Så kan man också göra – men det är inte rätt!

Jag hade ett mycket intressant samtal med en av mina närmsta vänner i lördags, efter en isig men solig hundpromenad. Samtalet handlade om hur viktigt det är för oss människor att känna grupptillhörighet och igenkänning med andra personer som delar våra åsikter och värderingar.

Jag har den stora lyckan och förmånen att få arbeta med flera olika intressegrupper inom hunderiet.
Ibland fälls en del kommentarer, “våra hundar är så speciella”, “den här typen av verksamhet är väldigt speciell” osv. Underförstått att det här kan ingen förstå förrän vi själva upplevt situationen. Självklart korrekt i sak men…..

“Så där kan man inte göra” är en inte helt främmande kommentar när någon i gruppen försöker en annan typ av lösning än den gängse. Ständig bekräftelse av samma värderingar är sällan förknippat med progress. Nya infallsvinklar och överraskningar är däremot något som skakar om och får oss att reflektera.
Hur ofta kliver vi ur vår egen trygga box och reflekterar över vad vi gör och varför?
Problemet med många intressegrupper, oavsett om det handlar om religion eller hundsporter, är att förändringar och andra infallsvinklar utifrån, ofta upplevs som ett hot mot vår egen tro och kunskap.
“Så kan man också göra – men det är inte rätt”. Utvecklingen och kunskapen kanske finns utanför gruppen, i en annan hundgren. Så olika är vi nämligen inte.

Kan skyddet hämta kunskap från agilityn?
Kan räddningsförare hämta kunskap från retrievermaffian?
Kan agilityn hämta kunskap från……?
Kan brukssfolket hämta kunskap från…….?

Kommentarer

10 svar

 1. utmàrkta fràgestàllningar! Varifràn kan man hàmta KUNSKAP ?
  Inte bara inom hunderiet´som du skriver utan i allt omkring oss,vàrt dagliga liv innehàller rasande mycket av omstàllningar…
  men var finns kunskapen???????
  hàlsningar Mumlan

 2. Bra skrivet, sitter ny på jobbet och ska försöka förändra ett arbetssätt och sliter just med de här frågorna. Inom hunderiet skulle vi vinna mycket på att undersöka andra hundsporter. Jag har hämtat mycket till jakten från agilityn t ex och funderar nu på att förkovra mig i freestyle för att se om man använda sig av något därifrån. Kul är det också att lära sig nytt.

 3. Jag har agility som min huvudsport och skulle ALDRIG våga tävla freestyle. Men jag har lärt mina hundar en hel del freestylerörelser för att jobba på kroppskontrollen, för att använda som uppvärmning osv.

  Dessutom leker jag lite lydnad då och då 🙂 Och när jag tävlade det förr använde jag massor av kommandon som egentligen kom från min hunds agilityträning. Varför lära in rutan när hunden kan "fram"? 😀 Eller "apport" när hunden kan "okej" (som i stick och ta grejen)

 4. Absolut! Därför är det så kul att hålla på med i stort sett samtliga tävlingsformer och med två helt olika hundraser! 🙂
  Man kommer inte särskilt långt i någon/flera gren/-ar (beror ju på hur mycket tid man har att lägga ner) men man lär sig desto mer! 🙂

 5. Intressant! Känns som människan generellt har ett behov av att tillhöra en viss grupp. Med uniform som gemensamt kännetecken. Kulturtantsuniformen, akademikeruniformen….. Jägaruniformen, lydnadsuniformen….. I helgen var jag på en tillställning med hundmänniskor från hela Sverige. Vi kom att prata om kläder apropå tillhörighet. Hos oss, norr om Dalälven är Lundhags vedertaget medan Bohulänningarna inte ens visste om att det existerade.
  Tror att det är en indikation på trygghet i sig själv, när människan tar sig över gränser och undersöker nytt.
  Jag har hittat mycket bra övningar och tänk till mitt "hunderi" när jag suttit och tittat på ponnyclinics t.ex.

 6. Ja, så klokt Eva, det behöver inte ens vara samma "bransch". I lördags fick jag lära mig lite indisk dans och lärde mig lite mer om kroppsspåket som jag kan använda i hundträningen 🙂

 7. Så sant! Har flera gånger reflekterat över samma sak. Jag har också försökt få vänner som sysslar med IPO/skydd att fundera på varför fart/drift måste komma före lydnad och teknik. Jag brukar jämföra det med att man i Agilityn skulle börja med fart vid inlärningen av slalom. Självklart borde kunskapen om momentet och tekniken komma först, innan farten. "Men inte i skyddet, för det är speciellt…" När tekniken sitter gasa hur mycket du vill, men ingen lär sig köra på femmans växel!;-)

 8. På tal om att tänka över gränserna:
  När man tränar retrievers så anses rödfärgade dummies vara svårast för hunden att apportera. Enl hundars färgseende, ser de inte skillnad på rött o grönt, har således liten hjälp av synen i naturens grönska, utan får enbart lita till näsan. Gula o blå dummies kan däremot hittas med hjälp av både öga o näsa och anses lättare. Det vet de som startar på Workin Test 🙂 Min fundering: Är det någon som tänkt på att den för oss så tydliga orange-röda färgen på konerna till lydnadsrutan inte är till någon hjälp för hundarna? Vi ser rutan jättebra, men det är ju hunden som skall hitta rätt! Borde man inte använda de gula konerna alltid, om det är meningen att de skall hjälpa hunden att orientera sig? Det finns ju t o m markering för rutan som enbart är en låg platta, röd och ännu mer osynlig i det gröna gräset…!

 9. Från en som håller på med både jakt och bruks så är inställningen till skott väldigt intressant. I jakten pangar man bara på medan det i brukset är v ä l d i g t märkvärdigt med skott.
  Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: