Fortsättning på "kan hundar känna skam?"

Jag har frågat runt lite bland både forskare och “vanliga hundmänniskor”. Publicerar nu svaren från Björn Forkman och Tobias Gustavsson. Tack till Björn och Tobias för att ni tog er tid!

Hej Eva,

tja, jag tror att det beror på vad man menar med skam (typiskt
forskarsvar). När jag får sådana frågor brukar jag operationalisera det
hela och säga ok, vi kan inte uttala oss om hundens subjektiva känslor
men visar den det beteende i de situationer som vi skulle förvänta om
den kände skam?

Och det är det faktiskt någon som har undersökt – där är en ny artikel
med ett superenkelt experiment som jag önskar att jag kommit på först.
(Det här är ur minnet så det kan bli lite fel) Idén är att hunden stängs
in i ett rum tillsammans med en godbit som ägaren har sagt till hunden
att inte äta. I halva gruppen så har så en annan person som går in i
rummet och ger hunden godbiten, i den andra halvan så väntar man tills
att hunden trots allt har tagit godbiten. Horowitz 2009, the guilty look. Elsevier (ScinceDirect)

Efter ett tag kommer ägaren tillbaka och frågan är nu om ägaren kan
avgöra om hans/hennes hund har fått en godbit (och därför inte skäms)
eller om den har stulit godbiten. Och se det kan ägarna inte….

Det betyder givetvis inte att hunden inte kan känna skam – men det
verkar i alla fall att om den känner det i den situationen så är vi
dåliga på att känna igen det. Om du vill kan jag försöka hitta
artikeln – jag vet att jag har den någonstans (famous last words).

För en 20 år sedan så läste jag faktiskt en artikel som tog det här med
operationalisering ett steg längre – några behavioristiska forskare som
definierade moral som att man fortsätter att låta bli ett beteende som
man tidigare har blivit bestraffad för, trots att bestraffningen nu
uteblir. Och så skrev de en artikel om "The moral of the Norwegian rat"
! Illustrerat med en teckning av en råtta med typiskt dålig moral. Rätt
så rolig faktisk – den artikeln har jag haft men jag har letat förgäves
efter den i mycket lång tid nu 8-(

Ha det gott,

Björn

 

Prof. Björn Forkman
Div. Ethology, Dept. of Large Animal Sciences
University of Copenhagen

 

 

 

Börja med att slå upp ordet skam i tex Wikipedia. Där står bla att: Skam, till skillnad från att skämmas, är en djupt rotad känsla av att inte vara älskad eller duga till” Om man slår på ordet skämmas så står följande: Må dåligt emedan man anser sig ha handlat /moraliskt/ fel, t ex om man gjort någon annan person ledsen eller om man begått ett misstag som orsakat besvär för andra, speciellt om misstaget var "pinsamt"
Så egentligen undrar du nog om hundar kan skämmas snarare än om de kan känna skam. Detta är ett väldigt bra exempel på varför det är viktigt med tydliga definitioner.
Frågan är alltså om hundar kan skämmas enligt vår mänskliga definition av ordet. Begreppet är ju något som vi har konstruerat. Det innebär att vi måste försöka ta reda på vad det egentligen är som händer när man skäms och sen se om det fungerar likadant hos hundar. Forskning på kognition hos hundar har främst handlat om sådana saker som deras förmåga att planera och att lösa omvägsproblem. Med andra ord hur duktiga de är på att förutse sin framtid. När det gäller att skämmas handlar de ju framförallt om saker som redan har hänt och huruvida de i så fall funderar på det.
I våra ögon skulle det kunna se ut som att hunden skäms när den i själva verket visar aggressionsdämpande beteenden tex lägga öronen bakåt, vända bort blicken, lägga svansen mellan benen. Vi relaterar ofta till hur vi själva beter oss i situationer då vi skäms och då använder vi nog många gånger motsvarande mänskliga beteenden. Problemet är att många har fått för sig att aggressionsdämpning alltid föregås av aggression, vilket inte stämmer. För hunden kan det räcka med att den inte förstår eller upplever situationen som dramatiskt eller bara konstig. Tex hunden kissar på golvet – vi rusar dit med en tidning – hunden tycker att vi beter oss märkligt – hunden visar aggressionsdämpning och lägger öronen bakåt, svansen mellan benen – vi tycker det ser ut som att hunden skäms. Klappar och pratar uppmuntrande – hundens aggressionsdämpning belönas
Med hjälp av vår fantasi kan vi föreställa oss hur den vi kommunicerar med kommer att reagera. Det är jättesvårt att göra liknande experiment när det gäller hundar. Många faktorer kan påverka resultatet och därför bör man alltid vara kritiskt tänkande när man läser sådana studier. Ibland kan jag tycka att man tillskriver hundar och andra arter förmågor som de kanske inte har. Å andra sidan har de oftast förmågor som inte vi har. Känslor kan man inte se, vi kan bara se beteendeuttrycket för känslorna. Detta innebär att man gärna vill ha någon fysiologisk feedback som kan tala om att något faktiskt sker i kroppen. Men att det inte är observerbart innebär inte att det inte existerar. Det motsatta gäller naturligtvis också; bara för att något inte är observerbart innebär det inte att det finns.

Tobias Gustavsson, biolog, anställd på Grimsö Forskningsstation

Kommentarer

8 svar

 1. …och vad tycker hundtränare Bodfäldt då? Jag brukar inte fundera i termerna huruvida hundar känner skam.
  Helt ovetenskapligt, men baserat på 28 års praktisk erfarenhet, så skulle jag därför inte heller säga att hundar kan jävlas. Överhuvudtaget är jag försiktig med att ge hundar mänskliga egenskaper. Inte därför att jag vet- utan för att jag inte vet. Risken är nämligen att de åsikterna ligger till grund för en felaktig bedömning, träning och i värsta fall bestraffning.

 2. Intressant.

  I tävlingssammanhang pratar folk ofta om att hunden har jävlats eller "skitit föraren på näsan". Jag tror inte att en hund vare sig kan skämmas eller vara så beräknande att den jävlas.

  Men hur är det med sorg och saknad? Finns många historier om det också. Själv tror jag väl att hunden lever helt i nuet och varken grubblar på historien eller framtiden. Men frågan är om den har känslor som sorg?

 3. Intressant o kul! Tror inte hundar kan känna vare sig skam el skämmas. Däremot tror jag dom är fantastiskt duktiga på att känna av vår sinnesstämning innan oss tom. Sen är vi däremot snabb att lägga in vad vi skulle känna i hundens situation.

 4. Intressant o kul! Tror inte hundar kan känna vare sig skam el skämmas. Däremot tror jag dom är fantastiskt duktiga på att känna av vår sinnesstämning innan oss tom. Sen är vi däremot snabb att lägga in vad vi skulle känna i hundens situation.

 5. Hej!

  Läs gärna senaste nummret i tidskriften

  Forskning och framsteg där finns en lång artikel om bla det.

  Ann/Natchos

 6. Kul att du tar in lite vetenskapliga åsikter i debatten. Min erfarenhet i ämnet säger att det förefaller som om hundarna inte gör långa tankekedjor, utan som många säger; upplever här och nu. Det som Tobias säger tycker jag att jag ser ofta, aggresionsdämpande signaler i ovanliga/obehagliga situationer.

  Jag tycker man kan lära sig en del av hundarna på så sätt att vi i högre grad borde leva här och nu!

  Elisabet/Nike

 7. Mycket intressant! Men också intressant hur några svarar, som Eva och Zakk som vill vara "försiktig med att ge hundar mänskliga egenskaper. Inte därför att jag vet- utan för att jag inte vet."

  Det fanns en tid när man hävdade att hundar – och för all del även andra djur – inte kunde känna smärta heller och man agerade som man gjorde utifrån tesen "för att jag inte vet".

  Forskning som bland andra Kerstin Malm hänvisar till hävdar att hundar kan känna empati, så varför skulle de då inte också kunna känna en form av skam eller dåligt samvete? Jag säger som sagt inte "att" de kan, utan "varför inte?". Det ligger en viss skillnad där. Det finns också många exempel på där hundar haft någon form av "sjätte sinne" och klarat komplexa saker som vi människor inte skulle klara. Jag är rätt övertygad om att framtida forskning kommer att ge vid handen att hundar har fler känslomässiga likheter med oss männsikor än vad vi tror, men inte på samma sätt som vi ANSER att de ska vara. Det är ju, som bekant, bevisat att hundar och andra djur fysiskt kan uppleva saker vi inte ens är i närheten av att klara (dofter, elektromagnetiska fält, vibrationer, färgspektran m m). Ingen hundägare skulle väl förneka att hundar kan känna t ex glädje, stress, smärta och aggression, så varför skulle de då inte kunna känna sorg, besvikelse, saknad och kanske till och med genans, förnedring och dåligt samvete.

  Jag är ingen forskare, utan öppen för nya intryck utan att först kräva bevis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: