…….var gårdagens föreläsning med etolog Karolina Westlund (som inte är hundägare)

Jag är en tämligen kvällstrött typ som oavsett ämne – vid en viss tidpunkt – får ytterst svårt att hålla ögonen öppna. Så icke igår! Karolina avslutade föreläsningen vid 21.30 och då satt jag fortfarande rak i ryggen som en fura – och pigg som en lärka.

Entuiastisk, kunnig och rolig – vad kan man mer begära av en föreläsare. Helt ny i hundvärlden och för allmänheten men inte i etologivärlden. Det känns skönt att dra ut Karolina i den “vanliga” världen så att även vi får tillgång till hennes kunskaper.

– Fokusera på känslan och inte beteendet, förespråkade Karolina.
•Fundera över grundläggande emotioner
–Universella för djur och människor
•SEEKING; FEAR; RAGE; PANIC; LUST; PLAY; CARE
•Emotioner föder beteenden
–Fokusera på emotionen, inte beteendet.
Seeking system handlar om att djur inklusive vi själva upplever en lust i själva sökbeteendet. Känslan aktiveras av förväntan – inte av själva belöningen. Klickern är ett bra exempel. Alla som klickertränat sina djur vet att de gärna fortsätter att jobba och erbjuda nya beteenden och att belöningen i sig inte är det primära.

Du kan läsa mer om begreppet SEEKING och på ett enklare sätt i Temple Grandins bok, Animals make us human. en fantastisk och annorlunda inblick om djurs beteenden.

Nästa del av Karolinas kurs är den 8/12 och den finns fortfarande möjlighet för dig som missade gårdagkvällens föreläsning att anmäla dig här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.