Idag har vi gjort lite av varje Zakk och jag. Vi har tränat apportering på land och vatten och inkallningssignal. stå, sitt,lägg och kryp. Hmmm….framåtsändande, jaktfot och tävlingsfot. Glömde jag något?

 

Det är inte så farligt blodigt som det låter. Det som tog mest tid var nog jaktfot där Zakk fick gå fem minuter vid sidan. Annars bjuder jag mest Zakk på aperitifer; "se här, hur smakar detta". Två repetitioner är max per övning. Sedan får intrycket ligga och gro till eftermiddagen eller dagen efter. Jag är fullständigt övertygad om att vi negligerar pausens betydelse för inlärningen. Ofta inbillar vi oss att hunden lär sig i det aktuella ögonblicket. Min erfarenhet är istället att om vi pausar ofta, trillar poletten snabbare ner.

Alltså tränar jag ett ställande 1 – 2 gånger, övergår t.ex till att Zakk ska greppa apporten korrekt för att därefter träna på stegförlyttning till höger krypandes. Jag vet, det låter väldigt avancerat men inte för Zakk. Han förstår inte att det är svårare att krypa i sidled än framåt. Vinsten är att han inte vet vilket håll vi ska gå åt. Därför strävar han efter att behålla positionen vid min vänstra sida.

Jag gjorde en rolig inkallningsövning med visselpipa och inom armlängdens avstånd. Sedan tidigare har jag backat bakåt med Zakk precis framför mig. Händerna med godis i har jag hållt knäppta i "skrevhöjd". När han visat sig lite pushig och aktiv har jag blåst tre korta signaler, öppnat händerna och låtit honom ta godbitarna.

Nu vände jag ryggen till honom utan att ge honom något kommando när han var inom armlängdens avstånd från mig. Sedan blåste jag inkallningsignal! Zakk tyckte det var en buskul träning och skyndade sig runt till mina knäppta händer för att få godiset. Därefter blåste jag och snurrade på stället så att han fick anstränga sig ordentligt för att lyckas hamna framför mig.

Vi hade väldigt skoj båda två. Lite yra blev vi dock!

Imorgon ska han åka till Ann och kampera med syster Susa och morfar Loke. Själv åker jag till bruks SM i Falkenberg.

 

 

Ett svar

  1. rena rama karusellen som ni lattjar ihop

    men kul och nog nyttig…om man inte àr kille med glupsk jycke…fòrstàs,

    men vilka smà òron Zack stàtar med pà bilden…àr det resten av ansiktet som vuxit ifatt???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.