsatt för dina kritiska blickar. Ibland kan det vara så enkelt att du bjuder personen på något gott. Hunden behöver se att du känner dig trygg i situationen och i miljön. Då först kan ni prestera på topp.

Kommentarer

Ett svar

 1. Allt det ni tar upp här stämmer nog till 99% .min känner nog av när jag inte mår bra för det gör jag inte just nu ,familje problem,dödsfall mm
  Men jag har svårt att inte visa nått hon känner det i alla fall
  Hon är en fd rumänsk gatuhund men har bott i Sverige och hos oss länge nu hon är så snäll tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: