Ledsen att i övermorgon blev en dryg vecka senare. Det har varit en hel del att göra och av någon märkligt anledning orkar jag inte köra 180 blås längre. Förstår inte riktigt vad det kan bero på 🙂

Fortsättning från inlägget den 11/2.

 Kryp – ett liggande fritt följ

Som jag skrev i det tidigare blogginlägget så underlättar det både min egen och hundens förståelese om vi ser på krypet med samma glasögon som fria följet – skillnaden är att hunden ska röra sig liggande. Nu kan antagligen din hund ligga ned med armbågar och bröst i golvet trots att du (sittandes på golvet) håller handen ovanför hans/hennes huvud med en godis i. Du kan säkert röra handen upp och ned utan att din hund lyfter armbågarna från golvet.

Nu är det din hunds tur. Du har lärt honom/henne att det inte går att få godisen, som du håller ovanför hans/hennes huvud, genom att lyfta på armbågarna. Hur kan man då få godisen? Håll handen stilla, vänta på vilken huvudrörelse som helst förutom ögonkontakt. BELÖNA!!!

Repetera inte kriteriet mer än 2-3 gånger. Jag brukar prata om aperitifer. Just nu handlar det bara om att hunden ska uppfatta det som en lek och att han/hon ska försöka lösa uppgiften hur handen kommer ned från luften, ned till en hungrande liten jycke. Det är ett larvigt litet beteende men mentalt anträngande för hunden. Små, små beteenden mår inte bra av att repeteras många gånger. Paus, paus, paus!!!! Min erfarenhet av mina 25 år som tränare är att pausens betydelse för utvecklingen av inlärningen är extremt viktig.

När din hund bjuder på en huvudrörelse omedelbart du placerar handen ovanför huvudet bör du förändra placeringen av belöningen. Vad händer om du håller handen en bit framför din hund? Vad händer om du sätter dig i en stol? Ställer dig upp framför eller vid sidan av din hund?

Vilken signal vill du ska utlösa beteendet, vilken signal vill du inte ska utlösa beteendet?

Vilken signal utlöser att din hund börjar krypa? Antagligen är det din lyfta hand med godis i. Kanske är det att du sitter ned. Nu vill du antagligen att signalen för att hunden ska krypa, är ordet "kryp" och inte din hand. Tänk likadant som du gör i fria följet dvs. ingångar, vändningar osv. Att handen finns kvar som signal ovanför hunden spelar inte så stor roll eftersom den är den naturliga positionen. Den behövaer alltså inte jobbas bort förutom möjligen den knutna handen.

6 svar

  1. Tack Eva för att du skriver lite "kom ihåg". Kan inte förstå att vissa bitar glöms bort så fort, vad det kan bero på har jag ingen aning om?!
    Den där boken är nog ett måste…

  2. Appropå paus så hörde jag på radion i morse att man kommit fram till att sömn var nödvändig för inlärning. Alltså att man måste sova för att bearbeta det nya man lärt sig. Gäller säkert för hundar också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.