Appelltävlingen närmar sig (förutsatt att jag inte blir bortlottad). Jag inser att vissa moment förträngs å det skändligaste. Platsliggning och budföring är för mig moment som “glöms bort”. Zakk ligger ju redan stilla i en mängd miljöer när jag tränar andra ekipage.

Tyvärr är det inte riktigt samma sak som att, tillsammans med andra hundar, ställa upp sig på linje efter direktiv av tävlingsledaren. En tävlingsledare som sedan kommenderar oss förare att koppla loss, och stoppa undan kopplen. Det är en mängd olika händelser som den lilla labbladååren inte varit med om. Han är istället van vid att jag knäpper med fingrarna och säger "lägg dig".

Budföringen hann jag inte med idag, med däremot ett lydnadspass på min klubb Solna Bk. Jag tränade torrsim med egen kommenderingsträning under tiden Zakk satt och suktade efter aktivitet/lek. Jag tränade fotgående, inkallning, hopp, framåtsändande och kryp mellan mina knän, istället för invid min vänstra sida. Då har jag bättre överblick på att Zakks armbågar inte får luft under vingarna.

Jag tillbringade kanske tio minuter på planen och gick sedan hemåt. På hemvägen tränade jag platsliggning. Jag kopplade Zakk och tog in honom vid sidan och kommenderade sedan mig själv. "Koppla loss", "stoppa undan kopplen", "lägg ned hundarna", "förarna utgår" osv. Allt för att Zakk ska känna igen situationen och känna sig trygg i vad som kommer att hända. Jag lämnade Zakk ca tio meter och väntade tills dess att han lade ner huvudet i marken. Då "stämplade" jag ut honom med "bus" vilket innebar att han fick komma til mig och leta efter en godis. Jag upprepade proceduren ytterligare två gånger. Jag är inte noga med att gå tillbaka utan kriteriet för belöning är att Zakk lägger ned huvudet. Naturligtvis kommer jag träna platsliggning både inom- och utomhus. Signalen för att Zakk ska vila med huvudet mot marken, är att jag står med sidan vänd mot honom och inte i inkallningsposition.

Fortsättning följer….

3 svar

  1. Det är så skoj att läsa din blogg och följa er träning!

    Jag har läst lite om ditt spårande med turbohunden.

    Aska är ju hemskt stressig o snabb i språret o det har krävts starka handskar och bra kondis för att hänga me. Men självklart vill jag lära henne spåra med analytiskt och lugnt.

    hur har du lyckats? du får gärna berätta Eva! är så nyfiken. Kan jag få Aska att spåra lugnare så kommer jag vara lycklig för alltid

  2. Tack för tipset med att stå med sidan mot hunden när han har hakan i backen..o va du är smart o så enkelt.Lycka till. Kram Helen O Alice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.