Hundar fäster blicken på oss av flera anledningar.
Detta är ju ingen ”rocket science” för oss hundägare för det visste vi ju redan. Inte att det är specifikt oxytocin som utsöndras, men att ögonkontakt är av stor betydelse för relationen.
Jag tycker att studien väcker många frågor, fler än de som professor Kerstin Uvnäs-Moberg anger.
Hundar kan självklart fästa blicken på oss, korta eller längre stunder av många anledningar.
Vid beredskap inför flykt eller slagsmål är det hormonerna noradrenalin och adrenalin som fungerar som budbärare till olika delar av kroppen. Hunden håller ögonkontakt även nu, men av en helt annan orsak.
Vi tittar på varandra av många olika skäl. Det gäller såväl fyrbent- som tvåbent kommunikation. En blick kan vara krävande, lockande, intresserad, ledsen, kärleksfull eller lekfull. När utsöndras i så fall oxytocin? Vi vet ju att den utsöndras av lätt beröring men vad gäller vid ögonkontakt?
”Jag har en hund som gör allt, då menar jag allt, för en godis. Men får hon inget godis, då kan hon helt plötsligt ingenting. Inte ens sitt eller ligg.
Titta gärna din hund i ögonen men tänk på att skapa relation i det ögonblicket trots att du håller en godis eller leksak i handen. Prata med din hund.
Titta gärna länge på hunden….
….men tänk på att de inte är annorlunda än vi. Vad är ditt syfte? Frigörs oxytocin, noradrenalin eller adrenalin?
Om vi inte vill att hunden lyder bara för godis eller leksak måste vi utveckla relationen runt dessa belöningar. Om vi inte är tydliga i kommunikationen och namnger våra belöningar initialt i vår kommunikation uppstår ovannämnda problem: hundarna lyder oss inte om vi inte först visar en godis eller leksak.
Det är en kunskap som du inte lär in genom momentträning eller cirkuskonster.
När och var tror du att din och hundens ögonkontakt frigör oxytocin?
Så här tänker jag…..
- Relation, där nyfikenheten är stor för vem det är jag har framför mig. Ungefär som vid en förälskelse. Vi vill umgås hela tiden, intresserar oss för vad den andra parten gör och vill och vi vill ha fysisk beröring.
- Godis och leksaker. Jag använder dem i träningen men på vilket sätt använder jag dessa och för vilka beteenden? Jag anser att grunden för all framtida momentträning ligger i att vi namnger godis och leksak. Då skapar vi förutsättningar för att nå fram till hunden med beröm och smekningar.
- Inlärda beteenden, ”sitt”, ”ligg”, ”fot”, ”inkallning” mfl. Hundarna bör kunna belöningssignaler innan vi börjar träna moment.
//Eva Bodfäldt