Jag bjuder Zakk på lite aperitifer. Jag lär honom början till ett beteende och sedan lägger jag det i malpåse någon vecka. Dirigeringarna de sista tre veckorna har varit ganska få.

Vi har däremot tränat stegförflyttningar till höger och bakåt. Grunden är "stolpen" dvs min knutna hand som han vänder runt med vänstra kinden närmast näven.

Jag börjar med att sätta ned min knutna hand intill hans vänstra kind och ge honom en godbit när han står snett framför mig. Nästa kriterium är att minsta lilla böjning i nacken till vänster belönas med klick och godbit (ges eller kastas snett bakåt vänster). Armen ska vara helt stilla så att det är hunden som rör sig runt den knutna näven. Du ska inte röra på handen (tänk stolpe ned i marken).

Jag har undan för undan fördröjt tiden så att Zakk står böjd i nacken någon sekund längre innan klick. Det blir i längden en rätt obekväm ställning vilket hunden kompenserar genom att förflytta bakdelen till höger = klick. Vips så har du fått en framdelsvändning dvs. hunden står stilla med frambenen på stället och förflyttar bakdelen.

Mao shejpar jag fram ingången istället för att använda "fiskkroken". Fördelen med "stolpen" är att det blir en midre hjälp att arbeta bort och att hunden lär sig att tänka själv till skillnad från "fiskkroken".

Jag föredrar att fortsätta med stegförflyttning till höger istället för att avsluta med "sitt" vid vänster sida. Det gör jag senare. Det är viktigare att valpen är följsam i rörelsen till en början, än att han/hon kan sitta rakt vid sidan. Beteendet kommer dessutom helt naturligt genom att jag först lär valpen att förflytta sig i sidled till höger.

När Zakk kommit in vid min sida har jag med små steg flyttat mig till höger och belönat med att kasta en godis framåt – så fort han rör sig på ett rakt spår vid min sida.

Jag belönar både från handen och genom att kasta godbiten framåt eller i sidled. Fortsättningen bakåt blir därför lätt som en plätt. Zakk har koll på sin bakdel och försöker genom den här träningen inte sätta sig ned hela tiden.

Nu är han riktigt duktig på stegförflyttningar till höger, vänster om, backa bakåt och naturligtvis vanliga ingångar med sitt.

 

3 svar

  1. Åh, tack för tipset! Har själv lite svårigheter med bakdelskontrollen på min 9mån tik, försöker få henne få grepp på den men då kan jag nu testa ovan. Behövs i sidosteg höger samt gå vänster i cirkel. Kör lite rallylydnad och får det svårt på dessa..

    Tack!

  2. Detta verkar vara en jättebra övning, men jag har lite svårt att visualisera alla moment. Skulle du kunna lägga upp ett par bilder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.