Behöver hundar en flockledare?

Om hundar är vargar och vargflocken inte har en flockledare: varför behöver då våra hundar oss som flockledare? (Animals make us human, av Temple Grandin)

Hundar utvecklades att leva tillsammans med människor, men vad innebär det egentligen? Utvecklades hunden för att dela familjelivet med oss? Om så var fallet, innebär det att våra hundar är i behov av en mamma och pappa – och inte en flockledare?

Eller, är hundar som lever tillsammans med oss mer lika en vargflock i fångenskap, som kräver att någon tar på sig alpharollen?

Ceasar Millan

Ceasar menar att alla hundägare måste vara flockledare. Om hundar som lever tillsammans med människor rent psykologiskt liknar vargar, som lever med icke familjemedlemmar, har han antagligen rätt.

Är hundar som lever med oss människor en spegling av vargar som lever i en flock bestående av andra djur än familjemedlemmar: eller är det så att hundar som lever tillsammans med oss människor är mer lika vargungar som lever tillsammans med sina föräldrar?

Hundar behöver föräldrar, inte en flockledare

Om hundar behöver föräldrar, innebär det att vi hundägare ska kasta ut hundböcker som beskriver hur viktigt det är att vi ser oss själva som flockledare?

”Jag tror det beror på innehållet i boken, menar Temple Grandin. En del råd har troligen varit korrekta men baserade på fel orsaker. Hundägare behöver vara ledare men inte på grund av att våra hundar försöker klättra på en rangskala. Vi behöver vara ledare på samma sätt som en förälder.

Bra föräldrar sätter gränser och lär sina barn vett och etikett och det är exakt vad även hundar behöver lära sig också. När vi hundägare inte är tydliga och bra föräldrar för våra hundar blir de oregerliga och stökiga, precis som ett ouppfostrat barn.

 

Kommentarer

6 svar

 1. Håller fullständigt med. Paralleller kan definitivt dras mellan föräldraskap och hundägarskap – djur är vi allihop! Jag önskar bara oss människor ett bättre självförtroende när det gäller ledarskap och att vi inte ska vara så medvetna om hur vi utövar ledarskapet. Det är inte fel att vara medveten men ibland krånglar vi till saker och ting. Vi tänker mer på vad andra ska tycka om oss som ledare istället för att bara ta befälet på ett respektfullt och vänligt sätt. Att veta var man har sin ledare leder till trygghet oavsett om det är små barn eller hundar man har omkring sig. Det är i alla fall min övertygelse.

 2. Ju mer jag arbetar/umgås med hundar, desto mer är jag benägen att hålla med er.

  När jag gick min utbildning för ett antal år sedan fick jag lära mig att en god ledare är tydlig i sina signaler, snäll och en påhittig initiativtagare! Gäller både barn och hundar, är min erfarenhet…

 3. Hela ledarskapsidén känns så otroligt förlegad, och jag förstår inte varför man måste behålla ordet ledare över huvud taget i vår relation med hundar.

  Att jämföra oss med ledare över en flock bestående av ickebesläktade individer innebär ju dessutom att vi placerar oss själva i hundarnas rangordning. Man antar att det finns en artöverskridande rangordning, vilket jag är mycket skeptisk till.

  I stället för att lägga energi på underliga "ledarskapsövningar" ser jag hellre att man koncentrerar sig på problemet och förstår att det handlar om träning. Då tror jag att man gör både sig själv och hunden en stor tjänst.

 4. Är det inte ett faktum att människan är ledare över hunden? Varför är det så viktigt att veta om vi och hunden lever i en flock eller inte? Det är ju vi som sitter på resurserna och hunden måste ju anpassa sig till oss för att kunna överleva. I en flock så har ju alla individer normalt sett samma möjlighet att skaffa sig det den behöver. En duktig ledare får hunden att anpassa sig till de regler som människan satt upp för att hunden själv vill, inte för att den måste.

 5. När jag ser på mina hundar som lever i en flock om 8, så slår det mig ofta att de alla leder i olika situationer. En av dem är alltid spanare när vi är ute, en anger tonen om fara närmar sig,en annan sätter igång lekar,återigen en annan är den som alltid lungnar ned situationen. Kort sagt de har olika roller i flocken beroende på vad som skall göras. Och jag då ? Jag talar förhoppningsvis om hur det skall göras !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

VAnliga frågor & SVAR (FAQ)

Problem i kassan

Har du inte köpt en utbildning hos oss tidigare?

Då har du antagligen påbörjat ett köp men ångrat dig när du kommit till betalningen. Allt har fungerat i vårt system men något har gått fel när du gått till vår banks system. Det innebär att ett konto skapats hos oss – vilket behövs för att du skall kunna betala (och därefter registreras på utbildningen).

Du har alltså avbrutit betalningen av någon anledning. 

Hur gör jag då?

Titta efter mail från oss där du får instruktioner om hur du skapar ett lösenord eller så begär du ett nytt lösenord via systemet.

Har du köpt en utbildning hos oss tidigare?

Systemet känner igen din e-postadress och då ska du börja med att logga in.

Hur loggar jag in när jag är i kassan?

Inringad i en tjock orange ruta finns funktionen för att logga in. Här kan du även be om ett nytt lösenord – om du råkat glömma det.

Jag kommer inte vidare från kassan när jag klickar på knappen “slutför köp”

 • Skrolla upp på sidan så ser du felmeddelandet och det som måste åtgärdas
 • Titta på fälten och rutorna – de som är markerade med röd linje är de fält som berörs

Prova igen (läs gärna vad som gäller för de olika felmeddelandena nedan)

Jamen jag har ju angett samma e-postadress i båda fälten!

Har du kopierat och klistrat in e-postadressen?

Då händer det ofta att ett så kallat blanksteg oavsiktligen kommer med – före eller efter e-postadressen. Blanksteg uppfattas av systemet som ett “tecken” – som då inte återfinns i första fältet.

Du har inte kryssat i rutan “Jag har läst och godkänner shoppens integritetspolicy samt villkor för anmälan och köp”

Kryssrutan är längst ned på sidan under betalningsvalen. Här finner du länkar till vår policy och våra villkor. Du hittar även dessa som länkar i sidfoten (längst ned på sidan).

När du väl skall betala slussas du vidare till en betalningsportal som ligger utanför vårt system. Denna sida kommer se olika ut beroende på vilken betalningsmetod du väljer och vilken bank den är kopplad till. Därför kan vi inte ge en generell instruktion utan bara förklara vad du skall vara uppmärksam på. Ditt bankkort måste vara aktiverat för internethandel.

OBS! Här måste du läsa NOGGRANNT vilken typ av BankId som banken godkänner och eventuellt klicka på rätt länk/knapp då vi inte vet exakt vilka alternativ ditt kort erbjuder.

 • Du kanske kan välja mellan BankId på den enheten du beställer från eller från telefonen. 
 • Du kanske bara kan välja BankId på den enheten du köper ifrån. Har du inget BankId installerat på den enheten får du problem.
 • Du kanske bara kan välja BankId på telefonen. Om du köpt på dator/tabloid måste du då först öppna BankId på telefonen och godkänna där före du klickar på “gå vidare”.

Exempel på hur olika det kan se ut/fungera

Här kan du välja att använda

  1. BankId installerat på enheten du köper ifrån
  2. BankId:installerat på telefonen
  3. SMS och pinkod

 

Här kan du bara använda BankId från telefonen.

Digitalt presentkort

Det går att köpa presentkort i vår shop. Det gäller för alla utbildningar som säljs i shoppen.

Du som köper presentkortet väljer själv:

 • summa 
 • vem/vilka du vill skicka presentkortet till via e-post
 • när du vill presentkortet skall skickas av vårt system
 • om du vill få e-post när presentkortet använts
 • om samma design skall gå till en eller flera mottagare
 • mellan våra olika motiv

När du fått ett presentkort med e-post medföljer en PDF-fil med instruktioner. Där finns flera alternativ.

Vi  rekommenderar

Vi tycker det är lättast att klistra in “koden” när du kommer till kassan.

 • Om ditt presentkort är värt mindre än den utbildning du väljer att köpa kommer du att få betala en del av utbildningen.
 • Om ditt presentkort är värt mer än den utbildning du väljer att köpa kommer ditt köp att innebära noll/0 kr.

 

Hur ser jag kvarvarande saldo på mitt presentkort?

När du köpt en utbildning hos oss (oavsett om det är med presentkort eller ej) – har ett konto skapats.

Du kan logga in på “Mina sidor” och där fylla i din kod för att se kvarvarande saldo på presentkortet.

 

Vad är "Mina sidor"?

Detta fungerar om du har konto här (det har du om du tidigare köpt en utbildning i denna shoppen). Du kan även be systemet skicka en länk via e-post för att sätta ett nytt lösenord (om du glömt lösenordet).

Om det däremot är första gången du shoppar hos oss kan du inte logga in före du köpt något.

Ett konto skapas automatiskt när du genomför ditt första köp och du får e-post med instruktioner om hur du går vidare.

Fakturauppg.

 • Du kan ändra de uppgifter som kommer att användas i kassan

Ordrar

 • Här ser du dina senaste ordrar (ordernummer, datum, status och summa)

Kontouppgifter

 • Här kan du ändra dina kontouppgifter (förnamn, efternamn, visningsnamn samt e-postadress). OBS! Ändrar du e-postadress är det alltså det du loggar in med.
 • Ändra lösenord (kräver du kan ditt nuvarande)

Räkna ut saldo på ditt presentkort

 • Fyll i presentkortskoden för att se aktuellt saldo

Mina “när du vill”-kurser

 • Längst ned på sidan kommer du åt dina aktiva “när du vill”-kurser och föreläsningar

Utbildning "när du vill"

Det är utbildningar i självstudieform (föreläsningar, kurser och annat) som:

 • du får tillgång till direkt när du betalt och valt lösenord (du får e-post med instruktioner om hur du ändrar lösenord)
 • är tillgängliga ett visst antal (fördefinierade dagar)
 • oftast är helt lärarlösa

När du fått bekräftelse på din betalning via e-post ska utbildningen vara tillgänglig längst ned på “Mina Sidor”. OBS! Där syns ingenting förrän du loggat in.

Hör av dig till oss om du vill gå om en utbildning i denna kategorin – före du köper den igen. Före omköp måste vi först återställa vissa inställningar för att det skall fungera.

På “Mina sidor” finns det en länk som heter “Glömt lösenordet”.

Klicka där och följ instruktionerna.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Du får ett mail där du godkänner prenumerationen.
Titta i skräpkorgen om du inte ser mailet.

villkor för anmälan och köp

genom att klicka i rutan när du checkar ut - godkänner du dessa villkor.

Kallelse till utbildning “på plats”

I samband med betalningen får du ett kvitto. Cirka tio dagar innan påbörjad kurs skickar vi information om vad du behöver ta med dig. OBS! Om du inte erhållit
information titta då först i din skräpkorg innan du kontaktar oss på kurser@evabodfaldt.com

Kallelse till Utbildning “när du vill”

Vi skickar inte ut en kallelse till kurser i kategorin “när du vill”. Kursen blir tillgänglig direkt efter att du köpt den och du kan gå in när du vill under de dagar kursen är tillgänglig.

AVBOKNING OCH ÅTERBETALNING

Avbokning ska ske skriftligt.

 • Återbetalning minus en administrativ avgift om 300 kr (kurser) sker senast 14 dagar före kursstart.
 • Vid förhinder senare än 14 dagar före kursstart måste du själv sälja platsen vidare till annan person i de fall då vi inte redan har en reservlista.
 • Vid sjukdom eller olycksfall ber vi dig kontakta din bank angående din avbeställningsförsäkring (vid kortbetalning).

ÖVRIGA VILLKOR

 • Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter (Lag 2007:1150) har en hundägare alltid strikt ansvar för sin hund
 • Vill du ta bilder? Kontrollera först med övriga deltagare att de vill vill vara med på bild.
 • Filmning av lärare är inte tillåten.

Utskick

Du får INTE påminnelser eller annat såsom till exempel nyhetsbrev automatiskt, utan att aktivt själv kryssa i att du vill ha det när du checkar ut.

BETALNING

Vi accepterar kortbetalning och Swish via bokningssystemet.

Integritetspolicy

VI EFTERSTRÄVAR EN HÖG NIVÅ AV DATASKYDD

Vid samarbete med partners (kommunikatörer, designers, kreatörer och liknande) råder sekretess gällande all kunddata. Datan får bara användas inom Eva Bodfäldt Education AB. Detta oavsett om det gäller:

 1. Anonymiserad data – uppgifter som inte längre kan identifiera en fysisk person (går utanför GDPR)
 2. Pseudonymiserade data – information som enbart kan kopplas till en identifierbar fysisk person med hjälp av kompletterande uppgifter (omfattas delvis av GDPR:s krav).
 3. Personuppgifter – upplysningar som avser en identifierad eller identifierbar fysisk person (omfattas i sin helhet av GDPR:s krav).

  Personuppgifter handlar således om all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en (fysisk) person som är i livet. Det kan röra sig om namn, adress, bilregistreringsnummer, personnummer men även foton och ljudinspelningar. Läs mer här om personuppgifter.

För detta använder oss av Matomo Analytics. Vår installation är lokal – vilket innebär att endast vi har tillgång till statistiken. Även om vi skulle använda oss av Matomos molntjänster är deras servrar i Europa. Nya Zeeland är ett av de få tredjepartländer som i dagsläget är godkända ur GDPR-synpunkt.

VI SAMLAR IN PERSONUPPGIFTER FÖR ATT KUNNA: