Med dator, beställda böcker, handledningar, dvd och ett klädombyte begav jag mig till Bromma flygplats för vidare avfärd till Emmaboda och Monica Hillman som driver Hunden i varda´n. Gate 7 skulle jag till. Alla som känner mig vet att jag och flygplatser inte är helt kompatibla med varandra. Av en eller annan anledning och trots ett relativt frekvent flygande, verkar det som om jag har ett litet flygspöke som gärna spelar mig spratt. Den här gången hängde jag på resten av passagerarna när dörren öppnades till planen. 25 meter innan flyplanstrappan upptäckte jag en skylt med Trollhättan. Nåja, om planet hade varit fullbelagt så hade väl misstaget uppdagats men om inte….Jag var i alla fall glad att jag i tid läste skylten och vände om. Jag steg på rätt plan och landade i Kalmar en timme senare där Monica, Bosse och Beckham välkomnade.

  Det var en relativt liten instruktörsgrupp vilket är lyxigt och inte så vanligt. Inlånade valpägare med kaukasisk herdehund, en wheaten terrier, en wachtel, en dvärgpudel, en chow-chow och en border collie ställde generöst upp som provelever. Vi började med att göra en inventering av verktygslådan dvs. vilka olika typer av belöningar som hundarna och ägarna var vana vid att använda. Leksak i grovt snöre var samtliga obekanta med. Alla hundar svarade omedelbart på den leken och vips kunde vi lägga ett nytt belöningsverktyg till de övriga. Vi tittade på den sociala kontakten och även på vilka sätt godis levererades. Alla fungerande belöningar hamnade i lådan för vidare användning i träningen. De som inte fungerade klockrent fick matte/husse och hund träna vidare på hemma.

Vår härlige "lille" Kaukasier tyckte inte att mat var speciellt spännande utomhus. Matte och husse fick i uppgift att lära grabben att själv leta upp maten och att den inte längre serveras gratis framför tassarna på köksgolvet. När det fungerar så kan husse och matte börja använda maten som en extern belöning. Hunden får utföra en lydnadsövning innan han skickas att leta reda på matskålen. Sedan tittade vi på några olika följsamhetsövningar. Söndagen ägnades åt passivitet och hantering och geniövningen, där valpen lär sig att bjuda på beteenden för att få en godbit. Vi titttade även på inlärningen av en handtarget som jag skrivit om tidigare. Det har varit en härlig helg med nyfikna och kunniga hundpsykologer och instruktörer. Jag ser fram mot att träffa er på fortsättningskursen i oktober. Då ska vi arbeta med "slynglar"och lite problem. Min erfarenhet är dock att många hundar med problem ofta saknar grundläggande följsamhets-  och passivitetsträning. Tack till Hund i varda´n och Monika Hillman för en trevlig och välarrangerad helg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.