Eva Bodfäldts Blogg

Arkiv

Ibland finns det siffror längst ned på sidan. Det innebär att det finns fler blogginlägg från detta året.

Blogginlägg 2021

Dubbelmarkering på Tomten när jaktlabradorerna får bestämma

Så här dan före dan blir det lätt väldigt stora förväntningar. Det spelar inte så stor roll vad jag säger. Hundarna har gaddat ihop sig och bestämt att de ska markera Tomtens nedslag. Själv står jag beredd med en portion julgröt. Man vet ju aldrig när man får oväntat besök. Även om jag inte tror på Tomten.

Läs mer »

Hundmöten kräver reflektion, planering, repetitioner och ibland acceptans

I en akut situation, där du vet att du inte kan göra någonting eftersom din hund inte är mottaglig för information, kan den den bästa strategin vara att korta kopplet tätt intill halsbandet så att hunden inte ges någon möjlighet att kasta sig ut i kopplets fulla längd och därigenom skrämma den person med hund som ni möter.

Läs mer »

Lekte dina föräldrar med dig som barn?

Som barn satt jag ofta fastklistrad med rutan mot bilrutan och följde Svarta hingsten när han sprang i kapp med vår Citroen. Den svarta vackra hästen flög över staketen och över korsande vägar. Det gällde dock att vara uppmärksam på omgivningen så att han inte sprang in i någon av staketen eller i värsta fall blev påkörd. Det var ju min uppgift att se till att han hoppade i rätt tid. Det var en tyst lek och bara min.

Läs mer »

”Hur länge ska jag behöva ge hunden godis?”

-Ok, men om du släpper ned en godis framför din hund efter att du sagt sitt, säger du då “bra” när den ska få ta godbiten?

-Det är väl klart att jag inte gör, replikerar Linda.

-Vad är då skillnaden när du ger en godbit från handen, svarar jag?

Linda tittar på mig en stund innan hon brister ut i ett leende och säger, – ok, nu förstår jag lite bättre hur du tänker.

Läs mer »

Västkusten, specialsök och skaldjur

Just nu är jag dock på resande fot. Jag bestämde mig för att samköra träningar/ möten/vänner och med start i Borås. Under två dagar har jag hängt med hundförare inom polisen och tränat specialsök. Eftersom hundarna jobbar på riktigt, vilket för deras del innebär såväl farliga miljöer som kontakt med farliga ämnen, ökar förståelsen för att hundar måste ha korrekta markeringar- utan kontakt med doftkällan

Läs mer »

Kriterium – Tajming – Belöning del 1

Inlärningspsykologi baseras ofta på studier på icke domsticerade djur. Jag tänker på hur det faktumet påverkar synen på våra belöningar. -99 gick jag och en kollega en tre veckor lång kurs för Marian och Bob. Där, i Arkansas, tränade vi höns från morgon till kväll under tre veckor.

Läs mer »

Generaliseringsförmåga – en form av intelligens?

Jag tycker att vi i högre borde fundera över hur vi i våra mentalbeskrivningar kan mäta hundens generaliseringsförmåga. Detta borde dessutom vara extra intressant när det gäller lämplighetstester (polis, tull. assistanshund m.m,) sk L-tester där tiden är dyrbar.

Läs mer »

Träna valpen att vara ensam

Just nu svämmer det över av frågor om hur vi lär våra valpar att vara ensamma. Råden handlar ofta om att gå ut genom ytterdörren någon minut för att sedan återvända. Alla vägar bär oftast till Rom men en del tar längre tid. Jag tycker att man ska ställa sig frågan; vilken känsla vill jag att valpen ska ha när jag lämnar den?

Läs mer »

Retriever, vattenpassion, fotgående och apportering

Pike kan sedan tidigare både “Stolpen” och “Startboxen” och vet skilllnaden på olika belöningsord. “Bra” betyder verbalt beröm men aldrig godis, “Gott” betyder godis ur min hand, “Ja” betyder belöning på avstånd, oavsett om den är tidigare utlagd eller om jag kastar den. Positionen vid vänster sida är själva startboxen för allt roligt. Det som är nytt och annorlunda i Pikes unga liv just nu, är en nyutsprungen insikt om att vatten och apporter hör ihop.

Läs mer »

Imorgon smäller det!

För en timme sedan lade jag igen locket på datorn. Nu får det bära eller brista. Fotgående – När det gäller, får vara klar nu.- Men du har ju gjort det här i massor av år, det kan väl inte vara någon större skillnad mot en vanlig föreläsning, säger en vän lite förvånat.

Läs mer »

Drömmar om hundar, möss och onlineföreläsningar

Jag vaknar och konstaterar att det “bara” var en dröm men inser också att det mycket väl kunde ha hänt på riktigt, vilket påminner mig om den gången då Will-Ja var cirka fem månader och jag öppnade dörren till skafferiet på torpet. Till vänster om mig på översta hyllan satt en välmående mus som antagligen drabbades av panik när jag klev in.

Läs mer »

Konstapel Will-Ja – gatans beskyddare

Vi sitter i soffan och jobbar med onlineföreläsningen “Älskade Valp” den 12/1 när Konstapel Will-Ja alarmerar om ett intrång på grannens tomt. Hon morrar och spänner blicken i något som jag inte ser.

Läs mer »

Vad innebär det att vara en tävlingsmänniska?

Ofta blir vi långsamma när vi känner oss otrygga. Det leder till sena reaktioner och ibland även till helt felaktiga beslut.

Om vi däremot känner oss trygga är vi också nyfikna och snabba i tanken.

Vägen ut är planering. Kan vi titta med nyfikenhet på vår rädsla?

Läs mer »

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: