Kan Du skratta och busa med din hund, för att i nästa stund lugnt vila tillsammans? Kan du “knäppa på” hunden vid behov, men även “knäppa av”? Det är en bra början för en god relation med tydliga gränser.Det finns nog inget område förutom begreppet korrigering som skapar så mycket känslor som just leken mellan människa och hund. “Det stressar”, “Han slår över”, “jag tappar kontrollen” är vanliga påståenden i samband med lek. Men, det finns inget mer effektivt sätt att göra sig rolig och intressant för sin hund än att vara lekledare samtidigt som möjligheten ges att skapa tydliga gränser mellan aktivitet och passivitet.

 Fäst ett tjockt snöre på drygt en meter i en gammal handske eller någonting annat din hund tycker om. Dra den längs marken runt omkring dig och låt din hund med liv och lust jaga ifatt leksaken. Bestäm själv intensiteten i din och hundens lek. Kanske avbryter du leken direkt när din hund fångat leksaken. Kanske busar ni om leksaken – dragandes åt varsitt håll. Variera tiden och avsluta leken på ett lugnt och stillsamt sätt genom att med ena handen ta tag i din hunds halsband samtidigt som du släpper taget om leksaken. Tänk på din attityd – vilken känsla vill du just nu förmedla till hunden för att han ska förstå att leken är slut?

Stå lugnt och tyst med hunden invid din sida och vänta tills hunden släpper sin leksak – och lugnt står kvar utan att streta mot leksaken. Ge ett ”varsågod” till fortsatt lek genom att släppa taget om halsbandet. Variera passivitetsträning med att sätta dig ned, fortfarande med en hand i din hunds halsband eller i kopplet. Vilken sinnestämning vill du förmedla? Leksaken är inte viktig just nu, utan istället din egen förmåga att slappna av och förmedla det till din hund. Leken tar du initiativ till igen när din hund är lugn och stillsam utan ögonkontakt. Kanske ligger han på sidan och låter sig klias?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.