Eva Bodfäldts blogg

Så här kan du förbereda hunden inför flygresan

Jag har förberett hundarna sedan i i slutet av augusti. Buren i bilen byttes ut till två flygburar (passiv träning) och en tredje bur stod i vardagsrummet för en mer aktiv och riktad träning.

Mina förberedelser inför flygningen

foto, Eva Bodfäldt

Hundarna vilar utslagna på stengolvet. Pike med halva kroppen utanför fårskinnsfällen och Will.-Ja mer frusen, utsträckt längs hela fällen. 

Min mor bor på Teneriffa sedan trettio år. Tidigare har jag har aldrig reflekterat över att ta med mig hundarna, då  jag sällan stannat i mer än en vecka. Eftersom jag inte längre arbetar 100 % öppnade sig nu möjligheten att vara borta under en längre tid. 

Jag har förberett hundarna sedan i slutet av augusti. Buren i bilen byttes ut till två flygburar (passiv träning) och en tredje bur stod i vardagsrummet för en mer aktiv och riktad träning. Vi lattjade en liten stund varje dag och på signalen ”ombordstigning för samtliga passagerare” gick båda jyckarna in i buren. Till en början slängde jag inledningsvis in några kulor hundmat och därefter räckte det med en verbal signal. I steg 2 stängde jag grinden och slängde därefter ut godis runt om i huset. Jag snokade även reda på ett flygplansljud på You Tube, lade mobilen på buren, lossade bromsarna, skakade buren i sidled, up och ner och taxade sedan ut under flygplansbuller i vardagsrummet. Där inväntade vi sedan klartecken från flygtornet. Ljudet från flygplanet ökade i styrka och vi rullade runt på vardagsrumsgolvet i milda och ibland mindre milda krängningar, i sidled och upp och ned. Det var alltid korta flygfärder på ett par minuter som avslutades med att jyckarna släpptes ut för att leta godis. 

Jag lyssnade även på avsnittet i hundpodden Vår Bästa Vän då jag, Maria och Gurgin var ute på Arlanda och intervjuade Jonny Persson, jägare på Arlanda. Vi fick under ett par timmar följa med Jonny i hans arbete, att hålla landningsbanorna fria från fåglar. Något som i värsta fall kan resultera i allvarliga olyckor om en fågel kraschar mot ett flygplan. 

Inför resan ringde jag Jonny som erbjöd sig att kontrollera att lastningen av hundarna gick som planerat. Jag lyckades även, genom en vän på Teneriffa, få kontakt med Airam som arbetar på Reina Sofia, flygplatsen på Teneriffa. Han och en kollega väntade på mig vid bagagebandet och hjälpte mig sedan med bagage, hämtning av hundar (specialbagage) och ut till en förbeställd taxi. Jag vet inte hur jag skulle ha klarat mig utan dessa killar. 

Möjligen, vilket jag ska ändra på hemvägen, hade jag föredragit att Airam stått och övervakat urlastningen. På Arlanda gick det fint men jag upplevde att urlastningen var slarvigare på Reina Sofia. Någon av lastarna hade slängt upp en rollator på Pikes bur. Det dog hon knappast av men helt onödigt när det sitter ett djur i buren och med tydliga skyltar, “Live animals”. 

Hundarna ska enligt reglerna vara kvar i buren (grinden förseglad med buntband) tills tullen är passerad. Helt onödigt eftersom ingen visade sig vara intresserad av jyckarnas pass och vaccinationer. 

Jag tycker att resan överlag gick väldigt bra och jag var otroligt tacksam över hjälpen inför och under resan. Att resa med två stora hundar, med gigantiska burar och två resväskor är inte en helt enkel uppgift för en person. 

Burarna är så stora att den ena måste monteras isär för att få plats i en bil, för att sedan monteras ihop på flygplatsen. Det tog sin lilla tid! Killarna på specialbagage på Arlanda var fantastiska i sin hjälpsamhet och dessutom otroligt gulliga med jyckarna. Tillsammans skruvade vi ihop buren. Därefter buntband runtom och sist fyra stycken buntband i grinden. Ett tips är att ha gott om tid, minst en timme extra för att slippa stress, som dessutom riskerar att spilla över på hunden. Ta av hjulen på buren innan hundarna lämnas. De trillar annars lätt av vilket kan skapa obehag för hunden när det uppstår instabilitet i buren. 

Eftersom det var första gången jag flög med jyckarna var jag självklart lite spänd men hundvärlden är en härlig community. För ett antal månader sedan ringde jag Jonny som är jägare på Arlanda. Där får det inte landa någonting annat än just flygplan. Flygplansolyckor med fåglar vill ingen uppleva. Jonny lovade att han skulle ställa sig på plattan och övervaka lastningen av hundarna. Det kändes tryggt när jag sedan fick ett mess av Jonny att allt hade gått bra. Ett stort tack! 

Flygningen gick sedan fint även om vi landade trettio minuter senare än beräknat. Där väntade Airam som är lastare med en kompis. Killarna hjälpte mig med både bagaget och hundarna och lämnade mig sedan vid taxistationen. Jag var dock inte helt nöjd med urlastningen. När vi väntade vid specialbagaget såg jag att det låg en rollator på Pikes bur. Medan Will-Ja var helt lugn var Pike lite hässjig och jag inser att jag hade missat en detalj i min träning: att släppa saker i burtaket. Den träningen borde inte behövas  eftersom jag skrivit ”Live animals” över hela buren men, men…..

När jag reser hem ska jag be att Airam står vid inlastningen istället så att Pike slipper få ytterligare rullatorer i skallen/burtaket. 

Väl ute i ankomsthallen klipptes buntbanden av (ingen koll av passen) och jag tog hundarna i kort koppel och sprang ut, rädd för att de skulle sätta sig på golvet och kissa. De lastades vid kl 09.00 och släpptes ut ur burarna efter 16.00. Egentligen inte så lång tid men det är trots allt ingen nattsömn utan en resa med en del stressmoment. Hur som helst var jyckarna överlyckliga när de kom ut ur burarna men däremot inte hysteriskt nödiga.

Min i förväg lagda order till taxibolaget var resans enda katastrof. Jag hade förbeställt Teneriffas största taxi för att slippa ta isär buren. Istället befann jag mig plötsligt i kö med andra passagerare. Den förbeställda taxin dök aldrig upp. Slutligen fick jag tag på en  normalstor taxi där jag fick instruera chauffören hur han måste packa bilen för att allting skulle få plats. 

Summan av kardemumman är att resan har gått toppenbra. Hundarna var nyfikna men också väldigt trötta men vem är inte det? Nya intryck, nya lukter och en massa snälla människor som ler och som vill hälsa. Mest intressant är det kanske att passera de lokala jyckarna där många mindre hundar går lösa. När de ser oss, utan någon inverkan av sina ägare, gör den en lov. Ingen hund har gått fram förutom en vizla som kom rusande i full galopp. Jag satt lugnt på en bänk i en park och tjejerna blev tvärförbannade över framfusigheten och bad honom dra dit pepparn växer. En minut senare passerar en dam med två dvärgschnauzers och mina jyckar viftar vänligt på svansen. De uppförde ju sig :-). 

Jag kan konstatera att hundarna här i stan har ett mycket mindre intresse av att umgås med varandra än vad som är vanligt i Sverige. Vi mötte T.ex en mindre hund som inte såg oss förrän han var inom tio meters håll. Hunden tog omedelbart en sväng runt och förbi oss när han väl upptäckte oss. Efter hunden kom den obekymrade ägaren gåendes som inte på något vis påverkade sin hund. 

Mina hundar bryr sig sällan om andra hundar men det är intressant att se att de verkligen verkar trivas med den avspända förhållningssätt jyckarna har till varandra (förutom vizlan). 

 

Del 2

Jag har inte hunnit skriva så mycket så nu efter ytterligare dagar gör jag ytterligare några reflektioner. Hundarna har anpassat sig väl och Pike gör allt för att vi ska gå till  stränderna och bada. Eftersom havet är salt och jag behöver skölja av Pike får hon bada tidiga morgnar så att jag kan skölja av henne i en av de duschar som finns längs stränderna. Vi, likt andra hundägare, passar på att utnyttja stränderna innan badgästerna kommer. 

Ingen av jyckarna är speciellt intresserade av andra hundar men det är ändå intressant att de går lösa där det inte är alltför mycket människor och bilar, passerar andra hundar och verkar ha anammat den kanariska hundkulturen, ”här går jag och strosar, inte så intresserad av att hälsa, kul att ses”.

Idag var jag inne i ett ärende i Santa Cruz huvudstaden. På väg tillbaka med bussen hade jag ett härligt samtal med Sixty, boendes i en annan mindre stad längs kusten. Hon kunde inte engelska och jag pratar inte spanska men med hjälp av Google translate hade vi hur kul som helst under hela resan. Tack Google och AI för det. 

//Eva Bodfäldt

Kommentarer

2 svar

 1. Hej
  Min hund vägrar gå in i transportbur, den har nu stått i vardagsrummet i flera veckor , lägger in godis, hon går inte in med kroppen men tar det hon når med huvudet. Så orolig nu ska jag flyga om en vecka själv med hund bur två resväskor med Norwegian till Spanien.

  1. Hej!

   Det är en sent ställd fråga med en vecka kvar till avfärd. Djag ägnade tre månader till att träna hundarna. Jag har inga råd att ge förutom de som jag har skrivit om i bloggen. Att ha en bur i bilen var mycket effektivt eftersom den förknippades med att resa. Jag skulle inte ta med hunden om inte hunden är trygg i buren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: