Eva Bodfäldts blogg

Pikes första start i working test för retriever

Jag hade lagt upp strategin. Pike skulle få jobba självständigt på apporterna. Jag skulle inte gå in och styra henne ifall hon inte själv spikade nedslagsplatsen för apporten. Jag vet att mitt beslut skulle komma att leda till poängavdrag men valde att se Pikes första WT tävling som en aperitif inför framtiden där hon i första hand skulle uppleva miljön som positiv och rolig.

Pike provar sina vingar

Igår bar det av till Beckerhofs herrgård där ägarfamiljen generöst upplät sina marker för tävlingen. Morgonen startade med en tredje uttagning till det internationella prov som för första gången ska hållas i Sverige i juni.

Under eftermiddagen fick nybörjarna prova sina vingar. Ett WT består av av tre klasser, nybörjare, öppen och elit. Det är fem – sex stationer med olika apporteringsupplägg. Nybörjarklass innebär markeringar som hunden ska notera och memorera. Därefter ska hunden springa den rakaste vägen ut till apporten, söka på nedslagsplatsen och hålla sig kvar i området. När hunden hittat apporten ska den springa tillbaka till föraren utan omvägar. Det låter enkelt men svårigheterna ligger i terrängskiften längs sträckan. Dessa kan bestå av vatten, diken, höjdskillnader i terrängen och avstånd.

Jag hade lagt upp strategin

Pike skulle få jobba självständigt på apporterna. Jag skulle inte gå in och styra henne ifall hon inte själv spikade nedslagsplatsen för apporten. Jag vet att mitt beslut skulle komma att leda till poängavdrag men valde att se Pikes första WT tävling som en aperitif inför framtiden där hon i första hand skulle uppleva miljön som positiv och rolig. Pike är duktig på stoppsignalerna men vi har fortsatt en del träning när det gäller närsöket (att leta efter en apport i ett tajt område). Att hon skulle tvärnita när jag blåste stopp var jag säker på men var jag verkligen säker på att hon skulle sänka nosen och jobba i ett lågt tempo precis där hon stod när jag blåste signalen för närsök? Speciellt om hon blivit trött? Nja……jag tog även med i beräkningen att jag själv är ringrostig som tusan. Vi går ut och har kul i den här miljön, sen tar vi med oss erfarenheterna hem och lägger upp träningen. 

Det var trevligt att prata med ”gamla” hundvänner som jag inte träffat på länge.

Dessutom, är jag lugn och mår fint känner sig Pike trygg och lugn. Hon lade sig ofta ned eller stod lugnt och tittade under samtalen med alla hundbekanta. Ett WT är tufft, inte för att själva arbetet är så svårt i nybörjarklass utan snarare eftersom jag och hunden ska vänta på varje station innan det blir vår tur. Människor är spända och kanske nervösa, hundar kan gnälla och någon kanske är irriterad över någonting. Det kan ibland vara en större påfrestning än hundens aktiva prestation. Den on/off träning som jag lagt ned på att i olika situationer vila och andas lugnt tillsammans med min hund har jag nu igen. När jag inledningsvis gick upp i varv gjorde jag några andningsövningar vilket är ett effektivt sätt att ta kontroll över känslorna.

Station 3

Momentet startade med sittande hund i utgångsställning. På domarens anvisning tar föraren sedan av hunden kopplet. Det gäller att den uppmärksamt sitter kvar trots närvaron av skytt och kastare. Domaren vill se att hunden är lugn, stadig och tyst i skott och kast. Därefter ges tillåtelse av domaren att skicka hunden. Antingen knackar de föraren på axeln alternativt säger  de startnumret. 

Vi står båda beredda. Det är precis lika viktigt att jag själv markerar nedslaget. Ett skott brinner av och sedan kastas en apport på nära avstånd, ca 30-40 meter. Pike hoppar över ett brett dike och strax bortom diket finns en hög med mossbeväxta stenbumlingar. Kastet var med andra ord väldigt kort men eftersom dummien försvann ner bland stenbumlingarna behövde hundarna direkt slå ned på farten och söka. Kort är ofta knepigare än vad man tror. Speciellt när hundarna är excalterade. Pike skötte sig fint men kunde varit mer exakt. Vi fick 18 av tjugo poäng på den tredje och för vår del första stationen i tävlingen. 

Den 4:e stationen

Jag hade varit förutseende och tagit med såväl ryggsäck som paraply. Meteorologerna hade varnat för regn och snö under söndagen. Efter glatt prat med trevliga medtävlare och någon liten andningsövning senare var det min och Pikes tur. Den här stationen inleddes med ett fotgående som vi båda skötte fint. Jag var lugn och glad och Pike satt fast som en liten magnet vid mitt vänstra ben. Vi anvisades en startpunkt och blickade sedan upp mot en kraftledningsgata belägen i en uppförsbacke med en platå och en del stenblock femitio-sextio meter längre ut. Det sköts ett skott och kastades en dummie bland stenblocken. Efter signal från domaren skickar jag Pike som skjuter iväg som en kanonkula, får vittring av apporten när hon passerar, tvärnitar och lägger sig i ett fint närsök. Vi blir belönade med maxpoäng 20 av 20. 

Station 5

Station 5 är en lång markering över ett kalhygge. Jag och Pike blir anvisade en startpunkt på en hög kulle och apporten landar cirka 100 – 130 meter längre ut på hygget. Det kan vara knepigt med kalhyggen eftersom hundarna lätt tappar den raka linjen ut till apporten på grund av rotvältor, rishögar och spår efter tunga skogsmaskiner mm. På angiven signal skickar jag Pike som kastar sig iväg nedför backen och ut på kalhygget. Hon håller en fin och rak linje ändå fram till nedslagsplatsen där hon slår ned på tempot och snabbt jagar in apporten. 20 av 20 poäng med tillägget från den leende domaren att jag borde massera Pikes öron. Jag tittar lite frågande på domaren innan jag förstod vad hon menade. Pikes fina border collie öron som gör att hon får ett så piggt och vaket uttryck föll inte domaren på läppen. Nä, öronen ska inte masseras. Hon ser redan ut som en blandning av vinthund och labrador och benen kan jag knappast massera kortare. Jag älskar hennes eleganta utseende. 

Station 1

Jag tog ryggsäck och paraply och vandrade tillbaka mot station 1 där det inte var någon väntan. Den första apporten fick göras om då den kastades alltför kort. Bra träning tänkte jag för mig själv när domaren bad mig att gå iväg en stund för att sedan göra om kastet. Här stötte vi på patrull. Kastet var kort, inte längre än 30-40 meter men terrängen gjorde att Pike drog sig längs en naturlig sänka mellan två bergknallar istället för att fortsätta rakt fram till den andra knallen. Hon blev alltför storsprungen och jag kände hur domaren började vrida på sig, ”ska inte människan stoppa hunden?!”. Jag vet, och det var svårt att inte vissla en stoppsignal men jag hade bestämt mig. Låt Pike jaga in apporten idag. I framtiden ska jag stoppa och lägga henne på ett närsök. Här åkte jag ned till 14 poäng eftersom jag inte stoppade och såg till att att Pike jagade över en mindre yta.

Station 2

Nu återstod endast en station. Den startar med ett fotgående som gick lika fint som på station nummer 4. Pike är lugn, samlad och vet exakt i vilken position hon ska hålla invid mitt ben. Som jag berättat tidigare i mitt förra blogginlägg, behöver vi vara observanta på våra omedvetna skräpsignaler och skräpbeteenden. Avsaknaden av dessa signaler (som vi använder på träning när hunden gör fel)  gör att hunden inte längre går fot (under ett prov) och drar sig ur position. Pike gör ungefär som på station 1. Hon spikar inte nedslagsplatsen, har alltför hög fart och snor runt ett tag. Det blir ineffektivt eftersom jag inte stoppar henne. Jag får 15 poäng av domaren på den sista stationen. 

På prisutdelningen påpekar både den norska, irländska och tyska domaren vikten av att kunna stoppa och lägga hundarna i ett närsök för att hundarna inte ska springa in och (jaktligt) störa annan och ojagad mark. Oavsett om detta är en tävling där dummies används är tanken fortsatt det jaktliga perspektivet. 

Jag är så nöjd med Pikes och min insats. Jag gjorde det som jag bestämt, behöll en lugn och positiv attityd, såväl i passivitet som under aktivitet. Andningen är mitt verktyg. Det finns för övrigt ett bra avsnitt på SVTPlay där David Batra ska göra ett baklängeshopp från en trampolin. Där får han mycket bra hjälp av andningsövningar som hjälper honom ur sin förlamande skräck. 

Pike orkade tre stationer utan problem medan hon antagligen var sliten på de två sista stationerna. Där kommer hon att behöva en större insats från mig i framtiden. Hon ligger i soffan intill mig och sover djupt. Förhoppningsvis drömmer hon om sin spännande och lovande gårdag. Vi kom på nionde plats av femtio hundar. 

Will-Ja som tillbringade helgen hos jyckarnas bonusfamilj, har en inneboende klocka. På söndag eftermiddag började hon att kontrollera ytterdörren, tittade efter svarta bilar och när Bosse satte fram hinken med foder i hallen placerade hon sig vid ytterdörren. När jag och Pike klev in genom dörren skrikpratade hon med en leksak i munnen. Sedan kröp hon upp i mitt knä, slickade och gnagde  mig lätt i ansiktet för att sedan sätta sig framför mig och tyst stirra på mig med intensiv blick. Den blicken betyder att jag ska sluta prata, resa mig för nu ska vi åka hem. 

Grattis till alla som deltog och till er som stod på prispallen. 

Hälsningar Eva

Kommentarer

8 svar

 1. Trevlig läsning, och ett upplägg att ta efter vid min och Rivers första start
  //Gunnar

 2. Hej Eva!
  Så kul att få en beskrivning av stationerna!
  Grattis till en fin debut och tänkvärda ord på vägen!
  Ha det gott / Maud

 3. Tack Eva för att du delar med dig av dina upplevelser, det ger mig och kanske andra mod att tordas anmäla sig till denna provform. Just nu har jag ingen hund men kommer att skaffa hund att träna apportering med inom något år eller så så jag håller på att läsa in mig på allt som hänt under tiden jag varit utan hund gällande träningsmetoder och nya för mig provformer.

  1. Det gläder mig att höra. Då kanske vi ses framöver och du…..funktionärer behövs alltid till proven.Kontakta din länsklubb och erbjud din hjälp under ett prov. Du kommer lära dig mycket inför framtiden.

 4. Jag som inte ännu har vågat starta på ett prov har verkligen letat efter en ingående beskrivning av hur det kan gå till. Tack för det!

  1. Tack! du vet att du alltid kan anmäla ditt intresse som funktionär. Klubbarna behöver alltid hjälp. Hör av dig till provledningen och anmäl ditt intresse. Det är väldigt lärorikt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: