“Ja, Kul att du är igång igen! Framåtsändandet är ju intressant och svårt, precis där du är nu. Använder du någon fysiskt markering, kon eller nåt där han ska sakta ner eller har han 15 m “i kroppen”?”

Jag använder ingen markering alls i framåtsändandet utan försöker istället attt lära Zakk en avsaktningspunkt- som bygger på att jag hivat iväg ett föremål till ca 13 meter framför mig när han går framför mig i koppel med blicken framåt. Därefter har jag lobbat bollen antingen över Zakks huvud när han gallopperat ut, alternativt precis bakom honom för att få avsaktningen. Jag har gjort max två repetitioner per tillfälle eftersom förväntningarna på föremålet annars har skapat kaos i momentet (springa på tvären, för kort osv).

Svårigheten var att  Zakk när stannnade upp på ca 13 meter ogärna ville fortsätta framåt i trav. Han försökte vid ett par tillfällen komma tillbaka men jag stoppade honom med ett handtecken och väntade tyst ut honom. Det minsta han därefter vred huvudet i riktning framåt innebar klick och belöning. Så här långt i träningen ges belöningen hos mig. Han "Dåste" vända upp i riktning  framåt för att jag ska förstärka beteendet och för att han ska få springa tillbaka till mig för belöning.

Ofta får jag stå 13 meter bakom honom och småtrampa på stället. Just nu tar det ca 20 sekunder innan han påbörjar rörelsen framåt. Av misstag har jag vid något tillfälle förstärkt att han tittat på något vid sidan om sig vilket han Zakk  nu gör varje gång innan han "ger upp" och riktar nosen- och påbörjar rörelsen framåt.

Eftersom jag är fullt och fast övertygad om att få repetitioner är en viktig förutsättning för att undvika stress och för stora förväntningar på belöning kommer jag att fortsätta med max två repetitioner per tillfälle. Oftast per dag men ibland provar jag vid en senare promenad. Då händer det ibland att momentet ser anskrämligt ut, senast i förrgår, då han går ut alldels för kort och har alldels för hög förväntan på belöningen. Jag stoppar undan föremålet och ger Zakk en frisignal = träningen över!

Framåtsändadet är ett moment som tar tid att lära in och som enligt mig inte mår bra av att nötas. Avsaktningsspunkten är bokstavligt den kritiska punkten i momentet. Det gäller att hunden dels strävar mot punkten när den skickas från väsnter sida men samtidigt  lämnar punkten på ca 13 meter i ett väsentligt långsammare tempo än när den gallopperade ut.

Shejping är ingen lätt metod för att få forma framåtsändandet och det finns väsentligt fler parametrar än ovan nämnda att ta hänsyn till. Jag själv väljer helt enkelt sheping därför att metoden utvecklar mig som tränare och därför att jag har tid, tälamod och experimentlust. Dessutom har jag använt metoden på tidigare hundar. Men lätt……icke sa nicke!

 

 

6 svar

  1. Spännande att se hur snabbt Ni får in framåtsändandet! Vårt ligger på is eller snarare i snön Kram Monica o Mirre

  2. Längtar tills på fredag och hoppas på att få tips om en lite enklare väg till att lära framåtsändandet. Har inte din tajming så jag tror jag behöver lära med lite hjälper.

  3. Tack Eva, längtar till min nya lilla Grym kommit så långt på vägen att vi kan börja med framåtsändandet!

    Anna H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.