Kan hundar känna skam?

Ibland trillar det ned intressanta och tänkvärda mail. Med Mias tillstånd publicerar jag frågan om djur kan känna skam.

 

 

Hejsan!

 

Efter flera diskussioner på hemmaplan och mycket sök på såväl nätet som i böcker, så vänder jag mig nu till dig i förhoppning om att få ett svar eller din åsikt om det hela.

 

Det är nämligen så att jag hävdar att katter och hundar kan skämmas, känna skam. Detta anser jag mig vara övertygad om, då jag både haft katt där jag sett flera exempel på det och nu är hundägare och har även sett detta hos min hund.

 

Då jag har försökt att få vetenskaplig bekräftelse för detta så stöter jag nästan uteslutande på patrull, då det påstås att djur inte kan känna skam.

Nu tror jag ju inte att djur skäms för samma saker som vi människor gör. 

Exempelvis så tror jag inte att en hund känner skam om den varit, i människans ögon, olydig och ägaren hytter finger och grymtar "skäms på dig" åt den. 

Vid ett tillfälle då jag sökte på nätet hittade jag en kvinna vars hund såg ut att skämmas då den släppte sig ljudligt inomhus, och familjen skrattade åt den. Där tror jag inte ett dugg på att det var egentlig skam som hunden kände.

 

Vad jag däremot själv har sett, och där jag tror att det rör sig om att djuret verkligen har skämts, är som exempel min förra katt. 

Jag såg vid flera tillfällen hur katten visade tydligt missnöje över sig själv (var medveten om att nåt gått snett i ett händelseförlopp som den förutspått) och därmed skämdes över detta. 

Som exempel kan jag ta att katten ska hoppa upp på ett fönsterbleck. Katten gör en missbedömning, halkar till på en duk eller liknande och "missar", beter sig okattsligt klumpigt och kanske trillar ner. Även om katten är omedeveten om att den har publik kan man ändå se dess tydliga missnöje över att ha klantat sig, och om den däremot skulle se att nån såg det så är den väldigt snabb att börja tvätta sig, titta oförstående åt ett annat håll och låtsas att det regnar i största allmänhet. Den försöker markera att det absolut INTE var meningen att den skulle landa snyggt på fönsterblecket – eftersom den skäms över att den misslyckades!

 

Som sagt, så landar mina påståenden om detta inte alls i god gjord bland de mer eller mindre "djurvetare" som jag har talat med detta om, så nu söker jag svar eller åsikt från din expertis inom området.

 

Om även du skulle påstå att skam är en känsla som djur inte kan känna, så skulle jag uppskatta mycket att få dina åsikter om varför de inte har detta beteende, varför de kan se ut som att de har det osv.

Ifall du däremot skulle hålla med mig i frågan så skulle jag gärna vilja veta vad djur kan tänkas skämmas över och hur detta yttrar sig hos dem.

 

Tack på förhand!

Mia Lind

Anderstorp

 

Kommentarer

4 svar

 1. Intressant vinkling av en gammal fråga! Den springande punkten är väl hur definierar vi att skämmas…. är det att bli irriterad över sina egna tillkortakommanden (som exemplet med katten på fönsterbrädan), så är det inte riktigt samma sak som om beteendet inte stämmer med kulturen om vad som är rätt eller fel.

  Sedan är det ju också en fråga om hur duktiga vi människor är på att läsa av hundens/kattens kroppsspråk. Det är otroligt mycket viktigare än vad folk tror. Jag stöter fortfarande på folk som menar att bortvänd blick, innebär att "jag skiter i dig" medan jag tolkar det som att "jag vill inte utmana dig". Intressant att se era kommentarer till Evas/Mias inlägg.

  mvh/elisabet

 2. Jag vet inte om hundar/katter kan skämmas, ngt slags beteende har de i alla fall. Min förra hund var EXTREMT glupsk – och redan när man kom innanför dörren så visste man om hon hade fått tag i något och ätit upp – för då kom hon inte och hälsade på samma sätt… Vårt beteende borde alltså inte ha kunnat påverka i det här fallet eftersom att vi ännu inte visste om det – däremot så visste hon mycket väl att hon hade gjort fel……

 3. En sak är säker, vi kommer aldrig få veta vad djuren egentligen känner, hur mycket vi än forskar och analyserar. Det blir i alla fall bara våra egna observationer, tyckanden och värderingar. Så om de kan känna skam eller inte kommer alltid vara deras egen lilla hemlighet.

 4. Jag tror att hundar skäms.

  Min hund gör precis som Heléns hund att hon inte kommer och hälsar när jag kommer hem om hon snott mat.

  En gång när jag kom hem hade hon blivit dålig i magen och varit tvungen att bajsa inne och då såg hon oxå väldigt skämsig ut.

  När hon var liten och vi åkte landsorts buss satt hon på eget säte och såg söt ut så jag böjde mig fram och pussade henne på kinden, varpå hon sänker nosen och ser ut att tänka men matte vad pinsam du är(hemma hade hon aldrig gjort så.)Min mamma var med och vi var lika paffa båda två.

  En senare gång satt vi på en buss mittemot ett par och jag pussade henne varpå hon snabbt vrider på huvudet mot paret som för att se, såg dom?

  Jag förstår om ni alla tycker att jag yrar nu för det hade jag själv trott om nån berättat, men så såg det ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: