Vill du bli duktigare i din tajming? Kasta lyra till din hund!

Det är inte bara vi människor som blir stolta och uppspelta av att vi lyckas fånga någonting som kommer kastat. Även hundarna verkar bli uppriktigt stolta och uppspelta när de lyckas fånga lyra. Kanske beror det på vanlig jaktlust, men jag tycker mig skönja något annat i deras blick än enbart lusten att jaga ifatt något. För många år sedan tränade jag en hund som absolut inte ville ta några som helst föremål i munnen. Jag började med att kasta lite godis till honom. Till en början landade de på hans huvud, utan att han ens försökte gripa godisbiten.

Under helgens gång förkovrade hunden sig så pass mycket att han aktivt kastade sig upp i luften för att fånga godbiten. Någon gång ibland bytte jag ut godbiten mot en kotte och någon gång mot en boll. På ett enkelt och lustfullt sätt, lärde sig hunden att det var kul att gripa saker.

Fånga lyra

1. Kasta ett föremål eller en godis till hunden som står eller sitter. Klicka för gripande och belöna.

2.Kasta ett föremål istället för en godis, ca var 5-6 gång.

3. Håll inne klicket för gripande var 4-5 gång när du kastar ett föremål. Håller hunden kvar föremålet? Klicka för "håll fast".

4. Klicka och belöna även för gripande av godbitarna du kastar. Kriteriet är att hunden griper – inte vad!

Var inte rädd för att hunden "misslyckas" och släpper föremålet. Även det ökar kunskapen. "Vad får jag klick för?" Låt hunden ta konsekvenserna av sitt agerande. Ge ingen belöning om hunden släpper föremålet innan du klickar.

 

Ha skoj!

Retas med jycken om den tappar prylen. Allt är inte svart eller vitt.

 

 

6 svar

 1. Det här måste vi prova. En dag kanske även Bella börjar greppa föremål! Dessutom bra aktivering för en halt vovve.

  Lena och Bella

 2. Skönt att höra att det finns hopp för hundar bara som låter godiset dunsa rakt i skallen! Jag ska testa med cheese balls som Alfons bara älskar…

 3. Kan meddela att det tog 10 ostbollar i skallen innan han fattade att de skulle landa direkt i munnen! Nu ska jag bara lära honom att ta fram svabben och torka upp pölen på golvet

 4. Min lilla Rick har aldrig varit intresserad av att fånga saker, det bara studsade mot huvudet och åkte i golvet.. Man fick ett gott skratt varje gång =P

  Sen helt plötsligt började han fånga bollarna man kastade till honom.. Ingen träning, inget alls, han bara började =) Mat vägrar han fånga om det inte är köttbullar, dom är tydligen viktiga =)

 5. Jag har också märkt att min hund känner sig riktigt stolt när han fångar något så jag började träna med godis för några månader sen, bara på skoj då men nu har han blivit riktigt duktig!

  Det är så roligt att se! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.