Från en usel träning till silvermedalj på Unghundsderbyt 2019

Allt startade med en usel träning, två veckor innan Unghundsderbyt.

Jag och Tesla hade var på generalrepetition hos kennelmamman Lena Bratsberg-Karlsson där Tesla gick som tåget. Glad och stolt åkte jag hem för att kvällen efter träffa vänner för en ny träning. Då var Tesla som förbytt. Gårdagens träning med skott och kast hade laddat henne likt en projektil. Hon missade, sprang förbi apporten och jagade vitt och brett utan någon som helst fokus på apportens nedslagsplats.


Jag kallade in Tesla och det sköts ett nytt skott och kastades en ny apport. Samma visa igen! Vi provade att byta plats och med en kortare avstånd. Katastrof! Lätt frustrerad bröt jag träningen. Med goda råd från kompisarna åkte jag hem och satte mig ned vid köksbordet och försökte mig på en analys. Vad hade hänt?


Jag kom fram till att Teslas övermarkeringar berodde på en alltför stor association mellan skott och synintrycket av en flygande apport. Där och då bestämde jag mig: Inga mer synliga apporter., framför allt inte ihop med skott. Där och då lade jag upp den taktik som jag konsekvent följt fram till igår,: nämligen fokus på att Tesla ska hörselmarkera nedslagen, istället för att med synen följa apportens väg genom luften. Jag hade redan tidigare, när Tesla var valp, hållit för hennes ögon och slängt iväg en boll. Sedan övergav jag träningen. Antagligen för att jag började prioritera “vanliga synmarkeringar” i takt med att Tesla blev äldre.


Sagt och gjort.

Jag gjorde en egen variant av den berömda retrieverklockan, förutom att nu stod både jag och Tesla i mitten och Sun, som för övrigt vann Unghundsderbyt 2018, ställde sig på klockan 15.00 (tack för hjälpen, Sun). Jag höll för Teslas ögon och Sun sköt ett skott mot klockan 12 och kastade iväg tennisbollen. Den landade med en lätt duns invid en tall.

Jag tog bort handen för Teslas ögon, rätade på mig och skickade iväg henne på kommandot “Volvo”. Lugnt och fokuserat sprang hon i ett moderat tempo direkt till nedslagsplatsen och började söka efter bollen vilket resulterade i ett fint sökarbete och med stort fokus. Tesla levererade bollen prydligt till mig och Sun fortsatte under tiden till klockan 12 där hon sköt ett nytt skott mot klockan 21. Vi repeterade träningen ytterligare två gånger, klockan 18 och klockan 15 och kunde sedan konstatera att Tesla spikade varenda markering. Avstånden var mellan 10 – 25 meter.


Hundar hör fyra gånger bättre än vi själva

Under en praktisk jakt under ett kvällsstreck hör hundarna fåglarna mycket tidigare än vi själva gör. Ofta ser de inte nedslagsplatsen utan lär sig istället att uppmärksamt lyssna efter fågeln färd. Min tes är att vi i större omfattning borde träna våra hundar att lyssna istället för att titta, speciellt i samband med skott. Associationen mellan skott/kast/syn triggar hundens jaktlust avsevärt mer än den hund som också/eller lyssnar efter fågelns/dummiens nedslag.

Jag har testat med olika avstånd, med kastare, med och utan skott. Jag har kastat själv (oftast), hållit för Teslas ögon och sedan kastat iväg en boll i snöre. Jag har kastat bollar, dummies i olika storlekar- på och mot saker (studs) på linje och i vatten. Jag har startat mycket nära och sedan ökat avståndet för att undersöka hur långt Tesla kan höra nedslaget. Jag har kastat, vänd om och ökat avståndet innan jag skickat henne. Hon verkar kunna “hörselmemorera” nedslagsplatsen. Jag har kastat apporter bakom stenar, i diken (svårt eftersom ljudet försvinner), nedför och uppför backar, i olika typer av gräs och i vatten. Jag har försökt att i så stor utsträckning som möjligt generalisera kunskapen om att ett nedslag låter olika beroende på situation och miljö.

Och, jag skulle därför vilja påstå att Teslas association mellan skott och hörselmarkering i stor utsträckning bidragit till gårdagens framgång.


Jag vill slutligen tacka SSRK/Dalarna för ett mycket välarrangerat Unghundsderby i Orsa Grönklitt. Jag vill tacka samtliga domare, funktionärer för idel vänlighet och hjälpsamhet. Jag vill tacka mina medtävlare och speciellt årets vinnare, min uppfödare Lena Bratsberg- Karlsson. Sedan vill jag tacka mina härliga rumskamrater med Madeleine i spetsen som hyrde ett fantastiskt hus och som dessutom bjöd på en härlig middag i går kväll. Sist men inte minst vill jag tacka min pyttelilla (storleksmässigt), fantastiska Tesla som skött sig med den äran, både under provet och mellan stationerna.

Imorgon är en ny dag! Nu väntar B-prov för både Will-Ja och Tesla. Det var fem år sedan jag tävlade (förutom provet för en månad sedan), då med min fina Zakk. Jag är så glad över att jag har börjat tävla igen – och med båda hundarna. Och om det inte hade gått käpprakt åt pipsvängen den där kvällen för två veckor sedan så hade vi antagligen aldrig kommit 2:a igår.

>>>>> Kurskalender

Kommentarer

Ett svar

 1. Grattis igen – och tack för att du delar med dig av din klokskap, detta var så värdefull läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: