Arlanda var tyst, tyst, tyst och de få passagerarna bar i de flesta fall masker. Restauranger och affärer var stängda, endast några få var öppna och alla utlandsflyg gick från terminal 5. På planet satt vi med en tom stol mellan oss och inget kaffe serverades under resan. Inte en kotte gick heller på toaletten. istället satt vi tysta som väluppfostrade engelska internatelever med munskydden långt upp över näsan.
På Gardermoens flygplats var det om möjligt än mer tomt och ännu fler affärer och restauranger var nedstängda. Ett fruktansvärd situation för alla företagare och jag led med dem när jag gick mot utgången.
Mascha Meland och Dagrun Brandvik äger och driver Hundesenter AS och har efter starten för drygt ett år sedan etablerat verksamheten i ett före detta ladugård, ombyggd till ett utbildningscentrum.
Jag höll en delkurs i Kontaktkontraktets tre grundstenar, belöningssystem, On/Off och kontakt- och följsamhetsträning, i en redan pågående instruktörsutbildning. Fokus låg på taktila signaler dvs att på olika vis beröra hundarna innan vi ger nästa belöningssignal. En tråkig bieffekt av att vi likställer “bra tajming” med att blixtsnabbt ge våra hundar en godis är att många drar sig undan fysisk kontakt under träning. Vi lär ofta inte våra hundar att vår röst och fysiska beröring iär en del av belöningskorgenng vilket i sin tur (pga av snabba belöningar) kan skapa stress när vi inte tar oss tid för lugnare belöningar innan vi ger godbiten eller leker med hunden. Då riskerar vi att få hundar som börjar att tigga och gnälla. Jag anser att vi i mycket större utsträckning behöver integrera röst och beröring innan vi ger godbitar och presenterar leksaker. Därför behöver vi också olika belöningssignaler – för att skapa ordning och reda i belöningskorgen.
Tack till er alla på Hundesenter för härliga dagar!.
Vill du läsa mer om utbildningen i Kontaktkontraktet för instruktörer?