Fundera…

Korrigerar du hunden för att avbryta ett felaktigt beteende eller för att visa ”vem som bestämmer”? Korrigerar du hunden för att någon i omgivningen förväntar sig det av dig?

Kommentarer

13 svar

 1. Korrigera? Vad ska jag läsa in i det? Leda hunden på rätt spår då den gör fel? Ja det gör jag, korrigera behöver inte vara en "elak" handling. Går min hund i fel position visar jag med kroppen hur jag vill ha henne och berömmer – det är att korrigera för mig. Att avbryta ett fel beteende, tex jaga katter, stjäla mat från bordet osv – då använder jag "nej" – det är att avbryta…. för vems skull???? Ja både för min och hunden.

 2. Man möter många hundägare som (mest för syns skull) ryter "nej" åt sin hund eller brottar ner den på marken (!) då den gör utfall etc, men detta leder knappast till någon positiv framtida utveckling. Om jag i någon situation måste korrigerar min hund, så gör jag det ENBART för att jag vill forma om ett beteende, inte för att trycka ner min hund mentalt eller visa för grannarna vilken "bra" hundägare jag är. Givetvis använder jag aldrig några hårda korrigeringar – ett enkelt "nej" eller att helt enkelt stanna upp och avbryta aktiviteten kan vara fullt tillräckligt. Som hundägare måste man fokusera på förebyggande arbete.

 3. Ja jag har vid några tillfällen rytit till när t.ex. min yngsta skällt på hundar eller människor och jag skulle kunna slå mig själv i skallen för det. Vet ju hur korkat det är, effektlöst och att det viktiga för mig med en högtempererad hund är att vara luuugn.
  Oftast lyckas jag men visst har jag brustit.
  För att bryta den typen av beteenden funkar det bättre för oss att t.ex. ge henne sitt-stilla kommando och ge henne annat att tänka på helt enkelt.

 4. Det är intressant det där, vad man gör inför andra människor. Jag är nog precis tvärt om, blir mesig och har svårt att låta allt ta sin tid när andra är med och förstör en hel del träning på det sättet.
  Korrigerar gör jag bara för att avbryta om vovven låser sig i ett beteende som jag inte lyckats förutse, jag drar henne helt enkelt till mig i kopplet men jag hatar när folk ser det, skäms.

 5. Ja, det händer att jag "korrigerar" hundarna för att andra förväntar sig det, även om jag själv inte hade valt att göra det i den situationen. Mina korrigeringar gör dock inte hundarna ledsna, så det gör ingen skada direkt. Det handlar oftast om att jag ropar dem till mig, ger dem en uppgift (typ sitta ner). Eller säger lite förebrående "hörredu" eller nåt sånt, den typen av korrigering.

  När det handlar om att "visa vem som bestämmer" är det mer så att jag väljer stig när vi är ute och går och om hundarna valt nåt annat så blir de ensamma 🙂 Eller om de är besvärliga o studsiga för att de vill ha något (typ mat) så får de vänta lite extra, tills de lugnat ner sig.

 6. Om Du med korrigeringar menar enligt gamla metoder, så använder jag det inte alls.

  Mina "korrigeringar" i vardagslydnaden, är ett "Nej" och endast för att bryta ett beteende. Att visa vem som bestämmer är ju en förlegad syn på hunduppfostran och vad andra tycker bryr jag mig inte alls om.

  När jag tränar lydnad, klickerträning, existerar inte ens ordet "korrigering" och det enda vi gör är att vi prövar igen.

  Fel beteende = inget klick, ingen belöning!

 7. Jag kan säga att jag har gjort alla sakerna, inte samtidigt då. Men alla sakerna har skett. Jag är mänsklig.
  Men annars korrigerar jag när det är nödvändigt med ett "Nej" som betyder sluta med det du gör och kolla på mig..
  Att visa vem som bestämmer är fel, man vill ju ändå bygga sin relation till hunden på vänskap. Men i frustration har jag säkert fastnat i de banorna också.
  Att korrigera för att andra tycker det har jag också gjort, anledning? Jag tål inte kritik, och ibland blir det att jag gör som andra tycker

 8. Korrigerar….?

  Javisst. Fast jag har lite svårt med definitionen där. Om hunden glömmer att stanna på kontaktfältet på träning, kan jag muttra lite "ojojdå!" typ och vi tar om.

  Vid inlärning av nytt sk moment korrigeras inte, då tillrättaläggs situationen istället.

  I vardagen är det väl korrigering, antar jag, om tre ivriga jyckar trängs vid dörren. Jag säger Vänta! öppnar dörren och vips, så tränger sig ngn virrpanna ut. Då hugger jag tag i vad jag får tag i, en pälstuss, svansen…. "Hallåå! VÄNTA sa jag!"

  Nä, då är jag inte vänlig och snäll. Men tänker samtidigt: Jag kanske skulle ta tag i det hära nurå å träna in ett sjysst uppträdande vid dörren…"

  Men det är så tråååkigt ju och finns kuligare saker att träna! Visst?

 9. Ja jag korrigerar "felbeteenden" precis som jag fostrat mitt barn. Att korrigera är inte "att visa vem som bestämmer" enbart ( även om det faktiskt är en del av det), det handlar om att förbereda för livet självt. NEJ är inte absolut ett negativt ord.Det är heller inte farligt att sätta gränser.

  För någon annans skull? NEJ – inte heller där är jag rädd att använda ordet NEJ!

 10. Så labbe bebbarna fick en egen gungbräda!!! Cooolt Eva! Hoppas du har det great i england! Kram Emma med flock!

 11. Det märks verkligen att ordet korrigerar är ett fruktansvårt fult ord hos hundfolk.. Jag tycker att det är ett jättebra ord som är väldigt missbrukat. Att korrigera innebär ju att rätta till ett fel, hur man gör det är upp till var och en. Så länge man är rättvis och konsekvent.

  Ingen som kan säga att det finns olika hundar. Vissa behöver mer tillsägelse än andra, vissa klarar knappt att man "morrar" lite åt dem. Att anpassa en korrigering efter vad man har för hund och vad man själv tycker måste väl ändå vara det absolut bästa.

  Jag vet inte om jag korrigerar min hund för att folk förväntar sej det. Skiter väl mest i vad de flesta tycker. Säger till min hund om hon skäller på andra hundar, men det är för att jag själv inte gillar det. i det tillfället räcker det med att jag bara säger ett lugnt nej. Skulle hon jaga en hare så blir det ett väldigt högt och argt nej!!!! Och det har funkat på henne otaliga ggr. Man gör vad man behöver. Jag har oxå tagit tag i min hund utan att jag skäms för det. Så länge jag inte är orättvis mot henne.. Hon är ändå över 4 år och vad det gä'ller vardagslydnad så vet hon vad som gäller.

  Synd att ordet korrigering är så infektterat för det är ett jättebra ord om man inte lägger in att det är ett elakt ord..

  Ha det gott..

  Mvh!

 12. Jag vill inte säga att jag korrigerar min hund.

  Jag använder mej inte att koppelrykningar, eller andra "bestraffande" saker.

  Då det är vad korrigering är för mej, dvs bestraffning.

  Däremot kan jag säga nej, men nej beror ju på hur man lärt in det, för min hund är det att sluta med en handling, gör den det får den en belöning. Så den tjänar på att sluta med handligen.

  När jag tränar agility, så kan jag i stundens hetta, när hunden tex går in fel i slalomet säga fel, och så kallar jag in hunden och gör om slalomet så att han kan göra rätt.

  Jag avbryter då slalomet direkt han gjort fel, men det händer inget mer än att jag säger fel och gör om det..

  Jag tror inte man kan få så mycket positivt ut av att korrigera sin hund, bättre att träna på vad nu än problemet må hända vara och då träna bort beetendet, än att korrigera bort det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: