Det är en fråga som jag ofta ställer till mig själv och mina kursdeltagare: vilken signal vill vi inte ska utlösa beteendet?

Det blev högst påtagligt för ett par dagar sedan då Lennart kommenderingstränade mig inför  lydnaden på lördag och Zakk la sig ner när jag lämnade honom inför en inkalllning. Eftersom jag, felaktigt visade det sig, fokuserat på platsliggningen valde Zakk när jag lämnade honom sittande inför en inkallning, att lägga sig ned. Å andra sidan så gjorde han precis tvärtom imorse då  han satte sig upp från liggande ställning när jag lämnade honom .

Spänningen är olidlig. Vilken signal kommer att vara starkast på lördag när jag lämnar Zakk? Kommer han att sätta sig upp på platsliggningen när jag lämnar honom, eller lägga sig ned när jag lämnar honom för inkallning?

Orolig? Oh nej då! Jag tycker det är intressant att följa vad jag egentligen lär honom. Det är uppenbarligen inte alltid välplanerat. Think, plan, do som Baileys präntar in. Think, plan, do!!!!

4 svar

  1. Jag skulle kunna satsa rätt mycket på att han ligger på platsen och sitter på inkallningen..

    Har varit med om något liknande med hundar som jag tävlat upp till elit i en gren och sedan gått tillbaka till lägre i en annan gren. Då har de plötsligt börjat sätta sig upp på elittävlingar inför inkallningen. Ungefär som "vad tusan, det verkar ju inte ha sån himla stor betydelse…".

    Däremot har jag en tydlig signal när det är dags för platsliggning. Jag kopplar inte bara loss, utan tar av halsbandet och alltihop samtidigt. Dels som en signal som jag kan träna in i ensamhet, men även en ren säkerhetsåtgärd om det skulle bli tumult vid platsliggningen. Men det kanske inte är schysst att prata om tumult på platsliggning så här några dagar innan…

  2. Jag är heeeelt säker på att det kommer gå gallant på lördag, håller tummarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.