Eva Bodfäldts blogg

Träningstips, Lär hunden att vara följsam i vatten

Att samarbeta i vatten

Det är mer än en hundägare jag mött som beklagar sig över att hunden vägrar komma upp ur vattnet när den blir kallad på. Jag ler och tänker på när jag själv som barn gömde mig under bryggan när mamma ropade in oss för lunch. Vilken unge eller jycke vill lämna världens bästa lekplats?

När vi lär hunden att samarbeta med oss i vatten finns det bättre sätt än att slänga föremål i vattnet till hunden som sitter vid vår vänstra sida. Det triggar aktiviteten och jaktinstinkten och försvårar ofta samarbetet med hunden. 

Spela videoklipp

Lär hunden grundläggande principer

Följsamhetsträning i vatten

Det är mer än en hundägare jag mött som beklagar sig över att hunden vägrar komma upp ur vattnet när den blir kallad på. Jag ler och tänker på när jag själv som barn gömde mig under bryggan när mamma ropade in oss för lunch. Vilken unge eller jycke vill lämna världens bästa lekplats?

När vi lär hunden att samarbeta med oss i vatten finns det bättre sätt än att slänga föremål i vattnet till hunden som sitter vid vår vänstra sida. Det triggar aktiviteten och jaktinstinkten och försvårar ofta samarbetet med hunden. 

Lär hunden grundläggande principer 

Det finns en grundövning som jag är väldigt förtjust i och som jag använder såväl på land som i vatten. Den härstammar från tiden då jag tävlade bruks. Då använde jag den för att lära mina hundar en grundläggande förståelse för momenten framförgående, framåtsändande och raka sökskick i skogen.

Principen är denna: Hunden lär sig att springa tills dess att vi ger den signal att stanna eller vända tillbaka. 

Faktum är att vi faktiskt redan använder principen fast ovetandes om resultatet.

Om vi ofta kallar in hunden när den är alltför långt bort och avslutar med belöningar som hunden gillar kommer hunden fortsätta att springa långt ifrån oss för att vi ska kalla på den. Då är det ett beteende som jag troligen inte vill ha i min vardag.  Däremot är det en viktig grund för dirigeringsträningen. Den bygger samarbete och följsamhet på avstånd. Hunden lär sig att jobba från mig för att ”lura av mig” en signal och möjlighet till belöning. 

Grundträning steg 1- lär hunden att lämna dig och belöningen i din hand

Så här lär du hunden att lämna dig på en rak linje utan att det finns en utlagd apport eller target framför den.

 1. Starta nos mot näsa på en smal och rak stig med stående hund (hunden ej under kommando).
 2. Visa en godis eller platt leksak som inte studsar. Tänk även på hur du håller din hand så att inte hunden felaktigt tror att den ska göra en fotingång till vänster sida. 
 3. Börja att sakta gå mot hunden med din blick framåt och över hunden. Blicken kommer relativt snabbt att betyda ”spring framåt”. Om hunden felaktigt försöker söka sig in vid din sida (fotposition eller för att försöka stjäla föremålet/godbiten) stoppar du den med kroppen och den tomma handen utan att stanna upp. Handen med belöning rör du inte på. 
 4.  Efter ett tag tröttnar din hund, vilket kan ta en stund, och börjar därför röra sig mer bestämt ifrån dig. Räkna till tre ( de första tre – 10 gångerna).
 5. Då slänger du belöningen över och förbi hundens huvud. Repetera sedan övningen ytterligare två gånger, sedan tar du en paus. 
 6. Variera tiden innan du kastar iväg belöningen. När hunden förstår principen kommer den att springa fortare och längre. Bry dig inte om att den provar att stanna upp och titta på dig. Fortsätt att gå och håll dig till kriteriet som du bestämt = hundens blick framåt och korrekt rörelseriktning (samma som du själv). 
 7. Den här grundövningen måste fungera innan du går vidare i träningen. Lär hunden grundprincipen längs er vanliga promenad och under er gemensamma rörelse. Tre repetitioner och sedan paus (fortsatt promenad). 

 

Grundträning steg 2 – dags att lägga på signal

Starta på nytt med “nos mot näsa”. Den här gången lägger du på signalen precis innan du riktar blicken framåt och börjar gå. Jag stoppar jag visselpipan i munnen, tittar framåt och börjar gå. Jag vill att min hund ska tänka bort från mig när jag stoppar visselpipan i munnen. Det är inte alltför ovanligt att hunden springer ut ett par meter för att sedan snurra runt och titta på oss. Om visselpipan betyder stoppsignal därför att hunden inte lärt sig grunden med att först lämna oss finns risken att dessa problem uppstår. Du kan också fortsatt använda din blick. När du senare skickar din hund från vänster sida gör du på samma vis innan du ger signalen för att springa från dig = titta mot målet. 

Avståndet är inte det viktiga just nu, däremot att hunden svarar på signalen och rör sig framför dig, i visshet om att det kommer en belöning så länge den håller huvudet framåt och är i rörelse.

Skillnaden mot grundsteg 1 är att jag använder signalen ”stanna” dvs. en kort visselsignal när hunden gör rätt istället för att som tidigare slänga en godis eller ett föremål över- och förbi hunden. I början av träningen går jag mot den stående/sittande hunden och när jag närmar mig slänger/lägger jag ut föremålet bakom hunden (men ändå framåt i rörelseriktningen). Hunden får vrida sig om men inte lämna platsen. Jag går sedan tillbaka och ställer mig framför hunden (avståndet kan och bör varieras 3-100 m) och ger hunden tillåtelse att ta föremålet (”ut”). Skulle inte signalen för stanna fungera bör den tränas separat för att sedan lyftas in i kedjan. 

Utveckling – skifta belöningsplaceringen

När hunden förstår principerna i grundträningen börjar jag variera med att kasta/lägga ut föremålet bakom mig själv men ändå längs linjen. Hunden får sedan på min signal springa tillbaka varifrån vi kom och ta föremålet. Ibland står jag kvar på den punkt varifrån jag kastade och ger hunden signal att ta föremålet (markering) och andra gånger går jag in till hundens vänstra sida och skickar den med handtecken (”ut” + dirigering). 

Generalisering av grundfärdigheten

När hunden förstår grundprincipen ”nos mot näsa” på den vanliga promenaden byter du miljö. Det är sällan några problem eftersom du under din vanliga promenad redan generaliserat beteendet på olika platser. 

Jag gör likadant när det gäller vatten: lär din hund att simma från dig för att:

Det kommer en boll över huvudet, kastad av dig när hunden simmar i den riktning du står.

Blås ett stopp och belöna hunden med en markering nära dig själv vilket innebär att hunden lämnar dig på en rak linje- simmar tills dess att du blåser stoppsignal och därpå en inkallningssignal. Kasta apporten på linje mellan dig själv och din hund (du vill inte att hunden lämnar linjen)

Hunden simmar tillbaka längs linjen vilket innebär att du dessutom lär hunden att ta samma väg tillbaka som den simmade ut.

Först när hunden förstår dess grunder lägger jag ut flera apporter för att kunna alternera riktningarna. 

Jag upplever att hunden blir mer följsam och samarbetsvillig av den här grundträningen. Hunden har en större kunskap om vad linjetag innebär eftersom inlärningen vilar på en annan grund.  

//Eva Bodfäldt

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: