Fotograf, Tina Johansson

Fotograf, Tina Johansson

“Det blir bättre när han/hon blir äldre”. Känns kommentaren igen? Vissa beteenden har faktiskt ett bäst efter datum. Valpar blir i de flesta fall rumsrena och slutar oftast att bita oss i händer och fötter. De blir vuxna och får andra intressen: som att springa längs staketet och larma att någon passerar tomten. Var förutseende! Lär din unga hund rätt beteende från början. Släpp inte ut den utan översikt om du i framtiden vill att den vuxna hunden ska kunna se människor och hundar passera utan att högljutt larma hela kvarteret.

Vad behöver vi själva förändra, för att hunden ska kunna ändra sitt beteende?

Vill vi att hunden ska kunna vara ute på tomten är det inte bara en frågan om att hägna in tomten med allt högre staket. Vi behöver engagera oss, ibland mindre och oftast mer. Annars riskerar tomtens framsida mot vägen att bli hundens patrullstig. Ett självpåtaget arbete. Att du ibland sticker ut huvudet och skäller på din hund kommer i de flesta fall möjligen fungera för stunden men du förändrar inte din hunds beteende därför att du tillfälligt avbryter det. Fundera på vad du vill att hundens ska göra när någon passerar utanför staketet. Det beteendet kan bara tränas in i din närvaro. Inte när du står inne i huset, upptagen med någonting annat.

Grannar i samverkan

Om ni är flera hundägare i kvarteret – hjälp varandra! Grannsamverkan handlar om så mycket mer än att se till grannens hus under semestern. Vad exakt vill du att din hund ska göra när människor passerar? Ska hunden stå stilla och skälla, springa längs staketet och skälla, flyga mot staketet och försöka attackera människor och hundar utanför? Troligen inte. Avtala med grannen/arna att passera dig. Hälsa på varandra och bry dig inte om att din hund skäller. Ingen av er bryr sig om hunden så länge som den springer runt och skäller. Titta på filmerna nedan så får du tips på träningen. Ingenting är hugget i sten. Kanske väljer du att belöna ett annat beteende? Det viktiga är att du ha en plan. Vilken känsla vill du ha i mötet med grannen, vilket beteende vill du belöna och på vilket vis? Hur lång ska träningsessionen vara? Två- eller tio minuter?

Staketskällning och lösningar del 1

Staketskällningar och lösningar del 2

Staketskällning och lösningar Del 3

Lycka till med din plan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.