“Han har kommit in i könsmognaden och lyssnar inte alls på mig längre”. Kommentaren känns säkert igen, eller hur?

 

 Foto, Margitha Nordquist

Under valpens utveckling till vuxen hund sker ofta en successiv förändring från följsamhetsträning – till kravet att hunden ska förstå svenska! Vi kräver att hundarna förstår oss, men glömmer ofta att det pågår två parallella språk och att vi tyvärr är rätt dåliga på att lära oss mera om deras eget språk.

Därför borde alla hundägare bestämma sig för att prova att gå promenader helt utan kommandon! 

Följsamhetsträning bygger på att vi kommunicerar utan kommandon men med belöningar. Det kräver att vi bestämmer oss för ett tillåtet avstånd, rör sig hunden längre än det förubestämda avståndet, vänder vi på klacken och går i en annan riktning. Vi belönar bara rörelse och kontakt riktad mot oss! Genom att vända, byta riktning lär vi hunden att det är vi som leder promenaden. För att hunden ska tycka att det är värt att följa oss måste vi skapa positiva erfarenheter för vår hund när den närmar sig/och befinner sig nära oss.

Ta med maten ut på promenaden. Det finns ingen anledning att hunden får gratismat inomhus två gånger om dagen när du istället kan öka hundens följsamhet genom att gömma/slänga maten omkring dig: som aktivering för att hunden följer din riktning.

Lek med hunden! Bind ett rep på ca en meter i en kasserad handske. Håll i den ena ändan av repet och låt hunden jaga handsken längs marken. Nyttja hela repets längd! Det är speciellt viktigt med hundar som i stor grad koppelrastas där promenaderna sällan är vare sig mentalt tillfreddställande eller roliga mellan ägare och hund.

En hund ges inga förutsättningar att bli följsam, om vi större delen av promenaden stirrar hunden i rumpan.

Kontaktkontraktet

 

4 svar

  1. Så sant så sant…det behövs så lite många gånger för att man ska bli en resurs för sin hund sitället för en bromskloss nånstans långt bak i kopplet=)

  2. "En hund ges inga förutsättningar att bli följsam, om vi större delen av promenaden stirrar hunden i rumpan."

    – jag gillar ditt drastiska språk!!

  3. Tänk att något så svårt kan göras så enkelt, bara man bestämmer sig! För oss har din kurs varit en enda lång aha-upplevelse. Nu blir det mat i skålen endast om tiden inte räcker till för ett litet träningspass och det är inte ofta. Här har man gått omkring som en enda stor guldgruva utan att fatta det. I kväll fick Alfons tjäna ihop till kvällsmaten genom ett antal snabba ligg (hur lät det där )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.