Jag fick skjuts till Växjö och tågstationen av Susie som deltog i gårdagens koncentrationskurs med sin terv Muskot. Nu sitter jag i godan ro i köket hos Olle och Elsie.

Elsie behövde lite hjälp med Mezzos lydnad så vi åkte upp till Värnamo bk. Vi tittade först på fria följet där Elsie upplever att Mezzo släpper kontakten i halterna för att titta på annat. Jag valde en quick fixvariant där jag valde att inte bara störa honom så att han inte bara tittade bort utan faktiskt stack ifrån Elsie. En brottsprovokation helt enkelt!

Elsie fick göra en halt tre meter framför mig. Precis när hon gjorde halten, tjoade jag glatt till och fick den lilla rödmyran att göra en "burn out" från mattes sida. Elsie röt till åt en mäkta förvåndad liten kelpie, som snabbt vände tillbaka för att återigen sätta sig tillrätta vid sidan på elsie. Mezzo såg ytterst förvånad ut, "vofför, vofför gjorde ni på dette viset"?

Vid näste tillfälle satte han sig snabbt och fint trots min störning och fick som belöning springa fram till mig. Risken är annars, om vi bara belönar själva, att hunden uppfattar störningen av personen som obehaglig. Självklart ska belöningarna alterneras, hunden ska inte veta vilken belöning som ges.

Därefter tittade vi på Mezzos kryp. Elsie har kämpat länge med tekniken och är inte nöjd med resultatet. Jag tyckte att tekniken nu var ok men att Mezzo kröp två längder, stoppade, kröp två längder osv. Dessutom höll han inte rätt position utan kröp för fort eftersom han visste att riktningen alltid gick framåt!

Istället fick Elsie träna  på vändningar så att Mezzo istället lär sig att ett kryp kan starta med en vändning på stället. Vi började med vändning till vänster med Mezzo liggande vid sidan och kopplad. Han är sedan tidigare duktig på att använda bakdelen i vänstersvängar i fotgåendet. Nu fick Elsie använda samma signaler (kroppsrörelser) som i fotgåendet men med den skillnaden att Mezzo nu ska ligga ned och utföra rörelsen.

Vi satte på honom ett koppel så att han inte skulle kunna förflytta sig framåt, la ut en godbit externt, två decimeter till vänster rakt utåt sett från Mezzos vänstra lår så att han fick en naturlig dragning bakåt. Sedan vred Elise på sin överkropp utan att egentligen flytta fötterna samtidigt som hon stramade kopplet. Omedelbart Mezzo vred huvudet till vänster fick han ett "varsågod" och hoppa upp och ta sin godbit.

Placeringen av godbiten snett bakåt vänster om Mezzo hjälpte oss att lära honom att tänka åt rätt håll och därmed var halva jobbet utfört. Elsie fortsätter med att shejpa fram vändningen på stället till vänster med en rörelse i taget. Riktning på huvudet, en aningens vridning på kroppen osv. Variation av belöningen är naturligtivs här väldigt viktig. Den externa belöningen är en hjälp i början för att han ska tänka  i rätt riktning.

Vändningen till höger var lättare. Omedelbart Elsie vred axlarna en aning till höger vred Mezzo spontant huvudet i samma riktning. Belöning från handen! Även här går det naturligtvis bra att använda en stern belöning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.