Maktspråk?

Jag pratade i telefonen med en god vän. Vi kom in på begreppet förmänskliganden av hundar, vilket är ett synnerligen intressant och i högsta grad luddigt svammel.

Begreppet används så vitt jag vet endast av personer som företräder den mer traditionella skolan.
Mig veterligen finns ingen etologisk definition av begreppet “att förmänskliga”.
Det kan ju inte handla om att hunden inte får tigga – för hur ska den då överleva i vilt tillstånd?
Kanske begreppet “förmänskliga” innebär att hunden inte får sova i sängen? Nja, det håller ju inte heller rent etologiskt eftersom djur sover tätt tillsammans för att få skydd och värme.

Jag tror att begreppet kan vara en del av ett maktspråk där man vill förminska en annan persons förhållningssätt gentemot sin hund. Definitionen ligger i betraktarens ögon och därmed subjektivitet. Vad är din egen definition?

Kommentarer

8 svar

 1. Min definition är disneyfieringen av djur i allmänhet och sällskapsdjur i synnerhet. Att djur förväntas bete sig och vara som små barn ungefär. T ex hundägare som förväntar sig att deras hund ska hälsa på alla andra hundar den möter (och att det ska vara ok med den andra hunden och dess ägare) Att man instruerar sin hund i långa förklarande haranger, "nej men det förstår du väl att du inte kan hoppa upp i soffan med leriga tassar, den går ju inte att tvätta osv osv" eller att man inte kan ge sin hund skoformade tuggben, i tron att den kommer att extrapolera det därmed börja gnaga på vanliga skor. Kort sagt att man tror att en hund har samma slutledningsförmåga som en människa, att den är en liten människa, bara gulligare.

 2. Det blir nærliggende å tenke at dette kan være en forståelsesmodell for mennesker som mangler empati. Regner med det er en brannfakkel å komme med en slik tanke….

 3. När jag pluggade tillskrevs inte hundar känslor. Allting utgick från instinktshandlingar. Sedan dess har det hänt mycket inom forskningen. Att hundar har större förmåga till abstrakt tänkande än vi tidigare trodde kanske öppnar upp för förändringar i vad vi ser som ett förmänskligande av hundar.

  Kanske är det största förmänskligandet att vi har så stor förståelse för att våra hundar ska lära oss vårt språk, och motsatsen: Att vi ofta har så liten förståelse och insikt om vårt eget kroppsspråk och hur det påverkar kommunikationen. Den okunskapen bidrar ofta till att "han kan det här, han bara jävlas". Istället handlar kanske det bara om dålig generaliserings/​diskrimineringsträning?

 4. Men nu känns det som om du antyder, att om man inte tillåter tiggbeteende vid matbordet och/eller att hunden sover i sängen, så gör man fel. Men för mig har det inget att göra med att jag inte vill "förmänskliga" min hund (det uttrycket har jag aldrig ens hört) utan för att jag helt enkelt inte vill ha det så. Intressant frågeställning, men var inte så nedlåtande i ditt skrivande…?

 5. uttrycket "förmänskliga inte din hund" har jag stött på hos människor som har en ganska gammaldags syn på hundträning. Jag tror faktiskt att man är rädd för konsekvensen av att betrakta hunden som liknar "människan". Slutsatsen annars skulle ju kunna vara att det inte är någon större skillnad på människor och andra flockdjur i vissa avseenden. Människan kanske inte är så unik… Darwinismen är nog lite otäck egentligen 🙂
  //elisabet

 6. Det är inte etologiskt rätt att förmänskliga en hund (orättvist). Det är vårt ansvar som människa och hundägare att lära OSS förstå djuren…INTE att dom ska förstå alla våra konstigheter (det får dom tillräckligt av ändå)
  Därmed inte sagt att dom inte får dra fördel av våra privilegier som tex att sova i säng, matas vid bordet, kramas osv… men det är en helt annan sak.

 7. När jag ser hur min vuxna tik beter sig när hon nu för tiden även har sin 10-månaders tikvalp i huset, då blir jag ibland tveksam till om jag bedömer situationen rätt. Jag har inte tänkt i termer av "förmänskligande", men det ligger genant nära tillhands att beskriva hennes uppträdande med "mänskliga" begrepp; sur, besviken, avundsjuk, etc. Jag kommer inte ifrån att hon beter sig som om "valpen" är en kil i hennes och min idyll – men jag försöker intala mig själv att hon inte känner de sorgliga och negativa känslorna som jag definierar som "mänskliga". Hon kanske bara reagerar på ett nytt sätt för att flocken växt? Men hennes (känslo-?)uttryck påverkar mig negativt. Och det är ju synd, om jag bara inbillar mig, eller i hastigheten förmänskligar hennes uttryck. Tja, vad vet man…

 8. Jeg synes det finnes mange slike ord i hundetreningsverden som handler om hva personen som sier de definerer de som. Selv merker jeg at jeg tror ofte det værste om folk når de sier et slikt ord som jeg ikke forstår og tenker – du trener nok tradisjonelt – og så er det ikke tilfellet. Jeg tror at uansett så må de som sier et ord få mulighet til å forklare, og vi må be om en forklaring oftere nettopp fordi vi er så forskjellige 🙂 I menneskliggjøring legger jeg det å kle hunden i haloween-kostymer og lager bryllup mellom to hunder, og det å tro at en hund er som på lassie UTEN noen form for trening 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: