Inlärningspsykologi baseras ofta på studier på icke domsticerade djur. Jag tänker på hur det faktumet påverkar synen på våra belöningar. -99 gick jag och en kollega en tre veckor lång kurs för Marian och Bob. Där, i Arkansas, tränade vi höns från morgon till kväll under tre veckor. Det var, som ni förstår, knappast social belöning hönsen arbetade för, utan pellets som serverades ur en kåsa med en fastklistrad klicker på handtaget.
Syftet med kursen var att vi skulle bli skickligare på att bestämma kriterier och därmed bli bättre på vår tajming. Höns lär sig fort vilket innebär att om vi slarvade med kriteriet belönade vi ett helt annat beteende än det avsedda. Även själva placeringen av belöningen (kåsan) vad betydelsefull. Belöning för position eller aktion var den alltid närvarande frågan vilket innebär att i vissa fall, om vi ville ha fart, belönade med att först klicka och sedan blixtsnabbt placera kåsan så att hönan fick springa ifatt den. Andra gånger när vi ville uppnå ett större fokus på stillhet belönade vi exakt där hönan stod. Det gällde t.ex vid diskriminering av färger alternativt former (fyrkanter, trianglar och en cirkel).Jag minns mitt slutprov då vi skulle bygga beteendekedjor vilket innebar att jag lärde min höna olika delbeteenden som jag sedan skulle sätta ihop till en längre beteendekedja med endast en slutbelöning. Min höna skulle gå uppför en stege till en platta med ett torn på.
Där skulle hon picka till på en pingisboll som hängde i ett snöre. Bollen skulle snurra runt ett varv. Därefter skulle hönan gå över en spång, invänta signal och därfter picka på en svart prick på ett vitt papper i 8 sekunder. Signalen, en röd signal från en laserlampa, släcktes därefter. Hönan skulle därefter invänta en ny signal innan hon på nytt började picka på den svarta pricken. Alla som tränat höns vet, att bland det svåraste som en höna kan göra är att stå stilla. Nåväl, när lasern släcktes för andra gången var det även en signal till hönan att kliva ned på stegen, utan att flaxa med vingarna och hoppa över något steg på vägen ned till bordet. Därefter avslutades beteendekedjan med att hon gick fram till tre bowlingklot i plast och pickade omkull klotet med rätt färg.
Vilken nytta har jag haft av all den inlärningspsykologi jag läst, såväl tidigare under min utbildning till hundpsykolog för Anders Hallgren som kurserna jag gick för Marian Breland Bailey och Bob Bailey.
Kunskapen om inlärning har betytt oändligt mycket och grundstenarna Kriterium (exakt vilket beteende ska belönas), Tajming och belöningsplacering är kärnan i all träning. Jag ser ofta exempel på att vi likställer tajming med att ge hunden godis så fort som möjligt men hundar är inte höns. Belöningar är så oändligt mycket mer än mat. I en bra relation kan ett ögonkast fungera som en klicker.
I nästa blogg tänker jag berätta om skillnaden mellan grundträning och tapetsering vilket innebär att jag defierar grundträning med sätt vi bygger relationen med vår hund. Med tapetsering menar jag momentträning: som att lära hunden ligga, sitta osv.
Fuskar vi med grunden blir även momentträningen lidande- för den har ingen solid grund att vila på. Mer om det i nästa blogg.
Kommande föreläsningar
2021-11-17 Föreläsning Online, Fotgående när det gäller
2021-12-29 Föreläsning Online, Hundmöten – Säg “Hej” istället för “Nej”