”Hur länge ska jag behöva ge hunden godis?”

”Hur länge ska jag behöva ge hunden godis innan det räcker med att jag bara berömmer hen?”

”Min hund vill inte leka när hen vet att jag har godis i fickan”.

”Min hund vill inte att jag klappar hen under träning”.

-Jag förstår faktiskt inte vad belöningssignaler ska vara bra för, säger Linda med en frågande blick på mig. -Varför tycker du att det är fel att säga “bra” när jag ger en godis, varför tycker du att jag ska jag säga ”gott” istället? Jag försöker förklara vikten av att se belöningar som verktyg i byggandet av relationen: grundträning eller tapetsering dvs inlärning av en färdighet (stå, sitt, apportering, fotgående mm. 

-Nääää, jag förstår inte, upprepar Linda med sin blick fastnaglad på mig. Jag vet inte om hon bara är angelägen om mitt svar eller om hon faktiskt tycker att jag gör hundträningen onödigt komplicerad. ”Låt en belöning bara få vara en belöning”. Linda gör det verkligen inte enkelt och köper inte på det minsta vis min förklaring.

-Ok, men om du släpper ned en godis framför din hund efter att du sagt sitt, säger du då “bra” när den ska få ta godbiten?

-Det är väl klart att jag inte gör, replikerar Linda.

-Vad är då skillnaden när du ger en godbit från handen, svarar jag?

Linda tittar på mig en stund innan hon brister ut i ett leende och säger, – ok, nu förstår jag lite bättre hur du tänker.

Grundträning – Tapetsering

Jag skiljer på grundträning och ”tapetsering”. Låt mig illustrera detta med något som de flesta känner till. Om jag slarvar med grunden, dvs. spackling av en vägg innan jag sätter upp en ny tapet spelar det ingen roll hur fin tapet jag har köpt. Resultatet blir skit ändå.

Traditionellt bygger hundträning på att vi lär hunden att lyda genom olika kommandon såsom ”fot”, ”sitt, ”ligg”, ”hit”, ”apport” osv. Då är vi oftast intresserade av att forma fram beteendet så snabbt som möjligt och vi fokuserar ofta på snabba belöningar (klicker) med många repetitioner.

När vi fokuserar på relationen jobbar vi med grundträning. Här är det inte viktigt att vi fokuserar på snabba belöningar eller moment som vi vill lära hunden utan att vi istället tar oss tid att beakta hur hunden svarar på mina känslor, mimik, rörelser och kroppsspråk. Här krävs att jag interagerar på ett annat vis med min hund. Jag vill att min hund ”svarar på tilltal” när jag smeker, klappar, trycker, småpratar, väser och beundrar min hund. Kanske svarar den med att luta sig mot mig, vifta på svansen så att kroppen går i vågor, lägga huvudet på sned, dra tillbaka öronen eller spetsa dem, slänga sig på rygg för att bli klappad på magen En del hundar är lättbelönade medan andra är desto svårare. Var behöver du lägga ditt fokus? På grundträning eller tapetsering?

Fråga: Reflekterar du över hur din hund reagerar när du berömmer hen? Är det stor skillnad i vardagen jämfört med aktiv träning?

Fråga: Ger du godiset så fort som möjligt när hunden gör rätt?

Kommandon/verbala signaler

Ibland ser jag hundar som har en felaktig känsla till den verbala signalen. ibland är de oroliga, har en alltför låg eller alltför hög aktivitet. Istället för att fortsätta att fokusera på ”tapetseringen” ber jag hundägaren ”haka” av den verbala signalen. Då ser jag så mycket mer. Söker sig hunden frivilligt till vänster sida?

Ofta ser jag hundägare som sliter med fotgåendet. Ofta tvingas de att hårdbevaka hunden för att hen ska gå kvar vid sidan och med ständiga påminnelser. Jag brukar råda hundägaren att under en månad helt ta bort ”fot”. Anledningen är att ”fot” har blivit vad man kallar för ”poisoned cue” eller ”förgiftad signal” på svenska. Hunden har fel känsla i förhållande till den verbala signalen och kan därför svara med andra beteenden, ofta undvikande. 

Fråga: Har du själv en ”förgiftad signal” i kommunikationen med din hund?

Vi blir inte miljonärer därför att vi samlar på oss en massa kommandon utan för att vi i första hand skapar roliga och spännande aktiviteter tillsammans. Många av dessa går sedan att använda när vi sedan belönar våra hundar för en inlärd färdighet (sitt, gå fot, stanna osv). Om du T.ex lärt din hund att leta efter sin mat har du initierat en aktivitet. Riktigt roligt blir det om du dessutom själv går framåtböjd och ”konkurrerar” med din hund om godiset. Vem hinner först? Du skapar en skattjakt. Det behöver inte handla om mat utan det kan vara vad som helst som hunden tycker om och är beredd att leta efter. Tänk efter, vad är din hund beredd att leta efter? En familjemedlem, bästa kompisen, en leksak eller kanske du själv?

Sättet vi ger hunden godis på kommer att påverka hundens uppfattning om dig som miljonär. Lär dig åtminstone tio olika sätt att leverera godis på och tänk på att aldrig dra tillbaka en tom hand eftersom det ofta felaktigt leder till ”färdigt/slut”. 

Jag vill kunna berömma min hund utan att hen letar efter godis i mina händer. Även om jag har godis i handen vill jag ändå kunna prata och smeka/klappa min hund utan att hen enbart stelt stirrar på mig därför att hen lärt sig att det är kriteriet för att få godiset.

Jag vill kunna leka med min hund utan att hunden surt tittar på mig och ber mig att ge hen köttbullen som jag har i fickan.

Jag vill kunna prata, smeka, klappa min hund utan att hen drar sig undan och stirrar på min ficka, ”ge hit bollen”. 

Därför behöver jag namnge mina belöningar. Det gör du enklast genom belöningslekar där hunden lär sig att diskriminera mellan olika belöningssignaler och känslor. Först då ökar hundens koncentration, samarbetsvilja och möjligheterna för min del att använda belöningarna på ett mycket mer varierat vis. Mer om det i Kontaktkontraktet och kapitlet om belöningar. 

Kommande Onlineföreläsning 17/11, för dig som tänker utanför boxen, Fotgående – När det gäller

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: