Det är så härligt att i lugn och ro arbeta med en hund i taget inomhus. Alla kan koncentrera sig, och ingen behöver frysa.

Ett vanligt fel i inlärningen av apportering är att vi inte lär våra hundar exakt hur de ska gripa, och att de måste gripa föremålet blixtsnabbt för att få sin belöning. Många hundar står en stund och tvekar eller sätter tassen på apporten men får ändå sin belöning när de väl griper. Förutsatt att hunden förstått den grundläggande byteshandeln mellan godis och föremål är det dags att vara noga med kriteriet; att gripa omedelbart. I annat fall försvinner apporten bakom din rygg.

Ryck undan apporten utan sura miner men med en retfull inställning. Visa hunden godbiten men inte apporten, avvakta tills dess du ser att din hund har rätt attityd, "- ge hit apporten". Var noga med ditt kriterium – snabbt gripande och inget annat.

Ytterligare ett vanligt fel är statisk belöning. I inlärningen ger vi oftast hunden godbiten när den står framför oss. Då är det kanske inte så konstigt att vi längre fram i träningen får problem med att hunden stannar upp framför oss? Apportering är en aktionsmoment, variera istället hur du ger godbiten. Apporten nära dig – klick och kasta godbiten långt från dig själv, åt olika håll. På det viset kommer hunden undan för undan snabba sig tillbaka för ett nytt gripande. Då tränar du tempot in genom ditt sätt att belöna. Så småningom när hunden lärt sig att galloppera tillbaka till dig för att gripa apporten på nytt, kan du ta bort apporten om hunden sänker tempot – leken är slut! Du ger en negativ bestraffning, dvs tar bort någonting trevligt som hunden förväntar sig att få. Glöm inte den retfulla attityden!

Lek, lek ,lek,lek!!!!!!!! Det absolut enklaste sättet att komma vidare i inlärningen är inte att byta kriterium utan att variera belöningen. Oavsett hur klickervänliga vi är, glöm inte att vi är två stycken om en resurs. Det är väldigt lätt att vi i vår iver omedvetet dominerar hunden genom att fokuserat och spänt stirra på hunden för att timingen ska bli korrekt. Varva hur du levererar godis och hur du leker. Håll hundens aktivitet och motivation för träningen på topp!

3 svar

 1. Bra tips! Jobbar med apporteringen med min unga beaucerontik. Flyter på bra, men gripandet är lite tveksamt. Nu fick jag sista pusslebiten! Härligt! Ska genast ut och pröva! Att leka gör ju att man får ha roligt själv också! Det är dock svårare att behålla leken när man börjar fokusera för mycket på tävlandet!Då blir det plötligt på allvar tävlingsmänniska som man är! Ska verkligen jobba på att behålla leken hela vägen den här gången!

 2. TACK EVA!!!

  För en jättetrevlig, lärorik, inspirerande, rolig och något smärtsam( )kurshelg !!

  Jag fick ut massor, både till mig själv som matte, men även till mig som instruktör.

  Funderar faktiskt på att träna in keesarna på visselpipa, bli inte förvånad om jag dyker upp på en retriverlydnadskurs med Vagabond

  Syns på torsdag!

  Krama Zakk

  Kram & Vovfar

  Anette, Vagabond & Kinke

 3. Hej!

  Tack för en lärorik, superrolig och otroligt lärorik blogg! Jag brukar ofta läsa med stort nöje!

  Tusen tack för tipsen om apportering! Det skall jag prova!!! Jag jobbar just nu med det momentet med min snart ettåriga dobermanntik. Det övriga inom lydnaden fugerar finfint, så jag vill naturligtvis behålla den positiva inställningen i apporteringsmomentet också.

  Vad många bra valptips du skriver om! Önskar jag hade läst din blogg innan min tjej blev en del i vår flock. Jag läste många böcker, men ingen var som din blogg. Du borde ge ut din blogg som valpdagbok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.