Kurs med Kayce Cover

Nina Haaland hade åtagit sig ett stort arbete med att bjuda in djurtränaren Kayce Cover till Norge för att prata om relation hund – människa.

 

 

Kursen startade enligt sedvanliga amerikanska ritualer – vi fick skriva på tre olika papper om våra skyldigheter och förpliktelser.

Kursen lät spännande med nya infallsvinklar på kroppshantering där vi skulle lära hundarna namnen på sina kroppsdelar. Varför i herrans namn då, undrar säkert någon läsare och kliar sig fundersamt i huvudet. Kayce Cover utgår från att djur är intelligenta nog att förstå en väsentligt större mängd ord än vad vi tror. Hon säger att det är avgörande för kommunikationen mellan djur – människa att vi lär dem innebörden  av de ord vi vill använda i kommunikationen. Kayce menar på fullaste allvar att det inte tar mer än ett par minuter att lära ett djur ett nytt ord.

Klicker används överhuvudtaget inte och Kayce förespråkar att vi i så stor omfattning som möjligt ska försöka arbeta utan godis. Metoden kallas SATS och som de flesta jänkare var även Kayce en god talare för sin modell. Karen Prayor rynkades det åt. Jag uppfattade mest att det handlade om en viss avundsjuka – "surt sa räven".

Kayce Cover arbetar med en intermidiate bridging (support) signal som pågår så länge hunden närmar sig målet. "Du är inte klar än men närmar dig målet". Den slutgilitga (sucess) signalen, synonym med klicker kallas terminal bridge. Kayce har uppfattningen att hon uppnår bättre resultat med en bridging signal än med klickern som alltid signalerar ett avbrott i beteendet och en belöning.

Betingningen av the terminal bridge kan vara ett ljud. D som i GooD eller A (brA) som Carina och jag bestämde oss för att använda. Betingningen sker genom att säga A och ge hunden en godbit. Detta upprepas ytterligare två gånger. Sedan flyttar tränaren ett par steg bakåt och testar om A betingats som en betingad förstärkare. Omedelbart hunden närmar sig påbörjas the intermidiate bridge supportsignalen) för att alltid avslutas med ett A när hunden nått målet. Gör hunden "fel" upphör den supportande signalen tills hunden återigen påbörjar rätt beteende.

Det utlöste några gapskratt från Carinas och mitt håll när vi brrrrrrrrrrrr på Zakk och Pop under tiden de närmade oss. BrrrrrrrrrrrrrrA. 1/3 fick hundarna sedan godis. SATS undviker redan mycket tidigt i inlärningen belöningar med godis och påstår att de försämrar inlärningshastigheten. "Hunden tänker för mycket på belöning".

Carina och jag började raskt att lära Zakk och Pop vad olika saker heter med hjälp av våra nya verktyg. Jag måste tillstå att det gick fortare än tåget. Jag tog en flaska och satte den mot Zakks nos samtidigt som jag sa "bottle" + A. Jag upprepade det ytterligare två gånger och han fick godis alla tre gångerna. Jag upprepade samma procedur med en vattenskål. Därefter höll jag båda föremålen mot mina axlar och ställde frågan, "var är "bottle"? Zakk "funderade någon sekund" innan han riktade sig mot "bottle". Supportsignalen ljöd…….. brrrrrrrrrr med ett tydligt A när han nuddade "bottle". Jag provade att inte ge support signalen för  att se om han verkligen förstått? Det var otroligt märkligt att se hur enkelt han förstod skillnaden på föremål. "Han borde ju inte……."

Men han förstod lätt som en plätt. Inte bara det, han behövde ingen belöning i form av godis. Uppgiften att välja rätt föremål gjorde honom excalterad. Någon gång blev han alltför het och fick lugnas en stund. Jag tränade honom i korta pass om ett par minuter. Jag experimenterade med att lära honom olika storlekar på pinnar. Jag lärde honom att skilja en maskros från ett grässtrå, från en klöver. Det tog mig två minuter!

Vi namngav även olika kroppsdelar på hundarna. Det var fascinerande att be jyckarna att trycka skuldran mot väggen. Tänk er själva vilka möjligheter som öppnas om vi kan göra hundarna medvetna om sina olika kroppsdelar. Inte bara hakan mot marken som i platsliggningen.

Tyvärr var Kayce Cover en förvånande dålig pedagog vilket innebar att informationen till oss tvåbenta var både motsägelsefull och rörig. Även Carina och jag blev frustrerade men bestämde oss för att lita till oss själva. Kursen kan inte ha varit lätt för de av kursdeltagarna som inte har en gedigen tränarbakgrund – kanske inte ens då.

 

 

 

 

 

Kommentarer

13 svar

  1. Takk Eva

    Jeg er en av deltagerne uten noen som helst bakgrunn som hundetrener. Ikke rart at jeg og min hund ble frustrerte og forvirret! Men jeg har også bestemt meg for å stole på meg selv, og ta det i eget tempo. Jeg har allerede lykkes med å få til Freestyle slalomen uten target, kun med intermidiate signalet, og er godt i gang med å lære ord

    Til tross for helgens frustrasjon… – kjempespennende og morsomt!!

  2. Oj, vad krångligt, men intressant, det låter! Förstår att man behöver vara expert för att ta till sig den här metoden – tänker du fortsätta med den träningen?

  3. OJ oj sà rasande intressant! Detta blir spànnande nàr du fàtt igàng din egen studs pà the terminal bridge,

    jag àr òvertygad om att den blir en riktig hòjdare……

    bild nr.2 hàrovan àr likasà en riktig hòjdarbild, tack fòr att du ger oss sà fina nòjen.

  4. Väldigt spännande. Vi har nog underskattat våra hundar. Måste absolut prova detta. Passar utmärkt nu när jag bara har en hund hemma

  5. Hei Eva!

    Takk for noen fine dager. Frustrert ja,

    men jeg syns kurs er spennende, og man

    får jo bestandig input fra andre.Men

    Trym og jeg var jo heldig som satt ved

    siden av deg og Carina (hilse).Etter

    lunsj på søndag prøvde Kayce med Trym, ogdet var jo en liten seanse. Den kan du

    spørre Ellen om.

    Masse hilsner fra Trym og Vivi og fortsatt god sommer.

  6. Ett par av mina papilloner har mycket stor ordförståelse! Roligt ändå att få det bekräftat här. Nu kommer vi inte längre att förvånas över deras snabba hörförståelse utan kommer att använda orden mer. Tränar gör vi inte, men i vardagen kommer jag att lita mer på ordets makt sas!

  7. Spännande med nya tankar inom hundvärlden. vi kan nog lära hunden vad som helst så länge hunden trivs med att umgås med oss och gör det av egen fri vilja.Hälsn Mervi Dog Listener Sweden

  8. Hei Eva, og takk for sist!

    Kjekt å se både deg og Carina igjen, og også moro å se deres herlige hunder (bananer blir aldri det samme igjen dine billedlige beretninger om en viss bananglad/-gal hund.. 🙂

    Seminaret var interessant på mange måter – mye atferd å observere hos både to- og firbeinte Det mest fascinerende synes jeg er hvor raskt hundene oppfatter sammenhenger ss navn på gjenstander mm. Bevissthet hos hunden om sine kroppsdeler og kroppstarget er også spennende, og bruk av IB (intermediate bridge) var for meg en god brikke å få lagt på plass i kunnskaps- og fedighetspuslespillet "hundetrening". Og også det å kommunisere med hunden ved å "forklare" på forhånd synes jeg er meningsfullt.

    Så summa summarum synes jeg at det var mye spennende på seminaret, men at det var et stort minus både på presentasjon av stoffet, demonstrasjonene med hundene (med unntak av din demo på diskriminering mellom ulike planter – høydare:) og organiseringen av teori og praksis. Jeg synes teknisk arrangør Hund i fokus ved Nina Haaland gjorde en god jobb, at lokalene og stedet var bra og en hyggelig ramme. Takk!

    Og jeg kommer definitivt til å fortsette å bruke metoden.

    Varme hilsener fra Renate

  9. Hej!

    Det var spännande läsning det här. Och lätt att förstå principen som du beskriver den.

    Jag har provat det igår på min Rottis-valp. Han fattade direkt. Nu ska jag fortsätta med resten av gänget här. Det här tycker jag själv är kul. Och har matte roligt så har hunden roligt, eller hur!

  10. Spännande med nya metoder, ska bli skoj att förlja hur du utvecklar det här på egen hand. Jag har själv funderat på det där med intermediate bridge i jaktträningen under dirigering. Men å andra sidan vill man inte göra hunden beroende av att man ska stå och låta hela tiden. Såg en film Bob hade gjort där han dirigerade en labrador runt i ett ridhus med hjälp av IB, spännande som tusan.

    Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

  • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
  • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

  • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
  • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
  • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

    1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
    2. BankId:installerat på telefonen
    3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

  • summa 
  • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
  • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
  • om du vill få e-post när presentkortet använts
  • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
  • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

  • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
  • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

  • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

  • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

  • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
  • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

  • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

  • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

  • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
  • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
  • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

  • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
  • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
  • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

  • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
  • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
  • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

  1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
  2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
  3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

    Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: