Ibland trillar det ned intressanta och tänkvärda mail. Med Mias tillstånd publicerar jag frågan om djur kan känna skam.

 

 

Hejsan!

 

Efter flera diskussioner på hemmaplan och mycket sök på såväl nätet som i böcker, så vänder jag mig nu till dig i förhoppning om att få ett svar eller din åsikt om det hela.

 

Det är nämligen så att jag hävdar att katter och hundar kan skämmas, känna skam. Detta anser jag mig vara övertygad om, då jag både haft katt där jag sett flera exempel på det och nu är hundägare och har även sett detta hos min hund.

 

Då jag har försökt att få vetenskaplig bekräftelse för detta så stöter jag nästan uteslutande på patrull, då det påstås att djur inte kan känna skam.

Nu tror jag ju inte att djur skäms för samma saker som vi människor gör. 

Exempelvis så tror jag inte att en hund känner skam om den varit, i människans ögon, olydig och ägaren hytter finger och grymtar "skäms på dig" åt den. 

Vid ett tillfälle då jag sökte på nätet hittade jag en kvinna vars hund såg ut att skämmas då den släppte sig ljudligt inomhus, och familjen skrattade åt den. Där tror jag inte ett dugg på att det var egentlig skam som hunden kände.

 

Vad jag däremot själv har sett, och där jag tror att det rör sig om att djuret verkligen har skämts, är som exempel min förra katt. 

Jag såg vid flera tillfällen hur katten visade tydligt missnöje över sig själv (var medveten om att nåt gått snett i ett händelseförlopp som den förutspått) och därmed skämdes över detta. 

Som exempel kan jag ta att katten ska hoppa upp på ett fönsterbleck. Katten gör en missbedömning, halkar till på en duk eller liknande och "missar", beter sig okattsligt klumpigt och kanske trillar ner. Även om katten är omedeveten om att den har publik kan man ändå se dess tydliga missnöje över att ha klantat sig, och om den däremot skulle se att nån såg det så är den väldigt snabb att börja tvätta sig, titta oförstående åt ett annat håll och låtsas att det regnar i största allmänhet. Den försöker markera att det absolut INTE var meningen att den skulle landa snyggt på fönsterblecket – eftersom den skäms över att den misslyckades!

 

Som sagt, så landar mina påståenden om detta inte alls i god gjord bland de mer eller mindre "djurvetare" som jag har talat med detta om, så nu söker jag svar eller åsikt från din expertis inom området.

 

Om även du skulle påstå att skam är en känsla som djur inte kan känna, så skulle jag uppskatta mycket att få dina åsikter om varför de inte har detta beteende, varför de kan se ut som att de har det osv.

Ifall du däremot skulle hålla med mig i frågan så skulle jag gärna vilja veta vad djur kan tänkas skämmas över och hur detta yttrar sig hos dem.

 

Tack på förhand!

Mia Lind

Anderstorp

 

4 svar

 1. Intressant vinkling av en gammal fråga! Den springande punkten är väl hur definierar vi att skämmas…. är det att bli irriterad över sina egna tillkortakommanden (som exemplet med katten på fönsterbrädan), så är det inte riktigt samma sak som om beteendet inte stämmer med kulturen om vad som är rätt eller fel.

  Sedan är det ju också en fråga om hur duktiga vi människor är på att läsa av hundens/kattens kroppsspråk. Det är otroligt mycket viktigare än vad folk tror. Jag stöter fortfarande på folk som menar att bortvänd blick, innebär att "jag skiter i dig" medan jag tolkar det som att "jag vill inte utmana dig". Intressant att se era kommentarer till Evas/Mias inlägg.

  mvh/elisabet

 2. Jag vet inte om hundar/katter kan skämmas, ngt slags beteende har de i alla fall. Min förra hund var EXTREMT glupsk – och redan när man kom innanför dörren så visste man om hon hade fått tag i något och ätit upp – för då kom hon inte och hälsade på samma sätt… Vårt beteende borde alltså inte ha kunnat påverka i det här fallet eftersom att vi ännu inte visste om det – däremot så visste hon mycket väl att hon hade gjort fel……

 3. En sak är säker, vi kommer aldrig få veta vad djuren egentligen känner, hur mycket vi än forskar och analyserar. Det blir i alla fall bara våra egna observationer, tyckanden och värderingar. Så om de kan känna skam eller inte kommer alltid vara deras egen lilla hemlighet.

 4. Jag tror att hundar skäms.

  Min hund gör precis som Heléns hund att hon inte kommer och hälsar när jag kommer hem om hon snott mat.

  En gång när jag kom hem hade hon blivit dålig i magen och varit tvungen att bajsa inne och då såg hon oxå väldigt skämsig ut.

  När hon var liten och vi åkte landsorts buss satt hon på eget säte och såg söt ut så jag böjde mig fram och pussade henne på kinden, varpå hon sänker nosen och ser ut att tänka men matte vad pinsam du är(hemma hade hon aldrig gjort så.)Min mamma var med och vi var lika paffa båda två.

  En senare gång satt vi på en buss mittemot ett par och jag pussade henne varpå hon snabbt vrider på huvudet mot paret som för att se, såg dom?

  Jag förstår om ni alla tycker att jag yrar nu för det hade jag själv trott om nån berättat, men så såg det ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.