Eva Bodfäldts blogg

Hund i hand- om trygghet och tydlighet under våra händer

Vad händer om du lägger din hand på hunden när den intresserar sig för något, kanske när den ser en annan hund? Ökar intensiteten eller tar din hund ett steg närmre dig, medveten om din beröring? “Du och jag”.

Utfall- så många orsaker

”Min hund vill inte att jag tar i den”

En hund som lär sig att våra händer är vänliga, busiga, tål en och annan  fysisk tillsägelse. En hand som däremot ofta hindrar, rycker eller drar, skapar negativa känslor och olust. I slutänden riskerar vår fysiska närhet i ett uppjagat tillstånd även att bli en signal till flykt eller aggression.

Orsaker bakom utfall

 1. Bristande följsamhetsträning i koppel.
 2. Stress och oro vid vänster sida. Hunden har inte lärt sig lugn och ro intill vår sida i förhållande till en störning, t ex när vi pratar men någon annan. Kanske inte heller när vi talar i telefonen eller sitter vid datorn. Oftast har hunden inte belönats för att sitt lugn utan det är något som vi tar för självklart. 
 3. Understimulering, hundar måste få gå långa promenader. Det finns helt enkelt ingen ersättning. Du kan absolut aktivera och/eller berika din hund, men det ersätter aldrig promenader. Vi kan aldrig lösa ett problem om hundens grundläggande behov av motion inte tillfredsställs. 
 4. Gamla floskler, ”Korta aldrig kopplet, då ger du hunden felaktigt stöd”. Detta är en idiotisk myt som i högre grad baserar sig på sättet vi använder kopplet och vilka känslor vi förmedlar till hunden.  
 5. Felaktiga beteendekedjor. Hunden börjar att dra och rycka i kopplet och vi tar fram en rolig leksak eller gott godis och ”avleder” med. Hunden lär sig att slänga sig ut för att få en belöning. 

Detta behöver vi generellt träna mer på i lugna situationer

 • Vi måste ha kul tillsammans utomhus i neutrala situationer för att tillsammans kunna ta oss an svårigheter. 
 • Vi behöver träna oss i att kunna hantera våra hundar: kela, smeka, dra, lyfta (lärs in under lek), 
 • Utomhus och under störning. 
 • Skapa regler i lugna situationer- inte i akuta. Då är det för sent.
 • Mata oss framåt i kopplet till halsbandet eller mycket kort koppel så att hunden aldrig står framför oss i sträckt koppel vid ett möte. 
 • Vi behöver ägna tid utomhus att smeka och prata med hunden utan att den lämnar oss innan vi givit den en frisignal. 
 • Vi behöver skapa en trygg plats med ramar invid vår sida.
 • Kliva in framför hunden och visa att vi äger det/den som finns bakom oss.
 • Visa riktningen genom att röra oss mot hunden samtidigt som vi agerar Berlinmur mellan det som finns bakom mig- och det som hunden vill fram till. Jag äger/bestämmer över det som finns bakom mig oavsett om jag står vänd mot min hund eller riktad mot den andra personen.

följsamhetslekar

Lek med hunden i vardagen för att den följer dig och utan att kopplet eller linan först har spänts. Lek kullekar (sisten) med din hund. 

Spela videoklipp

Grundträning vid sidan

Jag tycker att det är viktigt att vi lär våra hundar att inte lämna oss under tiden vi klappar eller smeker dem. Anledningen är flera: du stärker banden med din hund genom fysisk beröring samtidigt som du sätter gränser för att ”jag pratar med dig vännen, lyssna nu, sen får du gå”.

Det handlar inte om cirkuskonster eller inlärning av lydnadsmoment utan om grunderna för vår relation. Prata och ta i hunden utan några andra krav än att den inte sticker iväg förrän du givit tillåtelse. I den här träningen (några minuters träning) tar jag aldrig bort mina händer från hundens päls. Enklast är att utgå från signalen ”sitt”. 

3. Lägg en godishög framför hunden till en början och kliv sedan in till sidan och fortsätt småprata, klia, klappa och kanske trycka hunden i riktning framåt. Belöna när de sitter stilla utan att flytta så mycket som en tass. Om inte så petar du blixtsnabbt till hunden så att den drar tillbaka tassen alternativt ställer dig mellan hunden och godbiten. Den är din!

4. Ställ dig framför din hund, med godishögen bakom dig. Kan du nu med hjälp av ditt kroppsspråk få din hund att vända sig om och gå före dig i motsatt riktning? Belöna hunden. Träna gärna inomhus. Kanske pekar du att din hund ska gå och lägga sig i korgen eller vänta innanför tröskeln innan den får mat? 

Generalisering 

Börja med att lära in ditt och hundens beteende i situationer och miljöer där du själv är lugn. Förs därefter ber du vänner och grannar om hjälp som kan hjälpa till med större utmaningar. Det är både känsla och teknik som du behöver träna. Du vill ju förmedla lugn, trygghet och tydlighet. Inte oro, irritation eller aggression och inkonsekvens.

>>>Skvallerträning är en mycket effektiv metod. Svagheten ligger i att om hunden inte är intresserad av godis eller föremål faller metoden. Vi kan självklart skapa behov efter godis och leksaker men det kan ta tid att bygga upp hundens intresse. Därför behöver vi fler ben att stå på i träningen.

Att härmas stärker relationen

Har du försökt att härma din hund? Försöker din hund att härma dig?

Att härma varandra är en del av följsamhetsträningen. Så lärorikt, så relationsskapande och såååå roligt! 

Spela videoklipp

Have fun//Eva Bodfäldt

Kommentarer

2 svar

 1. Hej Eva, så många bra råd du ger i detta inlägg, tack för det! Det är dock ett avsnitt som jag funderar lite kring, du skriver // Jag äger/bestämmer över det som finns bakom mig//, jag tolkar detta som ett slags dominanstänk utifrån rang, men jag har lärt mig att rang inte går över artgränser? Kan du hjälpa mig att räta ut det där frågetecknet?
  MVH/Maria

  1. Hej Maria!Jag tänker aldrig utifrån rang. Däremot är det en självklarhet att jag har den yttersta bestämmanderätten över mina hundar. Det kan jag uttrycka på många sätt. Jag bygger det till stor grad på belöningssignaler. “Varsågod” nu har du tillåtelse att sticka iväg eller passera mig. Om jag står med dörren bakom mig, vill jag inte att min hund kastar sig fram och ut genom den och om min hund vill springa fram till någon kan jag markera det med min kropp genom att ställa mig mellan det som hunden vill ha och min hund. Lyssnar hunden på mig kan jag “öppna dörren” eller belöna på annat vis. Därför är det viktigt att vi har ett fungerande belöningssystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: