Artiklar skrivna av EVa Bodfäldt

Frukostapportering

Artikeln publicerades 2003 (minns inte var) men jag använder mig fortsatt av frukostapportering eftersom den är opretentiös och rolig. Det går lika bra med en belöningssignal så länge du inte säger “bra”.

Utmana (utveckla) med den förväntade belöningen

foto, Åsa Lindholm

Jag lärde min labrador Kuling att apportera när jag åt frukost och läste morgontidningen. Intill mig på bordet stod en skål med godis och på golvet låg några leksaker.

Kuling lärde sig snabbt att jag klickade om han grep ett föremål. Jag belönade genom att slänga en godbit långt bakom och förbi honom. Han vände om och sprang ut i hallen och letade reda på sin godbit. Undan för undan ökade även tempot tillbaka till mig eftersom förutsättningen för att få en godis var att Kuling grep apporten som låg framför mina fötter. Bieffekten av just det här belöningssättet leder till att hunden skyndar sig att komma tillbaka för att kunna gripa leksaken på nytt.Många förare belönar omedvetet hunden inte bara för gripandet, utan även för att hunden står stilla. Apportering är ett aktionsmoment, därför är det viktigt att inte belöna hundens position. Det finns en stor risk att vi lär in en passivitet, vilket i slutänden kan leda till ett dåligt tempo på väg in.

”Håll fast”

Ett vanligt fel i inlärningen av apportering, är att vi prioriterar tiden för hur länge hunden ska hålla i apporten innan vi klickar eller säger “loss”. Jag menar att vi hoppar över en viktig del i gripandeträningen när vi förlänger tiden hunden ska hålla fast föremålet istället för att först utmana hunden i själva gripandet. Genom att störa hunden precis när den griper apporten lär vi med automatik in även ett “håll fast”. Ett bra störningsträning innebär nämligen att vi inte kan få hunden att släppa föremålet, oavsett störning förrän vi säger ”tack”.

Utmana hunden med den förväntade belöningen

Tänk efter, vad är det förutom ljudet av klickern som troligen gör att din hund skulle släppa föremålet den har i munnen? Just det, rörelsen (handen) som signalerar att hunden ska få sin belöning. Ett kriterium för belöning kan t. ex vara att din hund klarar att hålla fast apporten när du påbörjar en rörelse mot godbiten som ligger på ett bord.

Omedelbart din hund griper föremålet, utmanar du den genom att sträcka ut handen mot godisskålen.

Var snabb att klicka om din hund håller kvar föremålet i munnen (kriteriet), trots att du börjar att sträcka ut din hand. Belöna genom att kasta iväg godbiten.

Släpper din hund föremålet, drar du snabbt tillbaka handen (det är inte handen som ska vara signalen för ”loss” utan din verbala signal) och väntar tills hunden på nytt griper apporten. Då sträcker du handen mot godisskålen igen. Klicka (loss) och belöna om hunden håller i föremålet trots utmaningen. Föremålet tar du aldrig i till en början.

Arbeta utan kommandon, övningen blir annars alltför kravfylld

Genom att låta hunden prova sig fram utspelas istället en lek mellan er. Bli absolut inte irriterad om hunden släpper föremålet. Däremot får du gärna vara lite retsam någon sekund. Hunden gick ju på din fint, en poäng till dig. Förutsättningen för att generaliseringsträningen ska fungera är att hunden har en hög intensitet i sina spontana gripanden – att hunden vet kopplingen mellan godis och att den spontant ska gripa ett föremål.

När hunden håller fast apporten trots att du sträcker fram din arm måste du hitta på nya sätt att utmana din hund. Tänk dock på att antalet lyckanden överväger antalet misslyckanden. Släpper din hund föremålet fler än tre gånger på raken är antingen utmaningen för svår eller så är hundens motivation att gripa föremålet alltför låg.

Idag är det nästan en omöjlighet för mig att få Kuling att släppa apporten innan jag säger loss. Jag kan utmana honom med att lägga godis på nosen när han håller apporten, jag kan slänga godis på honom, leka med en boll framför honom. Han släpper inte förrän jag säger ”loss” eller ”varsågod”. Han stirrar stint på mig och hans attityd är full av självförtroende och glädje. ”Den går jag inte på” säger hans blick.

Frukostapportering, Tesla visar

Undan för undan lägger jag flera saker på golvet. Det spelar ingen roll vilken ordning hunden tar sakerna. De roliga sakerna apporteras först och sist kommer “tråkiga” men….dessa kan bli de roligaste om du då höjer kvalitén på belöningen. 

Spela videoklipp

Hälsningar Eva Bodfäldt

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: