Varför tycker inte hunden om klappar som belöning?


Ju fler sätt vi varierar våra belöningar på – desto mer viktiga blir vi i hundens ögon. Det ger oss möjligheter att överraska hunden. Samma typ av belöningar däremot, riskerar att antingen skapa alltför stora förväntningar vilket innebär att den inlärda färdigheten kommer att krackelera. Hunden börjar tänka mer på sin belöning än att fokusera på vad den gör just nu. Samma typ av belöning utan variation kan även innebära att hunden lägger av. Det blir helt enkelt alltför förutsägbart. Vår belöning är inget värd längre.


Klappen är ett exempel på en belöning som sällan är genomarbetad som ett möjligt och fantastiskt belöningsverktyg i träningen. Konstigt eftersom både vi och hundarna oftast uppskattar kelstunden hemma i soffan. Så, vad beror det på?

Vår ide om tajming är ofta synonym med godis eller lek, mer sällan beröm, smekningar eller den missförstådda schäfer dunken. När vi klappar om våra hundar är ofta ordningen alltför ofta omvänd: först godis/leksak och sedan röst och klapp. Många hundar uppfattar då felaktigt vår klapp som, ”nu är träningen slut”. Vi, inte hunden, prioriterar den belöning som vi anser vara viktigast. Men, på samma sätt som vi kedjar inlärda beteenden kan vi naturligtvis även kedja olika belöningar (vilket ofta sker omedvetet).

Min tervueren Trix älskade klappar, min röst och bollar – men inte godis. Jag lärde henne att omedelbart hon tog en godbit så fick hon sin boll. På det viset lärde hon sig att associera godbiten med det bästa hon visste. Efter lite träning kunde jag sedan använda godbiten i träningen. Det gav mig ytterligare en möjlighet att överraska henne. – Va, kom inte klappen nu? – Va, kom inte bollen nu? – Va, kom inte ”ja” nu?

Ett väl inlärd belöningssystem innebär att vi kan belöna hur som helst utan att hunden ratar en viss belöning framför en annan. Hundens släpper sin alltför stora och felaktiga förväntning på DEN belöningen. Överraskningen gör att hunden behåller fokus på uppgiften. Den vet inte VAD som ska hända. Då ökar istället följsamheten och samarbetsviljan.

För en del hundar innebär den största belöningen att den ska lämna vår sida för att göra en arbetsuppgift på avstånd (jakt, agility, drag, vallning mm). Arbetet/belöningen innebär att få springa iväg). Beteendet sekunden innan jag skickade hunden kommer att förstärkas.

Vi kan påverka förväntningarna med att variera tiden men min uppfattning är att vi minskar frustrationen och ökar följsamheten om hunden inte vet vilken belöning den kommer att få.

En klapp är definitivt inte alltid en belöning i vissa situationer. Men, den kan faktiskt med fördel även användas som en värdemätare på hur koncentrerad hunden är på sin uppgift. Kan du T.ex klappa din hund under fotgåendet utan att den drar sig undan dig eller sticker iväg? Kan du belöna hunden med något den inte förväntar sig eller ratar hunden då din belöning?

Om svaret är nej – börja att i en helt annan situation bygga belöningskedjor.

Hur vill du att din hund ska reagera på en smekning och ett tyst beröm?
Hur vill du att din hund ska reagera på ett glatt beröm och en schäferdunk?
Hur vill du att din hund ska reagera på ditt beröm och smekning om du håller en godis i handen?

Själv vill jag kunna hålla i en godis, leksak, dummie och klappa om min hund utan att den försöker sno vare sig det ena eller det andra ur min hand (eller extern belöning). Men……när jag klappar om min hund och pratar med den och den snackar tillbaka genom att lägga huvudet på sned, vifta på svansen, trycka sig närmare mig, spela med mimiken, kan jag ge ett belöningsord, ”gott”, ”bus” eller ”ja” (stick iväg efter en belöning). Mitt ”bra, ”duktig hund” betyder ”fortsätt med det du gör”. ”Bra” betyder aldrig godbit eller leksak. På det viset bygger jag min egen betydelse med hjälp av ett tydligt belöningssystem. Det ligger sedan till grund för all inlärning och all min fortsatta träning.

Kommentarer

Ett svar

 1. Jag har gott som godis, bus som kamp, ska ja kasta till att jag kastar iväg belöningen.
  Min hund tycker inte om att kladdar på henne i något läge. Hon är gärna nära ligger på mig lutar sig mot mig men börjar ja pilla på henne så går hon iväg.
  Man kanske inte måste ha klapp o gos som belöning men de vore otroligt trevligt att kunna få klappa o berömma min hund utan att hon ska tycka att jag är dryg.
  Går de att lära henne som inte gillar "kärlek" att de som belöning ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: